Ενέργεια

Υποσχόμενη η κυπριακή ΑΟΖ

Noble, Delek και Avner δεσμεύτηκαν για άμεση ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη»
Ενισχύονται οι προοπτικές για περαιτέρω κοιτάσματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ προς την Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή απηύθυνε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η πρόσφατη ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αιγύπτου, από τον ιταλικό κολοσσό της ΕΝΙ, ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω κοιτάσματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) της Delek Drilling Γιόσι Αμπούκ εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευση της κοινοπραξίας Noble, Delek και Avner για άμεση ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, με σκοπό την προμήθεια της κυπριακής και αιγυπτιακής αγοράς με φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό.


Οι δηλώσεις του κ. Αμπού έγιναν στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο ίδιος με τον ιδιοκτήτη της Delek Γιτζάκ Τσουβά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη. Χθες το απόγευμα η κοινοπραξία είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Εμπορίου, από τον οποίο και ενημερώθηκε για τα σχέδια της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Ο κ. Γιόσι ενημέρωσε παράλληλα ότι η διαδικασία εμπορευσιμότητας του αερίου στην κυπριακή και αιγυπτιακή αγορά έχει ήδη αρχίσει, ενώ δήλωσε πως υπάρχουν και διαβουλεύσεις για πιθανούς αγοραστές.
Καθησυχαστικός ο CEO της Delek
Αναφερόμενος στην ανακάλυψη του κοιτάσματος «Zohr» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου ο CEO της ισραηλινής ενεργειακής εταιρείας ανέφερε ότι η εταιρεία το βλέπει θετικά, καθώς, όπως είπε, το ενεργειακό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει πλέον αυξηθεί, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εντούτοις, πρόσθεσε, οι νέες ανακαλύψεις θέτουν ζήτημα αξιολόγησης των αναγκών της αιγυπτιακής αγοράς, αν και όπως εκτιμάται οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι απαιτήσεις της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο αγγίζουν τα 60-70 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) τον χρόνο.
Υπό αξιολόγηση το χρονοδιάγραμμα
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο κ. Αμπού δήλωσε πως αναμένει να λάβει τα σχόλια της κυπριακής Κυβέρνησης επί του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος που έχουν ήδη καταθέσει. «Εμείς και η Κυβέρνηση εργαζόμαστε πολύ στενά, ώστε να το πράξουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται», είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Delek για την αγορά του 19,9% των μετοχών της Noble στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.
Καταλήγουν σύντομα
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στον διάλογο της Κυβέρνησης με τις εταιρείες που θα αναπτύξουν το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, με την ευχή να τελεσφορήσουν σύντομα. «Αναμένεται να ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος ευελπιστούμε σύντομα να έχει θετική κατάληξη», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της συνάντησης στο Προεδρικό.


Σχετικά με τη συζήτηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, με φόντο τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι οι δύο αρχηγοί εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση των ενεργειακών διαβουλεύσεων, ελπίζοντας πως σύντομα θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
Επαφές Oμήρου με AJC
Συνάντηση με στελέχη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) στη Νέα Υόρκη είχε την Πέμπτη και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου, μιλώντας με Αμερικανοεβραίους αξιωματούχους, έκανε λόγο για δραστική αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που απορρέει, όπως είπε, από την ύπαρξη κοινών ανησυχιών, κοινών συμφερόντων αλλά και κοινών αρχών και αξιών που μοιράζονται οι δύο χώρες και οι λαοί. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή για τη σταθερή, όπως χαρακτήρισε, υποστήριξη που παρέχει για λύση του κυπριακού προβλήματος, που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία να τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή και να ενώνει πραγματικά τον λαό.


Από την πλευρά της η υπεύθυνη για την Κύπρο στο ΔΣ της AJC Μόνα Άμπραμσον εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, σημειώνοντας: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συζητήσαμε για τις σχέσεις μας, ως AJC και αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα, και αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ- Κύπρου και της Κύπρου με το Ισραήλ, τις οικονομικές, διπλωματικές και αμυντικές συμφωνίες και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τη συνεργασία όλων αυτών των χωρών για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που υπάρχουν τώρα». Στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο Περιφερειακός Διευθυντής της AJC Schott Richman.