Ενέργεια

Ενημερώθηκαν οι «5» δυνατοί

Σε αγώνα μέχρι να επικρατήσει το δίκαιο κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Ενδιαφέρον για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ επέδειξαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Σε εκτενή ενημέρωση για τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., με τους οποίους είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε την Τετάρτη. Στο γεύμα, που διήρκεσε περίπου 2 ώρες, έδωσαν το «παρών» τους οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, οι πρέσβεις Βιτάλι Τσούρκιν, Liu Jieyi και Francois Delattre, και οι αναπληρωτές μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ Πίτερ Ουίλσον και Michele Sison.


Την κυπριακή αντιπροσωπία αποτελούσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου, ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, τον οποίο μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε ως τον υποψήφιο της Κύπρου για την προεδρία της επόμενης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η χθεσινή ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, όπου εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχές για τη γιορτή του Μπαϊραμίου των μουσουλμάνων στην τουρκική γλώσσα, γράφοντας συγκεκριμένα «Kurban Bayraminizi en icten dileklerimle kutlarim. Χρόνια Πολλά».
Ενημερώθηκαν για Κυπριακό
Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων επί των οποίων υπάρχουν συγκλίσεις, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους πρέσβεις των «5» για την απόφαση των ηγετών να εντατικοποιήσουν τον διάλογο μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, επίσης, πως ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τα μόνιμα μέλη όπως κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, η οποία πρέπει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες να αποδείξει αυτά που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού.
Ενδιαφέρον για ΑΟΖ
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η όλη συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ η συζήτηση προχώρησε και στα κρίσιμα ζητήματα του περιουσιακού, των εγγυήσεων και του εδαφικού. Οι πρέσβεις των «5», από την πλευρά τους, υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που διαδραματίζει η ΕΕ στην όλη διαδικασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν, μάλιστα, για το κατά πόσον η Τουρκία έχει σταματήσει τις παρενοχλήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που κατά το παρελθόν είχε οδηγήσει σε αναστολή των συνομιλιών.
Συνάντηση με Αμερικής Δημήτριο
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την Τετάρτη τις θερμότατες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τόσο του κυπριακού λαού, όσο και της Κυβέρνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, για τα όσα μέχρι σήμερα αλλά και εν συνεχεία πράττει, προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας του κυπριακού λαού. Ο Πρόεδρος, που επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης την Αρχιεπισκοπή, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συναντήσεις τις οποίες θα έχει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. «Η συνεισφορά του Μακαριοτάτου είναι ανυπολόγιστη πέραν του πνευματικού έργου που επιτελεί στην Αμερική. Η επιρροή που έχει αποκτήσει, λόγω ακριβώς του κύρους που η προσωπικότητά του προσδίδει προς τα πολιτικά πρόσωπα, την εξουσία γενικότερα στην Αμερική, συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση τού πού βρίσκεται σήμερα το κυπριακό πρόβλημα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ανεξάντλητη η υπομονή
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύζυγό του και τη συνοδεία τους, τονίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί για την Ομογένεια της Αμερικής ένα μόνιμο ζωντανό και ανοικτό στοιχείο επικοινωνίας, ζωής, έκφρασης, αγάπης και συμπαράστασης. Αναφερόμενος στη στήριξη της Αρχιεπισκοπής στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση, ο Αμερικής Δημήτριος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μιλούμε για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία εξαντλούνται, εμάς η υπομονή δεν πρόκειται να εξαντληθεί. Θα είμαστε μαζί έως το τέλος και το τέλος θα είναι η επικράτηση του δικαίου και όχι κάποια άλλη λύση. Γι' αυτό παρακαλούμε τον Θεό να σας έχει υγιείς, να ευλογεί αυτόν τον ευλογημένο λαό, τους αδελφούς της Κύπρου, ώστε κάποτε να σας έχουμε εδώ για να γιορτάσουμε».