Ενέργεια

Ο γεωδυναμικός ρόλος της Κύπρου

Επαφές του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μάρος Σέφκοβιτς με Λακκοτρύπη για ενέργεια
Ο Υπουργός Ενέργειας συζήτησε με τον αξιωματούχο της Ε.Ε. τo μέλλον της ενεργειακής ένωσης, τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, καθώς και τα κυπριακά έργα κοινού ενδιαφέροντος

Τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά της Κύπρου ως προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράμμισε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που έφτασε χθες στο νησί μας, είχε κατ' αρχάς συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος επεσήμανε πως στη συνάντηση που είχαν, συζητήθηκε εκτενώς η συνεισφορά της Κύπρου και της περιοχής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και ειδικότερα τις πηγές και τις διαδρομές του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια ο κ. Σέφκοβιτς είχε συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα θέματα συζήτησης
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν με τον Υπουργό Ενέργειας ήταν το ζήτημα της ενεργειακής ένωσης, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, καθώς και τα κυπριακά έργα (Euroasia Interconnector, Αγωγός East Med), που περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος. «Θεωρούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μια πολύ σημαντική περιοχή από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας:
«Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ στενά με την Κύπρο για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξελίξουμε (τα κοιτάσματα) προς όφελος της περιοχής, αλλά επίσης και για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».
Αναμένοντας τα επόμενα βήματα
Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει ότι σε μελλοντικό στάδιο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μεταφερθούν στην Ευρώπη, ο κ. Σέφκοβιτς επεσήμανε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το μελλοντικό έργο στα κοιτάσματα αυτά, καθώς, «όπως είδαμε, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ υποσχόμενα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κύπρου, δεν αφορούν απλώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια, αλλά χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (φυσικού αερίου), προσθέτοντας ότι η ετήσια κατανάλωση της Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.


«Αυτό δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε και συνέχισε: «Το επόμενο ζήτημα θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλα είναι πραγματικά τα κοιτάσματα αυτά, ποια είναι η δυναμικότητά τους και ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αξιοποίησης τόσο για την περιοχή όσο και για την τελική μεταφορά στην Ευρώπη».
Πύλη ανεφοδιασμού η Αν. Μεσόγειος
Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, αναμένεται η παρουσίαση της νέας στρατηγικής εκ μέρους της Κομισιόν σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για την Ευρώπη, «όπου βλέπουμε τη Μεσόγειο ως μιαν από τις πολύ σημαντικές πύλες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι, εφόσον αναπτυχθεί σωστά, η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να καταστεί πολύ σημαντικός παίκτης σε αυτό το θέμα», κατέληξε.
Συνέργειες με Κομισιόν
Με τη σειρά του, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε πως στη συνάντηση, πέρα από την ενεργειακή κατάσταση στην Κύπρο, συζητήθηκαν και οι προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κύπρος να δουλέψουν από κοινού, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τόσο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της πηγές αλλά και σε ό,τι αφορά τις διαδρομές. Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αναφορικά με τη στήριξη που επιδεικνύει για την Κύπρο, μια στήριξη, όπως είπε, η οποία μετουσιώνεται και με τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία η Επιτροπή έχει εγκρίνει για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στήριξη διαπραγματεύσεων
Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον κ. Σέφκοβιτς, συζητήθηκαν οι προοπτικές της επανένωσης της Κύπρου και πώς η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να είναι όσο πιο υποβοηθητική γίνεται για να δημιουργηθεί όσο το δυνατότερο πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τις καλές προοπτικές των διαπραγματεύσεων. «Είμαι ευτυχής», συνέχισε ο ίδιος, «που διαπιστώνω ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς. Φυσικά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι πως υπάρχει καλή ατμόσφαιρα, καλή πρόθεση».


Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε πως οι νέες ανακαλύψεις αερίου αλλάζουν τη γεωδυναμική αυτής της περιοχής. Οι δυο άντρες μίλησαν και για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και τον ρόλο που μπορέι να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης. «Εργαζόμαστε με νοτιο-ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, βρήκαμε μια λύση με τη Μάλτα και διάφορα έργα που θα μπορούσαν να διασυνδέσουν καλύτερα την Κύπρο με την ηπειρωτική Ευρώπη στο μέλλον», σημείωσε, προσθέτοντας: «Έτσι τώρα πραγματοποιούνται μελέτες βιωσιμότητας για καλύτερη σύνδεση για τον ηλεκτρισμό, τις προοπτικές συνδέσεων για το αέριο, και αυτό είναι που συζητήσαμε με τον Υπουργό Ενέργειας, με τον Υπουργό Εξωτερικών και τα συνοψίσαμε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο».
Δυνατότητα εξαγωγών
Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε πως συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Παρίσι και οι δυνατότητες που έχει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ τόνισε πως υπάρχει μια πολύ ισχυρή δυνατότητα εξαγωγής του κοιτάσματος Αφροδίτη και πως «η Ευρώπη θα είναι ο φυσικός προορισμός». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε, ωστόσο, πως είναι πολύ σημαντικό να επωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος από αυτές τις ανακαλύψεις.
Ποια είναι τα χρηματοδοτούμενα έργα
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αφορούν τον Euro Asia Interconnector, που προβλέπει την πόντιση καλωδίου που να ενώνει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, τον αγωγό East Med, που αφορά στην κατασκευή αγωγού που να ενώνει τα κοιτάσματα της περιοχής με την Ελλάδα μέσω Κρήτης και την άρση των εσωτερικών εμποδίων για τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ενώνοντας την Ευρώπη, με προϋπολογισμό €5,35 δισ., περιλήφθηκαν στον επικαιροποιημένο κατάλογο των 195 Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο.