Ενέργεια

Καλό κλίμα… πολέμου

Ενισχύονται οι φήμες για παλαιότερη μυστική συνάντηση Αναστασιάδη με εταιρείες στην Ελβετία
ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία και ΕΥΡΩΚΟ καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα στις απειλές Ακιντζί και να δώσει εξηγήσεις για τις επαφές με τουρκικές εταιρείες αερίου

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μέτωπο, με αφορμή τις προχθεσινές βαρυσήμαντες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περί ενδεχόμενης «αιτίας πολέμου», σε περίπτωση «μη λογικής» χρήσης του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη, μάλιστα, αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του ιδίου, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου, προκειμένου να συζητηθεί, προφανώς, το ενδεχόμενο συνεργασίας ή και εμπλοκής τους στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Σημερινής, πριν από μερικά χρόνια υπήρξε πληροφορία για συνάντηση στην Ελβετία του κ. Αναστασιάδη με εκπροσώπους εταιρειών τουρκικών συμφερόντων, στην οποία συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, με τη μεσολάβηση Κύπριου επιχειρηματία, στενού φίλου του Προέδρου, ο οποίος διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο για τη μετάβασή του από τις Βρυξέλλες, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μεταβεί για λόγους εργασίας στην Ελβετία. Αν και η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί, εντούτοις, η προχθεσινή αποκάλυψη του Τ/κ ηγέτη και η μη δημόσια διάψευσή της συνηγορούν στο σοβαρό ενδεχόμενο αυτή να είναι βάσιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κατά το παρελθόν παραδεχτεί ότι βολιδοσκοπήθηκε από τουρκικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για κατ’ ιδίαν συνάντηση και μάλιστα στο εξωτερικό.
Ερήμην του λαού
Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι λίγους μήνες μετά την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πλοία, τώρα και ο κ. Ακκιντζί μας απειλεί με πόλεμο για το φυσικό αέριο, και όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εξακολουθούν να διαφημίζουν ένα δήθεν «καλό κλίμα». Όσον αφορά τις αναφορές για συζητήσεις του Προέδρου με τουρκικές εταιρείες για το κυπριακό φυσικό αέριο, αναφέρει πως ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί γιατί, αν αληθεύουν, αυτό σημαίνει πως ο ίδιος διαπραγματεύεται, μέσα σε πέπλο συσκότισης, την υποθήκευση του φυσικού μας πλούτου σε τουρκικά συμφέροντα, χωρίς εξουσιοδότηση από τον κυπριακό λαό,
Να δοθούν εξηγήσεις
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις Ακιντζί, έκανε λόγο για πλήρη ευθυγράμμιση του κατοχικού ηγέτη με την Άγκυρα, ενώ παράλληλα σε ανακοίνωσή του διερωτάται ποιες ήταν οι εταιρείες με τις οποίες βρέθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τι συζητήθηκε και γιατί κρατήθηκε η συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας; «Το γεγονός ότι μαθαίνουμε από τον κ. Ακιντζί και από δημοσιογραφικές πληροφορίες το τι γίνεται, είναι το λιγότερο απαράδεκτο. Όπως απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι δεν δίνεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ξεκάθαρη εικόνα στον λαό και στα κόμματα για το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τον Πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις για τις ξεκάθαρες θέσεις του κ. Ακιντζί περί αγωγού προς Τουρκία, πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία.
«Έπεσαν οι μάσκες»
«Οι μάσκες έπεσαν», αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί, σημειώνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης με τις απειλές του για πόλεμο, αναφορικά με τη διαχείριση του φυσικού αερίου, έχει ξεπεράσει κάθε προκάτοχο και δείχνει πλήρως εναρμονισμένος με τις πολεμοχαρείς διαθέσεις της Άγκυρας. «Μετά το casus belli στο Αιγαίο είναι πλέον φανερό ότι η Άγκυρα επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο, προκειμένου να επιβάλει τους δικούς της όρους στο θέμα του κυπριακού φυσικού αερίου.


Για να περάσει τα μηνύματά της η Άγκυρα επιστρατεύει τον κύριο Ακιντζί, προς απογοήτευση αυτών που ξεχείλιζαν από ενθουσιασμό για την εκλογή του», αναφέρει η ανακοίνωση και καλή τον κατοχικό ηγέτη να κατανοήσει ότι το φυσικό αέριο ανήκει στο νόμιμο κράτος και στους νόμιμους πολίτες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και είναι υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκμετάλλευση και η διαχείρισή του και κανενός άλλου. Μεταξύ άλλων το ΕΥΡΩΚΟ τονίζει πως η πάγια πολιτική της αποσιώπησης των τουρκικών προκλήσεων πρέπει να τερματιστεί και κάλεσε την Κυβέρνηση να αντικρίσει, να παραδεχτεί και να διεθνοποιήσει τις απειλές της Τουρκίας.
Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος
Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο αφήνουν τον κ. Αναστασιάδη οι ισχυρισμοί του κ. Ακιντζί, ότι συναντήθηκε με τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με το ποιες ήταν οι εταιρείες, τι συζητήθηκε μαζί τους και πότε, αλλά και γιατί η συνάντηση κρατήθηκε μυστική. Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η Συμμαχία στρέφει τα πυρά της κατά του κατοχικού ηγέτη αναφέροντας ότι «ο κ. Ακιντζί, αντί να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, καλά κάνει να εργαστεί πραγματικά για τη λύση του Κυπριακού, ανεξαρτητοποιούμενος στην πράξη από τις αξιώσεις της Τουρκίας που είναι ενάντια στα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ούτε ο κ. Ακιντζί ούτε η Άγκυρα έχουν λόγο στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».