Ενέργεια

Εμπλοκή στις πλειοψηφίες

Κυπριακό, θέματα άμυνας και ασφάλειας στην ατζέντα επαφών του Προέδρου στη Νέα Υόρκη
Συζητούμε την κατοχύρωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσα από πολιτικές και όχι πληθυσμιακές πλειοψηφίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από την Τρίτη το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να παραστεί το ερχόμενο Σάββατο στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να πραγματοποιήσει σειρά επαφών υψηλού επιπέδου. «Οι στόχοι των επαφών με τους αξιωματούχους, είτε των Ηνωμένων Εθνών είτε των διαφόρων χωρών, θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στα διάφορα προβλήματα που αναφύονται ως ήτο φυσικό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε όντως σε μια κομβική φάση», δήλωσε στους Κύπριους ανταποκριτές κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα πως ένας δεύτερος στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με φίλα προσκείμενα κράτη και την εξέταση προβλημάτων που τα αφορούν, και τα οποία η πλευρά μας μπορεί συνδράμει. «Ταυτόχρονα, ο στόχος είναι και η διερεύνηση αλλά και η ανάπτυξη συνεργιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά τα ενεργειακά θέματα και τη μεταξύ μας συνεργασία», συμπλήρωσε.
Προτεραιότητα οι ιδιοκτήτες
Αναφερόμενος στο περιουσιακό, υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τους χρήστες, αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα, είπε, τους ιδιοκτήτες και η πλευρά μας προχωρεί με μια μεθοδολογία που το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να ενασκείται κατά προτεραιότητα και εν τη ουσία. «Βεβαίως έχουν συμφωνηθεί μια σειρά θεραπειών. Ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την όποια των θεραπειών και η επιτροπή περιουσιών μπορεί να ανταποκριθεί θετικά εις το συγκεκριμένο αίτημα του ιδιοκτήτη ή να δώσει συνδυασμένη θεραπεία, που μπορεί να αποτελείται από επιστροφή μέρους, εναλλακτική, ανταλλαγή ή και αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της προσφυγής των ενδίκων μέσων, αλλά και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε.
Διαφωνία στο πληθυσμιακό
Ερωτηθείς, εάν υπάρχουν ενδείξεις για ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στάση στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, της αποχώρησης όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος επισήμανε αρχικά ότι η πλευρά μας δεν συνομιλεί με την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν μέρος των συνομιλιών, «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητούνται, μάλιστα με θετικό τρόπο, η κατοχύρωση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών». Επιπλέον, σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική υποχώρηση από τους Τουρκοκυπρίους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:
«Δεν ξέρω από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά, η πληθυσμιακή αναλογία σε κάθε μια πολιτεία και η πολιτική αναλογία, δηλαδή τα πολιτικά δικαιώματα. Πολιτική πλειοψηφία δεχόμαστε και συζητούμε. Πληθυσμιακή πλειοψηφία, βεβαίως όχι. Πώς θα επανενώσεις έναν τόπο, να διασφαλίσεις ότι η καθεμιά των πολιτειών, ενόψει του γεγονότος μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι η πλειοψηφία και είναι εύλογο να ανησυχεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα - ότι εν τη ουσία δεν θα καταργήσεις αυτό που επιδιώκουν, δηλαδή τη διζωνικότητα, που είναι συμφωνημένο. Αλλά υπάρχει ο τρόπος και είναι αυτό που συζητείται, να υπάρξει κατοχύρωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όχι μέσα από πληθυσμιακές πλειοψηφίες, αλλά από πολιτικές πλειοψηφίες».
Θα ενημερωθεί ο λαός όταν...
Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, παράλληλα, πως υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις και συζητούνται, ενώ υπάρχουν ακόμα και σοβαρά θέματα στα οποία ευρίσκονται σε εξέλιξη η διαμόρφωση προτάσεων και ο ευρύτερος διάλογος. Έχω την εντύπωση ότι θα ήταν βεβιασμένη ενέργεια, απλώς η αναφορά σε ένα θέμα που επιτυγχάνεται σύγκλιση, με παραγνώριση κάποιου άλλου που είναι ενδεχόμενα σημαντικότερο και υπάρχει διαφορά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τη στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει, ο λαός βεβαίως θα ενημερωθεί λεπτομερώς και θα έχει την άνεση του χρόνου, έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση να μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει αν θα γίνει ή όχι αποδεκτή η οποιαδήποτε λύση», εξήγησε.
Αποφασιστικός ο Ακιντζί
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να αποφασίζει μόνος του, όπως συμβαίνει με τον ίδιο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι ο ίδιος μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον κατοχικό ηγέτη. «Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να ανήκει εις την ουσία και στην πράξη στους Κυπρίους, δηλαδή να αυτοκυβερνάται από τους πολίτες της. Υπάρχουν θέματα στα οποία οπωσδήποτε εμπλέκεται η Τουρκία και είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς ορισμένα θέματα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι θετικός στα διάφορα θέματα που συζητούμε. Δεν έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής να έχει ενδοιασμούς να συζητήσει», επεσήμανε. Ερωτηθείς στο ίδιος πλαίσιο, κατά πόσο ο κατοχικός ηγέτης «θέλει αλλά δεν μπορεί», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Πιστεύω ότι τον διακρίνει η αποφασιστικότητα, αλλά θα ήταν αφέλεια αν παραγνωριζόταν ο ρόλος που διαδραμάτιζε η Τουρκία. Δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο, αυτήν την ώρα, να μπούμε σε ένα παίγνιο επίρριψης ευθυνών, γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη».
Συνταύτιση με Τσίπρα
Απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε πως όσον αφορά τουλάχιστον το Κυπριακό, δεν βλέπει να έχουν διαφορές αντιλήψεων. «Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι η ώρα ενός ουσιαστικού διαλόγου, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε επιτέλους λύση του κυπριακού προβλήματος».
Το πρόγραμμα επαφών
Όσον αφορά το πρόγραμμα επαφών του κ. Αναστασιάδη, αξίζει να σημειωθεί πως αυτές άρχισαν χθες με το καθιερωμένο γεύμα προς τους μονίμους αντιπροσώπους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ αργά χθες το βράδυ είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.
Το Σάββατο το μεσημέρι αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και αργά το βράδυ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ την ίδια μέρα θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την υιοθέτηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015.
Την ερχόμενη Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ παράλληλα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μαρέντρα Μόντι την Παρασκευή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει, επίσης, στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution και θα έχει συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, ενώ στη Νέα Υόρκη μετέβη την Τρίτη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
___________________________________


