Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Απίθανη η επανάληψη των διακοινοτικών
Υπό τον τίτλο «Μέσα στους λίγους προσεχείς μήνες, θεωρείται: Απίθανη η επανάληψη των διακοινοτικών - Επιφυλακτικός ο Βάλντχαϊμ, περιμένει νέες εξελίξεις», η «Σ» δημοσιεύει στις 9 Σεπτεμβρίου 1978 πληροφορίες για τις προοπτικές επανάληψης των διακοινοτικών συνομιλιών. Μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τη Νέα Υόρκη, πηγές προσκείμενες προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Βάλντχαϊμ δεν προτίθεται να καλέσει επισήμως τα ενδιαφερόμενα μέρη να επαναλάβουν τις διακοινοτικές συνομιλίες.
Ο κ. Βάλντχαΐμ φρονεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν είναι σε θέση να καλέσει αυτήν τη στιγμή την ελληνική και την τουρκική πλευρά να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, διότι δεν έχει μια τέτοια εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να είναι ακόμη επιφυλακτικός σχετικά με τις διακοινοτικές συνομιλίες και αναμένει νέες εξελίξεις, που θα επέτρεπαν την επανάληψη του διαλόγου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενόψει της επιφυλακτικότητας του κ. Βάλντχαϊμ θεωρείται μάλλον απίθανη η επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών μέσα στους λίγους προσεχείς μήνες.
Ο Κυπριανού γράφει ποιήματα
Ο Πρόεδρος Κυπριανού γράφει και σήμερα ποιήματα, αλλά στα κρυφά και δεν τα δείχνει σε κανέναν. Αυτό αποκαλύπτει η σύζυγος του κ. Κυπριανού, κ. Μιμή Κυπριανού, σε συνέντευξή της προς την Μωρήν Αμπντάλλα, που δημοσιεύεται σε ξένο περιοδικό.
Απαντώντας σε ερώτηση της Μωρήν Αμπντάλλα σχετικά με το τι θα 'καναν αυτή κι ο σύζυγός της αν είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, η κ. Μιμή Κυπριανού αναφέρει τα εξής:
«Θα διαβάζαμε, θ' ακούαμε τη μουσική που μας αρέσει, Μπετόβεν, και θα ενεθάρρυνα τον Σπύρο να γράφει περισσότερα ποιήματα. Γράφει ήδη ποιήματα στα κρυφά, αλλά δεν αφήνει κανένα να τα δει. Κάπου-κάπου μου διαβάζει μερικούς στίχους. Είναι πράγματι πολύ καλά».
Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξή της η κ. Μιμή Κυπριανού αναφέρει στην Μωρήν Αμπντάλλα ότι σε στιγμές ξεγνοιασιάς «αρέσει στο προεδρικό ζεύγος να τραγουδά ντουέτα». «Έχει πολύ καλή φωνή», αναφέρει η κ. Κυπριανού.
6-8% οι Κύπριοι αναλφάβητοι
Με την ευκαιρία της χθεσινής Διεθνούς Ημέρας για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, ο Υπουργός Παιδείας κ. Σοφιανός είπε ότι «χάρη στην έφεση του λαού μας για μάθηση από τη μια, αλλά και χάρη στην εννεαετή δωρεάν και την εξαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, το ποσοστό του αναλφαβητισμού μεταξύ των ενηλίκων Ελλήνων Κυπρίων της νήσου έχει περιορισθεί στα 6-8%, που είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Παρά το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Παιδείας θα εξακολουθήσει την προσπάθειά του για την ολοκληρωτική εξάλειψη του αναλφαβητισμού από το νησί μας και καλεί τις κοινοτικές Αρχές, τις οργανώσεις και τα σωματεία να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με τους κατά τόπους υπευθύνους των Επιμορφωτικών Κέντρων που οργανώνουν ειδικές τάξεις για τους αναλφαβήτους».