Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Εματαιώθη συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ
«Οι Τούρκοι προσπαθούν να επιτύχουν αναγνώριση - ΕΜΑΤΑΙΩΘΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό οι Μπίτσιος, Τσαγκλαγιαγκίλ, Βανς και Κλίφφορντ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΒΑΛΝΤΧΑΪΜ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ενώ μεθαύριο Τρίτη θα επαναληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη εντείνονται εκεί οι διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση μιας συμβιβαστικής προτάσεως, η τουρκική μόνιμη αντιπροσωπία στα Ηνωμένα Έθνη και η τουρκοκυπριακή αποστολή καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες και προετοιμάζουν το έδαφος για να πεισθούν ορισμένες χώρες του ΟΗΕ:
- Να δεχθούν τη νομιμότητα του λεγομένου «ομοσπόνδου τουρκοκυπριακού κράτους».
- Να συνηγορήσουν υπέρ της παρουσίας του κ. Ντενκτάς στον ΟΗΕ, και υπέρ της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του «ομοσπόνδου αυτού τουρκοκυπριακού κράτους».
Διαφωνία Τάσσου
Ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δήλωσή του χθες στη Βουλή, υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται σήμερα νέα απόφασις της Βουλής για την επανεκλογήν του κ. Αλέκου Μιχαηλίδη στη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεξηγεί επί του προκειμένου: Διότι περί επανεκλογής πρόκειται και όχι για «παράταση», όπως λανθασμένα γράφει η Ημερησία Διάταξη της σημερινής συνεδρίας.
Το Σύνταγμα, είπε, δεν προνοεί «παράταση». Για να καλούμεθα λοιπόν να αποφασίσουμε «παράταση» σημαίνει ότι αχρείαστα καλούμεθα να λάβουμε θέση και η απόφασή μας κατά συνέπειαν επιζητείται να μετατραπή σε πολιτική πράξιν.
Χρυσόστομος: Έχω σχέδια
«Πιστεύω πως η Εκκλησία μπορεί να δράσει και στον διεθνή στίβο για να βοηθήση στη λύση του Κυπριακού. Έχω συγκεκριμένα σχέδια ενέργειας και δράσης, που κατά τη γνώμη μου θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του εθνικού μας προβλήματος, αλλά αυτά δεν μπορούν να ανακοινωθούν ούτε να εφαρμοσθούν, χωρίς προηγουμένως να μελετηθούν υπεύθυνα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση». Αυτό τόνισε ιδιαίτερα στην αποκλειστική συνέντευξή που παρεχώρησε στη «Βραδυνή» ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, και υπογράμμισε: «Η χούντα προκάλεσεν την εθνική καταστροφή στην Κύπρο και έναν εθνικό εξευτελισμό μοναδικό στην Ιστορία του Έθνους μας. Ελπίζω πως θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που στο μέλλον θα αποθαρρύνουν κάποιους άλλους σχιζοφρενείς συνταγματάρχες να στρέψουν όπλα κατά των ελευθεριών του λαού».