Ενέργεια

Η αδιαλλαξία της είναι δεδομένη

Κάλεσμα Αναστασιάδη σε Κέρι και Μπάιντεν για κλιμάκωση των πιέσεων των ΗΠΑ σε Τουρκία
Η μη εξεύρεση λύσης θα οφείλεται σε λάθος των Ε/κ, δήλωσε ο Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το «όραμα» για «επανένωση» εναπόκειται στην καλή θέληση της Άγκυρας

Μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα αναμένεται να μεταβιβάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόσο στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι όσο και στον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής ενώπιων της τοπικής κυπριακής αδελφότητας στο Σικάγο των ΗΠΑ, απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στον αγώνα τους που έδωσαν για ανεξαρτησία της Κύπρου σημειώνοντας: «Σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε για όσα δώσατε στον αγώνα. Μπορεί ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ να μην οδήγησε στο ποθητό τέρμα, έδωσε όμως την ευκαιρία να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, αλλά και το δικαίωμα σήμερα να αγωνιζόμαστε σαν κράτος για να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση και την δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος δυστυχώς 60 χρόνια μετά βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις».
Οι συμμετέχοντες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συνοδεύεται από την πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρόεδρο Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ Γιώργο Σιακαλλή, έτυχε θερμής υποδοχής από την κυπριακή παροικία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα του Σικάγο, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιάκωβο. Το «παρών» τους στην εκδήλωση έδωσαν 300 περίπου άτομα, η οποία περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας, ενημερωτικό υλικό και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59. Εκ μέρους του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ μίλησαν ο Πρόεδρός του Θάσος Σοφοκλέους, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ κι ο Πρόεδρος της κυπριακής αδελφότητας Στιβ Θεοφάνους.
Δημιουργία προοπτικών...
Ο κ. Αναστασιάδης, αφού αρχικά ευχαρίστησε την Ομογένεια για τους διαχρονικούς αγώνες που καταβάλλει για απαλλαγή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν, όπως είπε, την «επανένωση» της πατρίδας μας, διαβεβαίωσε όλους όσοι κατάγονται από κατεχόμενες περιοχές ότι ο αγώνας και η προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προοπτικές και προϋποθέσεις, ούτως ώστε το επίκεντρο της προσοχής να είναι η άσκηση επιρροής πάνω στην Τουρκία, πάντα μέσα στο πλαίσιο του ειρηνικό διάλογου και των συνεργειών που αναπτύσσονται με τις ΗΠΑ, διάφορα μόνιμα μέλη του Σ.Α., το Ισραήλ και άλλους.
Πίεση στην Τουρκία
«Μπορεί να είμαι καλής θελήσεως και να θέλω να λύσω το Κυπριακό, μπορεί ο Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόσφατα εκλεγείς ηγέτης της τ/κ κοινότητας, να μοιράζεται το ίδιο με μένα όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας, όμως στην Τουρκία εναπόκειται. Εάν δεν υπάρξει εκείνη η αποφασιστικότητα από πλευράς Τουρκίας, εάν δεν φύγουν οι 40.000 του κατοχικού στρατού και οι έποικοι και δεν γίνουν οι αναγκαίες εδαφικές αναπροσαρμογές... στην Τουρκία εναπόκειται», είπε, ενημερώνοντας ότι το μήνυμα αυτό θα διαβιβάσει τις προσεχείς ημέρες στις συναντήσεις με τους κ. Μπάιντεν και Κέρι. «Ένα θα είναι το μήνυμά μου. Ασκείστε την όση επιρροή έχετε πάνω στην Τουρκία, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα κράτος σύγχρονο, αλλά και ιδιαίτερα σταθερότητας και ειρήνης, όπου θα συμβιώνουν Ε/κ και Τ/κ, χριστιανοί και Μουσουλμάνοι», είπε.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν αναζητείται λύση που να παραπέμπει σε νικητές και ηττημένους, αλλά μια λύση που να δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους Τ/κ με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφορικά με τον ρόλο της Ε.Ε, πρόσθεσε ότι αξιοποιείται η ενεργός εμπλοκή της Ένωσης με τρόπο ώστε τα συμφωνηθέντα να συνάδουν απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι αυτά δεν διαφέρουν από αυτές των ΗΠΑ.
Κινδυνολογία περί τουρκοποίησης
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μετά τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί παρατηρείται πρόοδος στις συνομιλίες, όμως υπάρχουν και προβλήματα. «Σαράντα ένα χρόνια μετά αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται δυστυχώς καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς είναι δυνατόν να επιτύχουμε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», είπε.
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αν από δικά μας λάθη αποτύχουμε, θα πρέπει να προσμετρήσουμε ποιες είναι οι συνέπειες, καθώς η τουρκική αδιαλλαξία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δεν είναι αρκετά να εκφωνούνται συνθήματα. Τα συνθήματα καθορίζουν τον στόχο, όχι τη στρατηγική για την επίτευξη του στόχου. Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από το απόλυτο. Γιατί απ' ό,τι καταγράφεται σταδιακά, βλέπουμε 41 χρόνια μετά να καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, να μετατρέπονται οι εκκλησιές μας σε τζαμιά, να αλλοιώνεται ο δημογραφικός χαρακτήρας των κατεχομένων. Παρακολουθούμε Ε/κ οι οποίοι εν της απελπισίας τους προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων και, αντί πινακίου φακής, να μεταβιβάζεται η περιουσία τους στο τουρκικό κράτος», είπε, συμπληρώνοντας πως αν δεν εξευρεθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση τότε αυτό θα οφείλεται σε δικό μας λάθος με τον κίνδυνο της τουρκοποίησης να είναι υπαρκτός.
Εν μέσω χειροκροτήματος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την υπόσχεση «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μμ, στο Σταθάκι, ενώ χθες ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με μέλη του Κονγκρέσου όπου και τους ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό.