Ενέργεια

Γέφυρα ενέργειας η Κύπρος

Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε η Βέρνερ
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται, πλέον, η συζήτηση για μετατροπή της Κύπρου σε εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας αερίου της Ε.Ε. μέσω των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου
«Οι επαφές των τελευταίων ημερών στη Λευκωσία ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ε.Κ.

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς και θέματα εσωτερικής αγοράς και ΑΠΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το πρωί η αντιπροσωπία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.


«Η Κύπρος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής και ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μαρτίνα Βέρνερ, που εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος. Η ίδια, μάλιστα, προσκάλεσε τον κ. Λακκοτρύπη στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ. Δηλώσεις για τον ρόλο της Κύπρου ως ενεργειακής γέφυρας έκανε επίσης και ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.
Οι στόχοι της Κύπρου
Μετά το πέρας της συνάντησης, που έγινε στο Υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, ενώ συζητήθηκε η προοπτική να καταστεί η Κύπρος μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ε.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή απεξάρτηση της Ένωσης από άλλες διαδρομές. Στα θέματα που τέθηκαν υπό συζήτηση ήταν επίσης οι στόχοι της Κύπρου για την εσωτερική αγορά, τόσο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όσο και το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς, αλλά και τις προσπάθειες για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Συζήτηση στις Βρυξέλλες
Όπως αφέθηκε να εννοηθεί από τον κ. Λακκοτρύπη, η όλη συζήτηση αναμένεται να μεταφερθεί το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάριο Σέφκοβιτς, για τα ενεργειακά τεκταινόμενα της περιοχής, καθώς επίσης και για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου.


Από την πλευρά της η κ. Βέρνερ αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη» στην περιοχή και προσκάλεσε τον κ. Λακκοτρύπη να παρευρεθεί στην επιτροπή του ΕΚ, προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς οι αναγκαίες ευρωπαϊκές πολιτικές. «Οι επαφές των τελευταίων ημερών στη Λευκωσία ήταν μόνο η αρχή και θα έχουμε περισσότερες συναντήσεις για να προσδιορίσουμε μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική για την Κύπρο», κατέληξε.
Διάδρομος ασφάλειας η Κύπρος
ΜΕ τη σειρά του, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και νυν ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης αναφέρθηκε στη χρονική στιγμή της επίσκεψης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, ενώ υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. «Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει τον ρόλο γέφυρας και στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ της Ε.Ε. και της ενεργειακά σημαντικής περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και με τις χώρες της περιοχής», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το διάστημα συζητείται στην επιτροπή του ΕΚ η έκθεση για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία για να λειτουργήσει, έχει ως βασική προϋπόθεση την άρση της ενεργειακής απομόνωσης κρατών-μελών, όπως η Κύπρος.


Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, θα διασφαλιστούν οι οδοί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και μέσα από αυτό το πρίσμα να αναδειχθεί παράλληλα και η σημασία της Κύπρου και της Αν. Μεσογείου. Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο Υπουργός τούς ενημέρωσε πως η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην ηλιακή ενέργεια, που υπάρχει σε αφθονία στο νησί.