Ενέργεια

Συντονισμός Ρωσίας-Ισραήλ για Συρία

Στρατιωτική συνεργασία Μόσχας-Τελ Αβίβ για αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαιώνει τον Βενιαμίν Νετανιάχου ότι η Κυβέρνηση Άσαντ δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ

Στη συγκρότηση ειδικού μηχανισμού, που θα συντονίσει τη στρατιωτική δράση Μόσχας-Τελ Αβίβ με σκοπό την αποφυγή παρανοήσεων και επιπλοκών, προχώρησαν χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής Κυβέρνησης, η συμφωνία επιτεύχθηκε στη Μόσχα και «ο μηχανισμός έχει ως στόχο την αποφυγή παρανοήσεων μεταξύ των ισραηλινών και των ρωσικών δυνάμεων». Ωστόσο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ προτίθεται να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεών του στη Συρία. «Το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις και, όταν τις διεξάγει, είναι σημαντικό για όλους, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, να το γνωρίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου.


Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να καθησυχάσει το Ισραήλ, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή «πάντα ήταν και θα είναι πολύ υπεύθυνες», υποβαθμίζοντας, παράλληλα, την απειλή από συριακές δυνάμεις στο Ισραήλ, σημειώνοντας: «Εμείς γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι ο συριακός στρατός και η Συρία σε γενικές γραμμές είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα για άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου, αφού προσπαθεί να διατηρήσει τη δική της κρατική υπόσταση».
Μέτρα δράσης
Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Γκάντι Άιζενκοτ, ο οποίος συνόδευσε τον Βενιαμίν Νετανιάχου στη Μόσχα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βαλέρι Γκερασίμοφ, συμφώνησαν ότι ο συντονιστικός αυτός μηχανισμός θα διευθύνεται από τους επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών. Ο συντονιστικός οργανισμός, αναφέρουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ, θα έχει υπό την επίβλεψή του τις διάφορες αεροπορικές, ναυτικές και ηλεκτρομαγνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών στη Συρία.
Απαιτεί εξηγήσεις η Μόσχα
Τη Δευτέρα, η Ρωσία απαίτησε την ανάληψη άμεσης δράσης έπειτα από βλήμα που προσγειώθηκε στη ρωσική πρεσβεία της Δαμασκού. Η Μόσχα δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι το βλήμα όλμου που έπεσε στην πρεσβεία δεν προκάλεσε ζημιές και κατηγόρησε για τον βομβαρδισμό τις δυνάμεις που μάχονται τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους «έξωθεν χορηγούς» τους. «Περιμένουμε μια σαφή άποψη γι' αυτήν την τρομοκρατική πράξη απ' όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών παραγόντων», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο λόγια, αλλά συγκεκριμένη δράση».
Δυσφορία από Ουάσιγκτον
Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λαττάκειας, όπου αμερικανικές πηγές θεωρούν ότι η Ρωσία κατασκευάζει προκεχωρημένη αεροπορική βάση. Επισήμως, πάντως, η Ρωσία δεν είναι παρούσα στη Συρία παρά στην Ταρτούς, το δεύτερο συριακό λιμάνι της Μεσογείου, μετά τη Λαττάκεια, και προπύργιο του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο, συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο συριακός στρατός έχει τις τελευταίες Ημέρες ενισχυθεί με τουλάχιστον πέντε μαχητικά αεροσκάφη από τη Μόσχα, καθώς επίσης και με εξελιγμένο πολεμικό υλικό, ως συνδρομή στον αγώνα της Δαμασκού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Δυσαρεστημένοι με ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφτεί τον Νοέμβριο τις Ηνωμένες Πολιτείες, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τη συμφωνία του Ιράν. Όπως αναφέρει η αριστερόστροφη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η επίσκεψη Νετανιάχου στη Μόσχα φαίνεται να αντανακλά την «έλλειψη πίστης στην ικανότητα και την προθυμία των ΗΠΑ για την προστασία των ισραηλινών συμφερόντων ασφάλειας».