Ενέργεια

Τρίγωνο φιλίας με Αίγυπτο - Ισραήλ

Τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέδωσαν οι πρέσβεις των δύο χωρών
Η πραγματοποίηση της δεύτερης Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου θέτει τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τα διαπιστευτήρια των νέων πρεσβευτών Αιγύπτου και Ισραήλ έλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στενούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών με την Κύπρο αλλά και το υποσχόμενο ενεργειακό μέλλον για την ευρύτερη περιοχή. «Υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά επίσης της δημιουργίας νέων συνεργειών μεταξύ τους για το συμφέρον των λαών τους και ευρύτερα της περιοχής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, διαπίστευσης του νέου Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία Χουσεΐν Αμπτελκαρίμ Τανταουί Μουμπάρακ.
Συγχαρητήρια για την ανακάλυψη
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακάλυψη της ENI στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της χώρας, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου, ενώ παράλληλα θα είναι προς το συμφέρον τόσο του αιγυπτιακού λαού όσο και της οικονομίας της.
«Αδιαμφισβήτητα, το εν λόγω κοίτασμα φυσικού αερίου είναι ακόμα μια απόδειξη του πλούτου της Μεσογείου σε φυσικούς πόρους, και υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά επίσης της δημιουργίας νέων συνεργειών μεταξύ τους για το συμφέρον των λαών τους και ευρύτερα της περιοχής», σημείωσε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Επεκτείνεται η Τριμερής
Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά του κ. Αναστασιάδη και στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι «σύντομα αναμένουμε ότι η επέκταση αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί, παγιώνοντας τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία σχεδόν με όλες τις γειτονικές χώρες». Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, η πραγματοποίηση της δεύτερης Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία, και η διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, θέτουν σε εφαρμογή τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή για το αμοιβαίο συμφέρον των λαών μας, χωρίς να στρέφεται εναντίον κανενός άλλου.
Ευχαριστίες σε Αίγυπτο
Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Κύπρου για τη στάση αρχών που τήρησε η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατά τη συζήτηση για το ψήφισμα σχετικά με την «Κατάσταση στην Κύπρο», κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της 42ης Συνόδου της Οργάνωσης της Ισλαμικής Συνεργασίας.
Γέφυρα σταθερότητας η Κύπρος
Με τη σειρά του ο Αιγύπτιος Πρέσβης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως η Αίγυπτος υποστηρίζει αδιάλειπτα και σε όλα τα επίπεδα τον αγώνα του κυπριακού λαού για ευημερία, πρόοδο και εδαφική ακεραιότητα. «Ούσα δεσμευμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ, η Αίγυπτος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειές σας για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο νέος Πρέσβης της Αιγύπτου εξήρε παράλληλα τον γεφυροποιό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διαβεβαίωσε πως ο ίδιος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση και προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος της ευημερίας των δύο χωρών.
Στον σωστό δρόμο η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ
Τη διαπίστευσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέδωσε χθες και η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο Γιαέλ Ράβια-Ζαβόκ, η οποία αντικατέστησε τον Μάικλ Χαράρι. Κατά την τελετή διαπίστευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ότι αυτή «είναι αρκετά προχωρημένη και στον σωστό δρόμο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος είναι «δεσμευμένη στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, έχοντας πάντα υπόψη ότι τα νόμιμα δικαιώματα όλων των μερών πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού».
Κοινές προκλήσεις
Από την πλευρά της, η Ισραηλινή πρέσβειρα έδωσε διαβεβαιώσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση των υφιστάμενων σχέσεων, καθώς και τη δημιουργία νέων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η γεωργία, η άμυνα και η ασφάλεια. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας, του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.


Οι προκλήσεις της τρομοκρατίας και του ισλαμικού εξτρεμισμού καθιστούν αυτή την περιφερειακή συνεργασία πιο αναγκαία από ποτέ», δήλωσε η κ. Ράβια-Ζαβόκ μέσω επίσημης ανακοίνωσής της. Αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η Ισραηλινή πρέσβειρα εξέφρασε την ελπίδα όπως οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο καταλήξουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου αλλά και στο Κοινό Ανακοινωθέν των δύο ηγετών το 2014, κάτι που, αξίζει να σημειωθεί, δεν υπήρχε στην αναφορά του Αιγύπτιου Πρέσβη για το Κυπριακό.
Ιστορικοί δεσμοί
Η Ισραηλινή αξιωματούχος δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στον σημαντικό, όπως χαρακτήρισε, ρόλο της Κύπρου στην εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ, υπενθυμίζοντας κάτι που οι Ισραηλινοί δεν ξεχνούν, δηλαδή τη βοήθεια της Κύπρου στις χιλιάδες Εβραίων που διέφυγαν από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών και την εξέλιξή τους διά μέσου των χρόνων, σημειώνοντας πως «οι δύο χώρες συνεργάζονται εκτενώς για αριθμό ζητημάτων που εμπίπτουν, ανάμεσα σε άλλα, στους τομείς της ενέργειας, της στρατηγικής, του τουρισμού και του πολιτισμού. Η επίσκεψή μου στο Ισραήλ και, ακολούθως, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Λευκωσία, αποτελούν απόδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».
Η σημασία της συνεργασίας
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή βρίσκεται υπό απειλή από τις δυνάμεις της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Εκπρόσωπος: Δεν θα παρασυρθούμε
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης για το θέμα της ενέργειας, είπε ότι «όλοι αυτοί που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση θα διαψευστούν από τα ίδια τα γεγονότα. Το θέμα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να παρασυρθούμε από την όποια κριτική γίνεται και να μιλήσουμε για ενδεχόμενες εξελίξεις. Πάνω από όλα, απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, ειδικότερα για τόσο σημαντικά θέματα και να κάνουμε όλοι υπομονή».