Ενέργεια

H Τουρκία να πληρώσει τη νύφη

Το ΑΚΕΛ κάλεσε την Άγκυρα να επωμιστεί το οικονομικό κόστος της εισβολής και κατοχής της Κύπρου
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει χρηματοδότηση μιας λύσης από δάνεια μέσω του ΔΝΤ ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού

Την Τουρκία έχρισε ως μιαν από τις αρμόδιες δυνάμεις γι' αποπληρωμή του κόστους της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής ο Γ. Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Ανακουφιστικό Κέντρο Φροντίδας «Αροδαφνούσα», αν και, όπως είπε, είναι ακόμη πρόωρο να γίνονται συζητήσεις επ' αυτού του θέματος. «Το πώς και ποιοι πόροι θα εξευρεθούν, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτήν τη στιγμή, ούτε και το πόσοι πόροι θα εξευρεθούν. Ας αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα και τότε θα είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό», είπε. ο κ. Κυπριανού.
Δεν αντέχει το βάρος η Κ.Δ.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την οικονομική συνεισφορά της Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι «εκείνος που θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να είναι και η Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει το πρόβλημα με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, όμως είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε». Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει άλλες λύσεις τέτοιου είδους, όπως είχαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά, επαναλαμβάνω, να μη βιαζόμαστε, να περιμένουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα».
Νωρίς για εικασίες
Κληθείς να σχολιάσει τις ζυμώσεις και τα όσα τεκταίνονται αυτό το διάστημα στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης της μετά-λύσιν εποχής, είπε ότι «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και είναι πολύ πρόωρο να λέμε ότι το κράτος θα αναλάβει τέτοια κόστη τα οποία θα είναι τεράστια», προσθέτοντας, «Δεν υπάρχει δυνατότητα το κράτος να αναλάβει τέτοια κόστη, αλλά αντιθέτως η προσπάθεια είναι να εξευρεθούν τέτοιοι πόροι από αλλού», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Καθοριστικές οι τουρκικές εκλογές
Επιπλέον, ερωτηθείς για την κρισιμότητα των τουρκικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου και τυχόν επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «το ποιος βρίσκεται στην εξουσία σίγουρα έχει τη δική του σημασία, αλλά το πόσο καταλυτικές θα είναι ή όχι οι εκλογές θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμά τους».
Αναφερόμενος στο Κουρδικό Κόμμα, τόνισε ότι αυτό «έχει θέσεις οι οποίες είναι πολύ παραπλήσιες με της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οι κύριοι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αχμέτ Τσαβούσογλου είναι γεγονός ότι διατυπώνουν θέσεις οι οποίες αφήνουν μια ελπίδα, ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να συμβεί από την Τουρκία», και κατέληξε σημειώνοντας: «Έχει σημασία λοιπόν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα σχηματιστεί και όλα αυτά νομίζω θα καθορίσουν σε κάποιο βαθμό και το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα μετά, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».
Επικίνδυνος ο Έιντε
Την ανησυχία της εξέφρασε χθες η ΕΔΕΚ αναφορικά με την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας μέσω ανακοίνωσής της ότι η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι βαδίζει προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς προηγουμένως να έχει αναθέσει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε οικονομικής μελέτης, την οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να ενισχύσει τις προσπάθειές της, αλλά και για να αποφύγει ενδεχόμενα λάθη αποδεχόμενη οικονομικά επικίνδυνες πρόνοιες. Αναφερόμενη στις εικασίες τις Κυβέρνησης περί αναζήτησης διεθνών δωρητών, η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι πριν από το δημοψήφισμα του 2004 η περιβόητη σύνοδος δωρητών στο Λονδίνο απέφερε ως υπόσχεση περίπου μισό δις λίρες, τη στιγμή που το κόστος της λύσης θα ξεπερνούσε τα 14,5 δις λίρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα έστρεψε τα πυρά του και κατά του κ. Έιντε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την πρόσφατη συνάντηση του Νορβηγού Διπλωμάτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Τουρκία δείχνουν οι Οικολόγοι
Τους έντονους προβληματισμούς για την συνάντηση Έιντε αλλά και για τη χρηματοδότηση της λύσης εξέφρασε χθες και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. «Εμείς θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση της λύσης και ιδιαίτερα των αποζημιώσεων για το περιουσιακό θα πρέπει να προέρχεται από τη χώρα που προκάλεσε το πρόβλημα με την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, δηλαδή την Τουρκία», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του Κινήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική πτυχή της λύσης του κυπριακού προβλήματος ορθά τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα της λύσης. «Τα οικονομικά δεδομένα της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού (αποζημιώσεις, μετεγκατάσταση πληθυσμού κ.ά.) και της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (3 βουλές, 3 δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.) ίσως να αποδείξουν ότι το μοντέλο λύσης είναι μη βιώσιμο», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Ώρα να καταγγελθεί η Τουρκία
Από πλευράς ΕΥΡΩΚΟ, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Αντρέας Χριστοφόρου, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε πως έφτασε η ώρα από το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξηγήσει και να ξεκαθαρίσει ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές περιφερειακό πρόβλημα παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, το οποίο επηρεάζει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι η Τουρκία πρέπει να εξαναγκαστεί να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο, και να αφήσει τους Ε/κ και τους Τ/κ απερίσπαστους και μόνους να καθορίσουν το κοινό τους μέλλον.
Θλιβερός ο διχασμός
Θλιβερό και επικίνδυνο χαρακτήρισε τον διχασμό στο εσωτερικό μέτωπο η Συμμαχία Πολιτών, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη από τις ακραίες της θέσεις. «Είναι ανώφελο αλλά και αυτοκαταστροφικό, την ώρα που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαιτεί κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, απαιτεί εξίσωση του χρήστη με τον νόμιμο ιδιοκτήτη, απαιτεί πλειοψηφία περιουσιών και πληθυσμού στο κάθε συνιστών κράτος, η Κυβέρνηση και κάποιες πολιτικές δυνάμεις, αντί να προασπίζονται το Κράτος μας, να αναλώνονται σε εσωτερικές δηλώσεις και αντιδηλώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.