Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η «Πόλη των Θαυμάτων»

Αυτή είναι η μεγαλύτερη στέγη του κόσμου

Ένα κοινοτικό πάρκο έκτασης 120 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανάμεσα στις φουτουριστικές εγκαταστάσεις Infinite Loop και Campus 2 της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια
Ο δομημένος χώρος θα χωρίζεται σε 15 οικοδομικά τετράγωνα. Εκεί θα φιλοξενούνται καταστήματα συνολικής επιφάνειας 58.000 τ.μ., γραφεία σε 186.000 τ.μ. και 800 κατοικίες
Ο αρχιτέκτονας Ραφαέλ Βινιόλι και το αρχιτεκτονικό γραφείο Olin Landscape Architects αποκάλυψαν τα σχέδια για τη μεγαλύτερη πράσινη στέγη του κόσμου, ένα κοινοτικό πάρκο έκτασης 120 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανάμεσα στις φουτουριστικές εγκαταστάσεις Infinite Loop και Campus 2 της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. Η εντυπωσιακή φυτεμένη στέγη, που θα κατασκευάσει η Sand Hill Property Company, αποτελεί μέρος του σχεδίου ανακαίνισης του εμπορικού κέντρου Vallco και έχει προϋπολογισμό τρία δισ. δολάρια!
Το σχέδιο φιλοδοξεί να μεταμορφώσει ένα ξεπεσμένο εμπορικό κέντρο σε υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής και χώρο μικτών χρήσεων.
Η εν λόγω πράσινη στέγη χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές επίτευγμα, «τουλάχιστον διπλάσιο απ' οτιδήποτε παρόμοιο έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν».
Το υπερυψωμένο πάρκο θα διασχίζουν αλέες ιδανικές για περπάτημα και τρέξιμο, συνολικού μήκους έξι χιλιομέτρων, ενώ θα το διανθίζουν λοφάκια, περιβόλια, αμπέλια, λιβάδια, οργανικοί κήποι, παιδικές χαρές και ένα μικρό καταφύγιο για την ενδημική χλωρίδα και πανίδα.
Η πράσινη οροφή θα συμβάλει ώστε το πάρκο Hills at Vallco να λάβει πιστοποιητικό LEED Platinum χάρη στην καλλιέργεια ενδημικών, ανθεκτικών στην ξηρασία και στις κλιματικές μεταβολές φυτών, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με φυσικό εξαερισμό και μόνωση, τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και την αντιστάθμιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.
Το πάρκο θα αρδεύεται με ανακυκλωμένο νερό και όμβρια ύδατα που θα συλλέγονται σε ειδικές δεξαμενές.
Πρόκειται για μια γειτονιά μικτών χρήσεων με πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους. Οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ ενδέχεται να εγκατασταθούν και σταθμοί μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Ο δομημένος χώρος θα χωρίζεται σε 15 οικοδομικά τετράγωνα. Εκεί θα φιλοξενούνται καταστήματα συνολικής επιφάνειας 58.000 τ.μ., γραφεία σε 186.000 τ.μ. και 800 κατοικίες. Οι 680 κατοικίες θα απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα, 40 κατοικίες θα είναι πιο προσιτές, ενώ ακόμα 40 κατοικίες θα είναι σχεδιασμένες για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Στην περιοχή θα λειτουργούν εστιατόρια, κινηματογράφοι, γυμναστήριο, παγοδρόμιο και μπόουλινγκ, ενώ στις δύο κεντρικές πλατείες θα φιλοξενούνται λαϊκές αγορές και θερινά σινεμά.
«Η επικέντρωσή μας στην κοινότητα θα μεταμορφώσει το Hills at Vallco σε ένα μέρος που αξίζει κάποιος να ζήσει, να επισκεφθεί, να εργαστεί, να γευματίσει, να παίξει, να μάθει, να διασκεδάσει», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Reed Moulds.
Η Sand Hill θα συνεισφέρει 40 εκατ. δολάρια προς τα τοπικά σχολικά συγκροτήματα σε χρήμα και υπηρεσίες, ενώ εάν οι δημοτικές Αρχές εγκρίνουν το σχέδιο, θα κατασκευάσει ένα δημοτικό σχολείο 700 μαθητών.

Υποστηρίξτε τη