Ενέργεια

Αποδoμώντας την ISIS

Οι καταβολές, το ιστορικό υπόβαθρο και η δράση των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή
Ομιλία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνείς Σχέσεις, Παγκόσμια Οικονομία και Στρατηγική» του Ledra College, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο VUZF
«Χωρίς ένοπλες δυνάμεις στο μέλλον, θα είμαστε στο έλεος της ISIS ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης

Μια εξαιρετικά διαφωτιστική εκδήλωση, με θέμα το ιστορικό υπόβαθρο, τη λειτουργική δομή, τη δράση της ISIS και τη γεωπολιτική επέκταση του ισλαμισμού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Ledra College της Λευκωσίας. H ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του κολεγίου, που αρχίζει φέτος με εκπαιδευτικό αντικείμενο τις «Διεθνείς Σχέσεις, Παγκόσμια Οικονομία και Στρατηγική», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σόφιας VUZF.


Βασικοί ομιλητές ήταν ο Δρ Διεθνών Σχέσεων, Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Άντης Λοΐζου, και το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Αντισυνταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης, ενώ το «παρών» τους στην εκδήλωση έδωσαν περίπου 35 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί στρατιωτικοί, πρώην πολιτικά στελέχη, φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Υπό αναδιαμόρφωση η Μ. Ανατολή
Η εναρκτήρια τοποθέτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος ανέλυσε συνοπτικά τις ιστορικές ρίζες του Ισλαμικού Κράτους. Επικαλούμενος ιρανικά μέσα, ο κ. Καλεντερίδης υποστήριξε ότι η ISIS ενδεχομένως να υπήρξε αρχικά μια αμερικανοεβραϊκής έμπνευσης οργάνωση, η οποία είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους προς το Ιράν. Εντούτοις, όπως σημείωσε, η οργάνωση αυτή ξέφυγε από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ισλαμική τερατογένεση.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, εξηγώντας ότι αν και υπήρξε υποστηρικτική αρχικά εναντίον του ISIS, εντούτοις αναγκάστηκε υπό τον φόβο ενίσχυσης των Κούρδων να συμμαχήσει στη συνέχεια με τους Αμερικανούς με σκοπό τον περιορισμό της δράσης τους, προχωρώντας, ως αντάλλαγμα, στον τερματισμό κατασκευής του ρωσικού αγωγού Turkish Stream. Παρ’ όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η Τουρκία από την αρχή των επιχειρήσεων εξαπέλυσε μόλις μια επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και περίπου 100 εναντίον θέσεων των Κούρδων.
Καταλήγοντας, ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ σημείωσε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές στη Μέση Ανατολή με τον ανασχεδιασμό των συνόρων να βρίσκεται προ των πυλών, αφού ενδεχόμενη έξοδος των Κούρδων πλέον προς τη Μεσόγειο Θάλασσα θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στην Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για Ελλάδα και Κύπρο.
Η στρατολόγηση της ISIS
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Συν/χης εν αποστρατεία, κ. Άντης Λοΐζου, ο οποίος έκανε μιαν ανασκόπηση της ιστορικής πορείας της ISIS από το 1999 μέχρι το 2015, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Αφού αρχικά αναφέρθηκε στη δομή λειτουργίας των τζιχαντιστών, ανέλυσε εκτενώς τις πηγές χρηματοδότησής τους, οι οποίες προέρχονται, όπως είπε, κατά κύριο λόγο από τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών πηγών, τα λίτρα από τις απαγωγές, τη λεηλασία εμπορικών και χρηματιστηριακών ιδρυμάτων των περιοχών που καταλαμβάνουν και την πώληση όπλων.


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, η αναφορά στον τρόπο εκπαίδευσης και στρατολόγησης των τζιχαντιστών, οι οποίοι αριθμούν μέχρι στιγμής 35 χιλιάδες άτομα, με άλλες 25 χιλιάδες να υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε διάφορες άλλες χώρες. Στόχοι της ISIS, είπε, είναι η επιβολή έναντι των σουνιτών και σιιτών Αράβων, η εδαφική κυριαρχία σε Συρία και Ιράκ, και σε μακροπρόθεσμο στάδιο η αναγνώρισή τους σε επίσημο κράτος. Σε αυτό όλο το πλαίσιο, όπως σημείωσε, η Κύπρος οφείλει να επαγρυπνεί, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, λόγω ανικανότητας της πολιτικής ηγεσίας.
ΗΠΑ και μεταναστευτικό
Στην τελευταία τοποθέτηση, με τίτλο «Το παγκόσμιο σαλούν και τα πιστόλια του Ρίνγκο», ο Δρ Διεθνών Σχέσεων, Γιάννος Χαραλαμπίδης, παρομοίασε ως «σαλούν», όπου διεξάγεται το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων, τη Μέση Ανατολή, με τον ρόλο του Ρίνγκο να κατέχει η Αμερική και ποτά (του σαλούν) τα πετρέλαια της περιοχής. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πως αν και αρχικός στόχος ήταν ο εκδημοκρατισμός, η επίτευξη σταθερότητας, η ασφάλεια και ο έλεγχος των τιμών πετρελαίου, εντούτοις, στην πράξη η αμερικανική παρέμβαση υπήρξε ανεπιτυχής.


Αναλύοντας την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ευρώπη από το κύμα προσφύγων, τόνισε πως αυτή είναι και ήταν εις γνώσιν των αμερικανικών σχεδιασμών, που με αυτόν τον τρόπο απειλούν την ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή, οξύνοντας τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και προκαλώντας αναπόφευκτα προβλήματα στην πιο δυνατή οικονομία του κόσμου, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους. Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας, η οποία άνοιξε τα σύνορά της για εισροή μεταναστών, αυτό οφείλεται, είπε, στην ανάγκη του Βερολίνου για χαμηλό εργατικό δυναμικό, γενονός που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.


Σε αντίθεση, τόνισε, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, παρά τη συμφωνία για αποδοχή μεταναστών με ποσοστώσεις, μέχρι στιγμής δεν δείχνουν αρκετά πρόθυμα να διακινδυνεύσουν την κοινωνική τους συνοχή, ανοίγοντας τα σύνορά τους στους χιλιάδες μετανάστες. Μεταξύ άλλων, ο Δρ Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ε.Ε. λόγω του ότι το πληθυσμιακό, στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμά της θα διαταράξει την υφιστάμενη εσωτερική ισορροπία ισχύος της Ένωσης.


Τέλος, αναφερόμενος στην Κύπρο, τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σε ομοσπονδιακή βάση, σημείωσε ότι βρισκόμαστε από τη μια στο επίκεντρο ενός δυτικού τύπου παγκοσμιοποίησης και ενός ισλαμικού από την άλλη, για να καταλήξει σημειώνοντας: «Χωρίς ένοπλες δυνάμεις στο μέλλον, θα είμαστε στο έλεος της ISIS, ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης».