Ενέργεια

Βλέπει παράθυρο ευκαιρίας

Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την επερχόμενη ενεργειακή τριμερή
Λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τις βασικές αρχές και διαχρονικές αξίες του ΟΗΕ επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνώντας χθες βράδυ την 70ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στις διάφορες προκλήσεις που καλείται συλλογικά μαζί με τα κράτη ν' αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ, τόνισε ότι οι πολλές ένοπλες συγκρούσεις ανά την υφήλιο πιστοποιούν το γεγονός ότι η παγκόσμια ειρήνη εξακολουθεί να μην έχει επιτευχθεί.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε την ενεργό εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης προβλημάτων όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία και η πείνα σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, έκανε λόγο για την ανάγκη εγρήγορσης, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Σημαντική ήταν, επίσης, και η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στην ανάγκη απαλλαγής της Κύπρου από την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων μέσω της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, που θα αποτελεί μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης για όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου.
Το περίγραμμα της λύσης
Συγκεκριμένα, για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται μετά την εκλογή Ακιντζί και τη μη παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της λύσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως αυτή πρέπει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές τόσο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσο και του κοινοτικού κεκτημένου, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και του 1979, καθώς και με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Μια λύση, όπως είπε, που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.
Σκοπός των διαπραγματεύσεων
Παραθέτοντας τους σκοπούς της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αυτό που θέλει η Κύπρος να πετύχει είναι μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, είτε Ελλήνων είτε Τούρκων, με τρόπο που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας, όπως είπε, όλα τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Επιπλέον, σημείωσε πως η λύση θα μεταμορφώσει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, μετατρέποντάς την σε χώρα υπόδειγμα όσον αφορά αξιοπιστία, σταθερότητα και ασφάλεια, σε μια πολύ ταραχώδη και ασταθή περιοχή, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες συγκρούσεις και αστάθεια.
Πιέσεις προς Τουρκία
Ο κ. Αναστασιάδης αναγνώρισε ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, εντούτοις παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν. «Διαφορές που, προκειμένου να επιλυθούν, απαιτείται επίσης η ενεργός και αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κατοχικά της στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν στο βόρειο τμήμα της χώρας μας», είπε, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι λεκτικές διαβεβαιώσεις σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας για επίτευξη διευθέτησης θα δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη, μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα ανταποκρίνονται στο ελπιδοφόρο κλίμα που επικρατεί στο νησί».
Κίνητρο λύσης το αέριο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνέργειες και ένα πλέγμα συμμαχιών για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής που παράγουν υδρογονάνθρακες και αυτών που τους καταναλώνουν, προς όφελος της κοινωνικο-οικονομικής τους ανάπτυξης και την ευημερία των λαών τους. «Αυτές οι θετικές εξελίξεις μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός απολύτως αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην άμεση γειτονική μας περιοχή», σημείωσε καταληκτικά.
Συνάντηση με Τσίπρα, Μπάιντεν, Νoble
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση χθες το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα που κρίνονται μείζονος σημασίας και για τις δύο πλευρές, όπως είναι ο συντονισμός και η συνεργασία των δυο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των συνομιλιών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επιπλέον και τις προοπτικές υλοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο.
Αργότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσία του Ενεργειακού Συμβούλου των ΗΠΑ, Αμός Χοκστάιν, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, τα θέματα ενέργειας, καθώς επίσης και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε επίσης τη συνδρομή των ΗΠΑ για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα χρηματοδότησης του κόστους της λύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Noble, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν οποιεσδήποτε δηλώσεις.