Ενέργεια

«Αιτία πολέμου» το αέριο

Ο Αναστασιάδης συναντήθηκε με τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου, ισχυρίζεται ο Ακιντζί
Έμμεσες απειλές και υποδείξεις από τον κατοχικό ηγέτη για μεταφορά του φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε, χθες, γι' ακόμη μια φορά, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, στο πλαίσιο ενημερωτικής ομιλίας του στα κατεχόμενα ενώπιον κοινωνικών οργανώσεων, δήλωσε ότι αν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου δεν χρησιμοποιηθεί με λογικό τρόπο, τότε μπορεί ν' αποτελέσει στοιχείο απειλής και επιπλέον αιτία πολέμου. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, και μεταφερθούν με έναν αγωγό προς την Τουρκία και έπειτα στην Ευρώπη, τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση (win-win situation), για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Ωστόσο, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσω της λύσης του Κυπριακού και της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.


Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του κ. Ακιντζί ότι γίνονται ήδη προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και ο ίδιος γνωρίζει ότι μια ομάδα εταιρειών από την Τουρκία συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την ώρα μάλιστα που οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ συνεχίζονται. Αναφερόμενος επιπλέον στο θέμα της ενοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κατοχικός ηγέτης σημείωσε ότι γίνεται βήμα με βήμα και συζητήθηκε, επίσης, η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο νησί και από το Ισραήλ στη «Νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ας λάβουμε υπόψη τι σημαίνει, σε αυτό το δίκτυο, το να μείνει άλυτο το Κυπριακό», είπε.
Νωρίς για διαχωρισμούς
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν χθες τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί μιλώντας ενώπιον οργανώσεων στο κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσία και της «υπουργού» εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ, δήλωσε ότι είναι λάθος να γίνεται από τώρα διαχωρισμός σε στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι», χωρίς να έχουν ακόμη συζητηθεί τα κριτήρια στο περιουσιακό, οι εδαφικές προσαρμογές, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Ανέφερε, επίσης, ότι μαζί με τον κ. Αναστασιάδη πρόκειται να υπογράψουν μιαν αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, την οποία και θα υποβάλουν στη συνέχεια στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στους πολίτες και ενημερώνοντάς τους κατάλληλα, αφού δοθεί αρκετός χρόνος, σε τι θα πουν «ναι» ή «όχι». Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να είναι επιτυχές και βιώσιμο το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, γιατί στο μέλλον μπορεί να μεταφέρει νερό προς τον «νότο» ή μέσω του «νότου» και σε άλλες περιοχές.
Λύση πριν από τις Βουλευτικές
Όπως είπε, συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα να εντείνουν τις συναντήσεις τους, και στοχεύουν σε μια λύση το συντομότερο δυνατό. Γι' ακόμη μια φορά ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι τον Μάιο του 2016, στη «Νότια Κύπρο» θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, επομένως εάν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση και να προσκομισθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον του λαού, πριν από αυτήν την ημερομηνία, τότε αυτό θα ήταν μια επιτυχία. Ωστόσο, συνέχισε, αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο και θα δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο.
Προβληματισμός για εγγυήσεις
Αναφερθείς στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την πάγια θέση των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας ότι αυτό δεν έχει συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις και αφέθηκε προς το τέλος, ώστε να δημιουργηθεί πρώτα «η δομή» που ήθελαν να τύχει εγγυήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορέσει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια και οι Ε/κ να μη νιώθουν απειλή, και όταν έρθει η ώρα όλα αυτά θα συζητηθούν, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια λογική λύση. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως οι εγγυήσεις αποτελούν ένα από τα έξι κεφάλαια και πως δεν αφορούν μόνο τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις πέντε εμπλεκόμενες πλευρές που πρέπει να συζητήσουν αυτό το ζήτημα. «Και η Τουρκία έχει την άποψη ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί αφού δημιουργηθεί πρώτα η δομή που θέλουν να τύχει εγγυήσεων. Δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη μέσω σεναρίων», είπε, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Βρετανία εξέφρασαν την επιθυμία τους να μην καταστούν μέρος των εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντας τη στάση των δύο αυτών χωρών ως σημαντική.
«Νέα τάξη» στο Κυπριακό
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε λίμνη αίματος και η εξεύρεση μιας «νέας τάξης», όπου θα λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη και των δύο πλευρών, με ισότητα και ελευθερία, και δεν θα ζήσουν όσα έζησαν στο παρελθόν, θα αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για τους ίδιους τους Κυπρίους αλλά και για την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια ρητορική και επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στο Λονδίνο, στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Απαιτούν πολιτική ισότητα
Μιλώντας για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού των εξουσιών, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι μέχρι τώρα «καλύφθηκε σοβαρή απόσταση», αλλά δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, προβλέποντας ότι στο θέμα αυτό θα υπάρξει μια συμφωνία «λογική και μυαλωμένη», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο τέλος «και η ε/κ πλευρά θα έρθει σε αυτό το σημείο». Οι Τ/κ, τόνισε, δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι ποτέ δεν θα ανέλθουν στην προεδρία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου. «Στο τέλος της ημέρας προβλέπω ότι και σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να βρούμε μία διέξοδο εδώ και θα την βρούμε. Είμαι αισιόδοξος πως θα βρούμε μια λύση που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα», είπε. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι συζητήθηκε θέμα εδαφικών ποσοστώσεων και πρόσθεσε ότι στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ε.Ε. και της Οικονομίας υπήρξε σοβαρή πρόοδος, ενώ διασταυρούμενα είναι τα κεφάλαια του Περιουσιακού, του Εδαφικού και των Εγγυήσεων.
Αναγνωρίζουν τον χρήστη
Αναφερόμενος στο Περιουσιακό είπε ότι κατέληξαν σε 22 διαφορετικές κατηγορίες, σημειώνοντας ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια, δεν πρόκειται για κάτι νέο. Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ατομικό δικαίωμα, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τους πέντε τρόπους που είναι: επιστροφή, αποζημίωση, ανταλλαγή, μερική επιστροφή, εναλλακτική περιουσία. Για πρώτη φορά, πρόσθεσε, λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το δικαίωμα του πρώτου ιδιοκτήτη που έχει τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά και αυτού που το χρησιμοποιεί εδώ και 41 χρόνια και αυτό πέρασε με αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Επικαλούμενος έρευνα της ε/κ πλευράς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το 74% των Ελληνοκυπρίων φέρονται να δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο μέρος όπου ζουν σήμερα αλλά η περιουσία που διαθέτουν στα κατεχόμενα είναι δική τους, την πουλούν ή παίρνουν αποζημίωση, λέγοντας πως αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που «έλυσε ο χρόνος».
Στόχος η εδαφική και πληθυσμιακή πλειοψηφία
Επιπλέον, δήλωσε πως σε περίπτωση που φτάσουν σε μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο θέμα των κριτηρίων με τρόπο που να επιτευχθεί η πληθυσμιακή και περιουσιακή κατάσταση στον «βορρά», τότε θα ξεπεραστεί ένα «σημαντικό εμπόδιο» και θα φτάσουν πιο κοντά στη λύση. Κάνοντας επίσης αναφορά στο θέμα των υπηκοοτήτων, είπε ότι «χωρίς να γίνουν διακρίσεις», με τη λύση του Κυπριακού οι πολίτες πρέπει να γίνουν πολίτες της ομοσπονδιακής Κύπρου. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, που αποτελεί τη βάση των συνομιλιών και τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών και στις δύο πλευρές πρέπει να γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας.