Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Aπέτυχε ο Κουεγιάρ
«ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΚΟΥΕΓΙΑΡ - Κανένα αποτέλεσμα από τις νέες επαφές του ειδικού εκπροσώπου του κ. Βάλντχαϊμ - ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από πηγές προσκείμενες προς τα Ηνωμένα Έθνη, απέτυχε και η νέα προσπάθεια του κ. Πέρεζ ντε Κουεγιάρ, ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για την επανάληψη των ενδοκυπριακών συνομιλιών στο πλαίσιο της πρόσφατης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.
Θαλασσοταραχή στο λιμάνι Λεμεσού
Σφοδρά θαλασσοταραχή ξέσπασε χθες (Δευτέρα) το πρωί στον λιμένα Λεμεσού, συνεπεία της οποίας πλοιάριον ερρίφθη επί των βράχων του κυματοθραύστου του λιμενοβραχίονος και κατεθρυμματίσθη, ενώ άλλον πλοιάριον που εκινδύνευσε να έχη την ιδίαν τύχη διεσώθη από τα προστρέξαντα ρυμουλκά.
Περί την 11η πρωινή, όταν η τρικυμία βρισκόταν στη μεγαλύτερη ένταση, τα άγρια κύματα απέκοψαν την αλυσίδα της αγκύρας του υπό κυπριακήν σημαία ελληνικού πλοιαρίου “Γκρέητ Χάρμονς”, χωρητικότητας 120 τόννων, το οποίον ήταν αγκυροβολημένο σε μικράν απόσταση από τον λιμενίσκον, με αποτέλεσμα να πέση επί των βράχων του κυματοθραύστου και να κατατεμαχισθή.
ΟΕΛΜΕΚ κατά της «Σ»
Η Διοίκηση της ΟΕΛΜΕΚ (Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως Κύπρου), σε χθεσινή μακροσκελή ανυπόγραφη ανακοίνωσή της, που φέρει τον τίτλο «Απάντηση στη Σημερινή», αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η Εφημερίδα "Σημερινή", μέσα στα πλαίσια των επιθέσεών της εναντίον του Υπουργού Παιδείας, θεώρησε καλό να προκαλέση την ΟΕΛΜΕΚ να πάρη θέση πάνω στις διακηρύξεις του Υπουργού και να την ειρωνευθή στις 30 Δεκεμβρίου ότι είναι λαλίστατη και μαχητική μόνο για μισθολογικές αυξήσεις...».
Ο Δούντας
Η «Δημοκρατική» είναι εφημερίς που έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Δούντα (σ.σ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Λευκωσία). Έγραψε χθες: «Κύκλοι της Ελληνικής Πρεσβείας, ερωτηθέντες για την αποχώρηση του κ. Δούντα από το Συνέδριο των Προσφύγων, δήλωσαν ότι η αναχώρηση δεν είχε την έννοια της αποχωρήσεως. Πάντως, o πρόεδρος της ΠΕΠ κ. Παρασκευαΐδης, μετά την αναχώρηση του κ. Δούντα, επανήλθε στο βήμα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού προς την πολύτιμη και συνεχή συμπαράσταση της Ελλάδος».
Εγκατάλειψη των Βάσεων
Αμφιβολία κατά πόσον η Βρεττανία θα διατηρήση τις Βάσεις της στην Κύπρο μέχρι να λυθή το κυπριακό πρόβλημα εκφράζει ο δημοσιογράφος της έγκυρης εφημερίδας «Γκάρντιαν» του Λονδίνου, κ. Τζων Μπίερμαν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον νέο Βρεττανό Υπουργό Αμύνης κ. Μάλλεϋ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου εδώ. Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητα πως όταν οι Βρεττανοί αποχωρήσουν, τα τουρκικά στρατεύματα θα προχωρήσουν και θα καταλάβουν τη Βάση Δεκελείας.

Υποστηρίξτε τη