Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Κλίφφορντ προετοιμάζει το έδαφος
«O ΚΛΙΦΦΟΡΝΤ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ - για την συνάντηση Κάρτερ - Κυπριανού - ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κάρτερ κ. Κλαρκ Κλίφφορντ πρόκειται να δραστηριοποιηθεί έντονα στις αρχές Οκτωβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να προετοιμάσει το έδαφος για τις επαφές που θα έχει με τα ενδιαφερόμενα μέρη του Κυπριακού ο Αμερικανός Πρόεδρος. Όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού, ο οποίος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη σήμερα στις εννέα το πρωί μέσω Αθηνών, θα συναντηθεί με τον κ. Κάρτερ την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου και ώρα 4.30 μ.μ. (11.30 μ.μ. ώρα Κύπρου). Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα φθάσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Οκτωβρίου κι ο κ. Κυπριανού στις 30 Σεπτεμβρίου.
Αντεπίθεση κατά Παπαϊωάννου
Με χθεσινή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αντικρούει προσωπική επίθεση εναντίον του από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Παπαϊωάνου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτε το νεότερο να ανακοινώσει για τις έρευνες σχετικά με τις γνωστές καταγγελίες του ΑΚΕΛ, ότι εξυφαίνονται νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια διπλής Ενώσεως κατά της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες σχετικά με την τοποθέτηση δυναμίτιδος στη Μητρόπολη Λεμεσού.
Επενδύσεις Λιβύης στα κατεχόμενα
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς συναντήθηκε προχθές με τα μέλη της Εμπορικής Αποστολής από τη Λιβύη, που εκτελούν επίσημη επίσκεψη στον τουρκικό τομέα. Σκοπός της επισκέψεως της Λιβυκής Εμπορικής Αποστολής είναι, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η μελέτη των δυνατοτήτων για επενδύσεις στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή. Τούτο ανέφερε και ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» κ. Κονούκ μετά από συνάντησή του με τα μέλη της Λιβυκής Αποστολής.
Κατώτατος μισθός 30 λίρες
Στην έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας της προσεχούς Παρασκευής θα δημοσιευθεί διάταγμα, με το οποίο αναθεωρούνται τα ισχύοντα κατώτατα όρια μισθών. Το διάταγμα αφορά τις κατηγορίες των πωλητών που εργάζονται σε καταστήματα λιανικής πωλήσεως και τους γραφείς. Με το διάταγμα καθορίζεται ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που θα καταβάλλεται σε γραφείς ή πωλητές από 1ης Οκτωβρίου 1977 θα είναι 30 λίρες. Ο αντίστοιχος μισθός προσώπων που συμπλήρωσαν εξάμηνη συνεχή απασχόληση από τον ίδιο εργοδότη, προ της 1ης Οκτωβρίου 1977, θα είναι 33 λίρες. Επίσης πρόσωπα που συμπληρώνουν εξάμηνη συνεχή απασχόληση από τον ίδιο εργοδότη μετά την 1ην Οκτωβρίου 1977, θα παίρνουν ως μισθόν 33 λίρες τον μήνα.