Ενέργεια

Συντονισμός ενόψει τριμερούς

Από την Ιερουσαλήμ ξεκίνησαν χθες την περιοδεία τους Ελλαδίτες και Εβραίοι της διασποράς
Τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος σταθερότητας στην περιοχή, συζήτησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ισραηλινό Πρόεδρο

Τη σημασία της περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ως χωρών που εργάζονται από κοινού για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ως κρατών που ασπάζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin.


Ο κ. Νεοφύτου, που μετέβη το Σάββατο στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ Tzachi Hanegbi, έγινε χθες δεκτός από τον Ισραηλινό Πρόεδρο. Οι δυο άντρες συζήτησαν τις προοπτικές από την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, τους τρόπους προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην επικείμενη τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου.
Πρακτική ενδυνάμωση
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως η σημασία της πρακτικής ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας έγκειται και στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, όπως το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ο κ. Rivlin εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο κράτος του Ισραήλ, κάνοντας θετική μνεία στη συμβολή του κ. Νεοφύτου στη δυναμική που έχουν λάβει οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Όσον αφορά το Κυπριακό και την εν εξελίξει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ο κ. Νεοφύτου τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση η οποία να προνοεί εγγυήσεις από την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε αρνητικά και το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως πριν από τη μετάβασή του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως «δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων του Ισραήλ μια Κύπρος υπό τουρκική κηδεμονία, γιατί αυτό βάζει όρια στο στρατηγικό βάθος του Ισραήλ», σημειώνοντας παράλληλα ότι «Κύπρος υπό τουρκική κηδεμονία ή λύση που διατηρεί τις τουρκικές εγγυήσεις αφαιρούν από το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ».
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση παρευρέθη και ο κ. Hanegbi, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας παρούσα ήταν η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στο κράτος του Ισραήλ, κ. Σαλίνα Σάμπου. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ενδιαφέροντος, σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κάθοδος ομογενών
Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ βρίσκονται από χθες οι εκπρόσωποι των ελληνικών και εβραϊκών κοινοτήτων Αμερικής, οι οποίοι πραγματοποιούν τη δεύτερη αποστολή ηγεσίας τους σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, με επικεφαλής 12 ηγέτες οργανώσεων της διασποράς. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), το ταξίδι, που άρχισε από την Ιερουσαλήμ, θα συνεχίσει στη Λευκωσία στις 13-14 Ιανουαρίου και θα καταλήξει στην Αθήνα στις 14-19 Ιανουαρίου.


Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), ο Ελληνοαμερικανός Εκπαιδευτικός Προοδευτικός Σύλλογος (AHEPA), η B`nai B`rith International, μια παγκόσμια εβραϊκή οργάνωση με μεγάλη επιρροή στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διάσκεψη των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανικών Εβραϊκών οργανώσεων, και ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο των Εβραίων της Αμερικής. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΑΗΙ, «Η κοινή 12μελής αποστολή αποτελεί επίσης ένδειξη της ευρείας υποστήριξης της Διασποράς για την τριμερή συνεργασία των χωρών».