Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Απόφαση για συνομιλίες
«Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κουεγιάρ προς τη 'Σημερινή' - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - θα περιέχεται στο ψήφισμα του Συμβ. Ασφαλείας - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΛΝΤΧΑΪΜ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
«Οποιοδήποτε ψήφισμα ή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενθαρρύνει την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών». Τούτο δήλωσε χθες ο Eιδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο κ. Πέρεζ ντε Κουεγιάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Σημερινής» σχετικά με πληροφορίες ότι καταβάλλονται πολύπλευρες προσπάθειες για επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου.
Ο Κυπριανού στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Eκπρόσωπο, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού θα μεταβεί τον Νοέμβριο στη Ν. Υόρκη, για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Eκπρόσωπος είπε ότι η ακριβής ημερομηνία αναχωρήσεως του κ. Κυπριανού δεν έχει ακόμα ορισθεί.
Ψήφισμα εναντίον της Τουρκίας
Ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζεται σαν παράνομη και αυθαίρετη η αλλαγή των τοπωνυμίων του βορείου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές «αρχές» κατοχής, ενέκρινε χθες η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που συνεχίζεται στην Αθήνα.
Κτηματικός φόρος
Σφοδρά παράπονα διατύπωσαν χθες προς τη «Σημερινή» πολίτες σχετικά με την είσπραξη των φόρων επί της ακινήτου περιουσίας. Συγκεκριμένα, μας καταγγέλθηκε ότι, ενώ η επίσημη πλευρά υποσχέθηκε να επιδείξει προθυμία στην επανεξέταση του όλου θέματος, εν τούτοις υπάλληλοι της Κυβερνήσεως, επιφορτισμένοι με την είσπραξη φόρων, δήλωσαν σε πολίτες ότι τίποτε δεν γνωρίζουν ούτε έχουν καμμιά οδηγία σχετικά με το θέμα αυτό.
Λύσεις ασκήσεων με ασύρματο
Με κινητό δορυφορικό σταθμό μετέδιδαν τις λύσεις της Χημείας σε φίλο τους, υποψήφιο του πολυτεχνικού κύκλου, που διαγωνιζόταν χθες στο κτίριο του Γυμνασίου Άνω Δάφνης, στην Ελλάδα.
Ο «σταθμός» ήταν εγκατεστημένος σε αυτοκίνητο και εντοπίσθηκε με ραδιογωνιόμετρο από αστυνομικούς της Γενικής Ασφαλείας, που είχαν κυκλώσει τα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το Γυμνάσιο. Στο αυτοκίνητο υπήρχε πλήρης εγκατάσταση ασυρμάτου, με δέκτη και πομπό, με μικρόφωνο και μαγνητόφωνο και κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ο οδηγός και ο συνοδηγός, τη στιγμή που μετέδιδαν τη λύση των ασκήσεων. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Χουσεΐν Γκιουρεσέν, 32 χρονών, από την Κωνσταντινούπολη, ψυκτικό μηχανικό και τον Νικόλαο Ευαγ. Αθανασίου, 21 χρονών, από τη Θήβα, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να εξυπηρετήσουν τον φίλο τους Ανδρέα Σωτ. Κονδύλη, 22 χρονών, από το Παναιτώλιο, που διαγωνιζόταν.