Ενέργεια

Άφεση αμαρτιών σε Ακιντζί

Αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο οι εγγυημένες πλειοψηφίες, τονίζει η Κυβέρνηση
Θετική εξέλιξη το ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών για το κυπριακό φυσικό αέριο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο τουρκικού αγωγού μετά τη λύση

Όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Τουρκία να δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις απειλές Ακιντζί, στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, στην πορεία του Κυπριακού, καθώς και στα ενεργειακά θέματα.


«Υπάρχουν διάφορα επίπεδα τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και εκτός του αυστηρού τους πλαισίου, όπου η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη αυτά που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας για επίλυση του Κυπριακού», είπε, προσθέτοντας, αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία: «Χωρίς να επιθυμούμε να υπεισέλθουμε με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της Τουρκίας, ο τρόπος με τον οποίο θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών επί συγκεκριμένων εξελίξεων στον σχηματισμό κυβέρνησης, κατά πόσο θα υπάρξει αυτοδυναμία, αν θα υπάρξουν συνεργασίες, είναι κάτι που μας απασχολεί και αναμφίβολα θα επηρεάσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Θετικό το τουρκικό ενδιαφέρον
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ακιντζί για επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τουρκικές εταιρείες πετρελαίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: «Είναι ένα θέμα που ήταν γνωστό. Το είχε αναφέρει δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το είχε αναφέρει δημόσια και ο Υπουργός Εξωτερικών. Εγώ σε συνεντεύξεις το έχω αναφέρει, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης για Ενεργειακά Θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών είχαν συναντήσεις, μετά από αίτημα από τουρκικές εταιρείες, μία εκ των οποίων μάλιστα ήταν κρατική (προφανώς η Turcas), και μέσα από αυτές τις συναντήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου, προσθέτοντας: «Η απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν απλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να διερευνηθεί μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.


Αλλά εδώ υπάρχουν δύο πτυχές: Η πρώτη αφορά το ότι ήταν ήδη γνωστό. Παρ' όλον που ήταν γνωστό μέσα από συνεντεύξεις, είδαμε ανακοινώσεις χθες περί αποκαλύψεων και να καλείται ο Πρόεδρος να τοποθετηθεί, και η δεύτερη πτυχή είναι ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη το ότι τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το κυπριακό φυσικό αέριο. Είναι το κίνητρο που έχει η Τουρκία, ώστε να εργαστεί για τη λύση. Γιατί γνωρίζει, κι αυτό προκύπτει και μέσα από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, που ξεκάθαρα το αναφέρει, και μάλιστα δημόσια, ότι χωρίς λύση δεν μπορεί να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις περί μυστικών συναντήσεων και αποκαλύψεων από τον κ. Ακιντζί».
Να αποφεύγονται δηλώσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον εν εξελίξει διάλογο, θα πρέπει να αποφεύγονται. «Η δήλωση του κ. Ακιντζί δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η γνωστή προσέγγιση, την έχουμε ακούσει κι από άλλους αξιωματούχους στο πρόσφατο παρελθόν, ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι ευλογία, μπορεί να είναι κατάρα. Αυτό αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, όλα τα κράτη της περιοχής». Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν είναι οι δηλώσεις, αλλά η ουσία. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ουσία, η οποία είναι ότι όλες οι χώρες της περιοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, βρίσκονται σ’ έναν διάλογο για ενεργειακά θέματα. Από αυτόν τον διάλογο απουσιάζει μια χώρα. Απουσιάζει η Τουρκία, ακριβώς επειδή κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, χωρίς επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει μέρος σ’ αυτές τις συζητήσεις. Είναι σημαντικό, και θέλω να το επαναλάβω, ότι δημόσια γίνεται παραδοχή από τον κ. Ακιντζί ότι ένα ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σ’ αυτές τις συζητήσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Διευκρινίσεις για πληθυσμιακό
Όσον αφορά το ζήτημα των πληθυσμιακών πλειοψηφιών, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι αυτό είναι θέμα που αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες και δεν τίθεται θέμα οποιουδήποτε περιορισμού κι ούτε γίνεται συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι θέση της δικής μας πλευράς, είναι θέση της ΕΕ, είναι θέση που γίνεται κατανοητή από όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για πολιτικές πλειοψηφίες και αυτό έχει σχέση με την πολιτική ισότητα και τη διζωνικότητα που έγινε αποδεκτή. Δεν μιλούμε για κατάργηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση, μιλούμε για διαφορετικό τρόπο άσκησής τους, για τον τρόπο επιλογής αξιωματούχων όσον αφορά το ομοσπονδιακό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται η πολιτική ισότητα», κατέληξε.
Ανησυχία για οικονομική πτυχή
Τέλος, σχετικά με την οικονομική πτυχή του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτή συζητήθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπήρξε και σύμφωνη γνώμη του κ. Ακιντζί, για το γεγονός ότι για τα οικονομικά δεδομένα της λύσης θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις πριν τεθεί ένα σχέδιο ενώπιον του λαού. Είναι κάτι που ανησυχεί τον λαό», επισήμανε.
_________________________
«Διαστρεβλώθηκε» ο Μουσταφά...
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να δικαιολογήσει χθες ο εκπρόσωπος του Ακιντζί Μπαρίς Μπουρτζού, για τα όσα απαράδεκτα είπε ο κατοχικός ηγέτης, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση δηλώσεων. «Το τελευταίο διάστημα κάποιοι κύκλοι που είναι ενάντια στη λύση στην ε/κ κοινότητα, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τη διαδικασία επίλυσης και να αμαυρώσουν την εικόνα εμπιστοσύνης που φέρει ο Ακιντζί», δήλωσε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζού, προσθέτοντας ότι ο κ. Ακιντζί σχολίασε πως τα κοιτάσματα ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να έχουν καταλυτική επιρροή και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις χώρες της περιοχής.
Προτεραιότητα η ειρήνη...
«Ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η ειρήνη στην Κύπρο, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει λύση και βελτίωση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για όλες τις πλευρές, ενοποιώντας το αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου, για να μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη», είπε ο Τ/κ αξιωματούχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε πως αυτό υποβάλλει η λογική. Σε αντίθετη περίπτωση, τα κοιτάσματα ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν απειλή, μπορούν επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου και υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας του πετρελαίου, υπήρξαν συγκρούσεις. Η προσπάθεια να σχολιαστούν αυτές οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ως μια συμπεριφορά απειλής εναντίον της ε/κ πλευράς, είναι μια εκ του πονηρού ενέργεια που δεν θα έχει αποτέλεσμα, κατέληξε στη γραπτή του δήλωση ο Μπαρίς Μπουρτζού.