Σημερινά

Νομοθεσίες αλά καρτ για τη λίστα Λαγκάρντ

Εδώ και μερικές μέρες ο Έφορος Φορολογίας έχει στα χέρια του και επεξεργάζεται τη γνωστή πια σε όλους λίστα Λαγκάρντ. Τον κατάλογο δηλαδή που επιτακτικά ζητούσαν τα κόμματα εδώ και χρόνια, που περιέχει τα ονόματα Κυπρίων ή ξένων καταθετών, με διεύθυνση στην Κύπρο, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Διευκρινίζουμε ότι η λίστα αφορά σε καταθέσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα για το 2006.
Από την ώρα που έγινε γνωστό μέσω δημοσιεύματος στον Τύπο ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη λίστα, άρχισαν οι γνωστές λαϊκίστικες δηλώσεις πολιτικών για άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των καταθετών. Σε διευκρίνιση του Υπουργού Οικονομικών, ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων απαγορεύεται από νόμο που ψήφισαν όσοι τη ζητούν, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων είπαν πως είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη νομοθεσία. Νομοθεσίες αλά καρτ, δηλαδή. Όποτε βολεύει ψηφίζονται, όποτε βολεύει αλλάζουν κι όποτε βολεύει ξεχνιούνται.
Λίστα Λαγκάρντ υπάρχει και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Η έρευνα για την προέλευση των καταθέσεων, αν δηλαδή αυτές είναι νόμιμες ή όχι, ακόμα συνεχίζονται. Οι πολιτικοί μας ταγοί έσπευσαν να απαιτήσουν δημοσιοποίηση των ονομάτων των καταθετών εδώ και τώρα. Πριν καν η λίστα περάσει από την επεξεργασία του Εφόρου Φορολογίας, η υπηρεσία του οποίου θα διαπιστώσει αν υπάρχουν, ποιες και για πόσα χρήματα, καταθέσεις που αποτελούν προϊόν μαύρου χρήματος.
Σημειώνουμε απλώς τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ότι η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη και ούτε και η συμπερίληψη κάποιου ονόματος στη λίστα αυτομάτως θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος καταθέτης έχει φοροδιαφύγει. Συνεπώς, αν δεν γίνει επεξεργασία του καταλόγου, δεν μπορεί να πει κανείς αν πρόκειται για καταθέσεις φοροφυγάδων.
Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα της επεξεργασίας, πριν ρίξουμε στην πυρά όλους όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Εξάλλου, μαύρο χρήμα δεν διοχετεύεται μόνο μέσω καταθέσεων στο εξωτερικό. Μαύρο χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά ακινήτων στην Αθήνα, το Παρίσι το Λονδίνο ή όπου αλλού θεωρείται συμφέρον να γίνει.