Σημερινά

Απειλή για διχοτόμηση και αναγνώριση

Σε ομιλία του στο Σικάγο, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι επικρέμαται απειλή από την Τουρκία για διχοτόμηση της Κύπρου και ακόμη ότι θα έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να εισακουστεί το αίτημά της για αναγνώριση του ψευδοκρατιδίου που ήδη δημιούργησε, εάν οι διεξαγόμενες συνομιλίες αποτύχουν από δική μας υπαιτιότητα.


Αυτή η άποψη και θέση του Προέδρου, πιστεύω, εκπηγάζει από τις επαφές που είχε μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ και ίσως να μετάφερνε και αυτούσια αυτές τις θέσεις των διαφόρων παραγόντων εκεί, που πιθανώς να ήθελαν να τον εκφοβίσουν και να τον «συνετίσουν» για να είναι περισσότερο υποχωρητικός, απ’ ό,τι είναι, στη διαδικασία των συνομιλιών μέχρι σήμερα.


Αυτά που ανάφερε ο Πρόεδρος στην ομιλία του δεν έπρεπε να είχαν καν αναφερθεί δημοσίως, ζητώντας ίσως περίπου να τα γνωστοποιήσει και στον κυπριακό Ελληνισμό, για να είναι έτοιμος να δεχθεί αδιαμαρτύρητα οποιαδήποτε λύση του παρουσιάσει, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, για να μην οδηγηθούμε σε διχοτόμηση και αναγνώριση.
Αυτά όλα τα επικίνδυνα και άδικα σενάρια που εξυφαίνονται, κυρίως στις ΗΠΑ, για να μας εκβιάζουν συνεχώς για υποχωρήσεις, όπου ήδη ξεπεράσαμε και τις κόκκινες και μπήκαμε στις μαύρες γραμμές τώρα, θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, για την ανατροπή όλων των προσπαθειών των εχθρικών μας χωρών, προς αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είχαν τεθεί προ των μεγάλων τους υποχρεώσεων και ευθυνών.


Οι ΗΠΑ έπρεπε από καιρό να είχαν οργωθεί απ’ άκρου εις άκρον, με στόχο να διαφωτιστούν πάνω στην ορθή βάση Αγγλοαμερικάνοι και Έλληνες ομογενείς. Οι ισλαμικές χώρες, μέσω της φίλης χώρας Αιγύπτου, θα έπρεπε να ευρίσκονται συνεχώς κάτω από τακτική διαφώτιση και φιλική προσέγγιση.
Κύριε Πρόεδρε, δεν πρέπει να προφέρετε άλλη φορά τις λέξεις διχοτόμηση και αναγνώριση του ψευδοκράτους, και θα πρέπει να μην αποδέχεστε ποτέ αυτές τις απειλές, απ’ όπου κι’ αν προέρχονται. Θα πρέπει να είστε πείσμων και αμετακίνητος στα ελάχιστα δικαιώματα που μας απόμειναν από τις συνεχείς υποχωρήσεις όλων σας.
ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