Θετικός στη σύναψη εμπορικών σχέσεων με Τουρκία ο Αβέρωφ
ΤΑΖΟΥΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ

Δεν πρέπει να απορρίπτουμε τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δεν δικαιολογείται να χωρίζουμε τον λαό σε πολίτες του «Ναι» και του «Όχι», από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία ενώπιόν μας.


Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ύπατο Αρμοστή της Σιγκαπούρης Δρα Leong Horn Kee, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «εάν το Κυπριακό επιλυθεί, αν βρούμε μια σωστή λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές, αυτό θα σημαίνει αυτόματα εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας», προσθέτοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι ένα από τα μεγάλα οφέλη μιας πιθανής λύσης θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία, μια χώρα που, όπως είπε, είναι στους G20, σε μερικά χρόνια θα είναι στους G10 και η οποία διαθέτει μια αγορά των 70 εκατομμυρίων με δυναμικούς τομείς. «Δεν θα έχω κανένα πρόβλημα με την επίλυση του Κυπριακού να πουλούμε πορτοκάλια στην Τουρκία, να πουλούμε βιομηχανικά προϊόντα -αν έχουμε- να πουλούμε υπηρεσίες, να πουλούμε τις υπηρεσίες του τουρισμού μας», σημειώνοντας παράλληλα «αν με την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία θέλει να αγοράζει από την Κύπρο φυσικό αέριο, αν προσφέρει την καλύτερη τιμή ή μια τιμή που συμφέρει στην Κύπρο - γιατί όχι να μην τους πουλήσουμε».