Ενέργεια

«Ασπίδα» του Ισραήλ η Κύπρος

Πεπεισμένος πως η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και την ευρύτερη περιοχή ο Σιμόν Πέρες
Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας - Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να έρθει εις βάρος των ισχυρών δεσμών που δημιουργούνται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, υποστήριξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου στο Ισραήλ. Ο κ. Νεοφύτου είχε τις προηγούμενες ημέρες σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε διάφορα ζητήματα, όπως οι ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα.


Την Τρίτη ο κ. Αβέρωφ είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος μάλιστα αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Νεοφύτου να επισκεφθεί την Κύπρο, ούτως ώστε να συμβάλει με το κύρος και τις διασυνδέσεις του, αλλά και να μιλήσει τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και σε άλλες εκδηλώσεις για το όραμά του για την ειρήνη στην περιοχή. Η επίσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.
Υποβοηθητική η λύση...
Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Πέρες δήλωσε πως η πολιτική της Άγκυρας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της κατέληξε σε πολιτική με μηδενικούς φίλους και γείτονες. Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως, κατά την εκτίμησή του, μια επίλυση του ζητήματος θα βοηθήσει τόσο την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ήταν κοινή διαπίστωση ότι, εάν η Τουρκία δεν επιδείξει πραγματική θέληση, απαλλαγμένη από πολιτικές που να δεσμεύουν την Κύπρο υπό την ηγεμονία της, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί η επίλυση του προβλήματος.
Οι δύο άντρες συζήτησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια στη συζήτησης, Νεοφύτου και Πέρες αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της Τουρκίας, αναφέροντας τους προβληματισμούς τους για την τουρκική στάση στα περιφερειακά ζητήματα και το Κυπριακό. Ερωτηθείς, πάντως, μετά την άφιξή του στην Κύπρο, κατά πόσον το Ισραήλ δεν επιθυμεί την Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέστησε να «μην μπούμε σε αυτά», καθώς δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του Ισραήλ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως δεν διαπίστωσε «να διαφωνούν με την ανάλυση της θέσης που εξέφρασα».
Κέντρο έρευνας η Κύπρος
Ο κ. Πέρες, όπως σημειώνει ανακοίνωση, παρουσίασε στον κ. Νεοφύτου το όραμά του για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, ως εργαλεία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η Κύπρος, αξιοποιώντας την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ε.Ε, μπορεί να αποτελέσει κέντρο έρευνας. Επιπλέον, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό τον τομέα τα πανεπιστήμια της Κύπρου.
«Σαφέστερη» εικόνα για Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem post», ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε τη Δευτέρα πως η Κύπρος δεν βλέπει πλέον το Ισραήλ ως μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέλησή της με τη βία εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά μάλλον ως ένα μικρό έθνος που αγωνίζεται για την επιβίωσή του απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες απειλές. Όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως κατά την τελευταία δεκαετία, η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, υπήρξαν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά τώρα έχει μια «σαφέστερη» εικόνα του εβραϊκού κράτους.


«Είναι μια χώρα οκτώ εκατομμυρίων που βρίσκεται σε έναν αγώνα επιβίωσης και έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνων και Αράβων, μέρος των οποίων δεν αναγνωρίζουν καν το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους», είπε, προσθέτοντας: «Επομένως, ποια πλευρά είναι η ισχυρή και ποια πλευρά είναι η αδύνατη; Ποια πλευρά παλεύει για την επιβίωση;».
Ταύτιση με Ισραήλ
Επιπλέον, σύμφωνα με την «Post», κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Προέδρο Ρίβλιν και τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ Γιούλι Εντελστάιν, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως οι Κύπριοι τώρα ταυτίζονται με το Ισραήλ, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ μικρή χώρα των 800.000 ανθρώπων που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η Τουρκία από την άλλη έχει έναν πληθυσμό περίπου 75 εκατομμυρίων. Για χρόνια, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, η Κύπρος είχε μια «λάθος αντίληψη του Ισραήλ», εν μέρει επειδή ήταν τόσο καιρό ενεργό μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, προτού ενταχθεί στην ΕΕ το 2004.


«Για δεκαετίες το Ισραήλ κατηγορήθηκε για τη δημιουργία της αστάθειας στην περιοχή, αλλά μπορεί κανείς αξιόπιστα να κατηγορήσει το Ισραήλ για την αστάθεια στη Συρία, την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, την Αραβική Άνοιξη που μετατράπηκε σε έναν αραβικό χειμώνα, ή το χάος στη Λιβύη και το Ιράκ;», διερωτήθηκε. Το σημείο καμπής για τις δύο χώρες, είπε ο κ. Νεοφύτου, ήρθε με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνοντας παράλληλα πως ο τέως πρόεδρος Σιμόν Πέρες τού επεσήμανε πως οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις θα οδηγήσουν άμεσα σε ό,τι ήταν αδύνατο για να γίνει δεκαετίες: Να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά.
Κυπριακή κοινή γνώμη
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει φιλτραριστεί και από την κοινή γνώμη. Εάν κάποιος ζητούσε από το κυπριακό κοινό να πει εάν το Ισραήλ αποτελεί έναν εχθρό, φίλο ή αξιόπιστο εταίρο, «η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγαν "ένας αξιόπιστος εταίρος"», υποστήριξε. «Αυτή αποτελεί μια δραματική αλλαγή», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αγόρασε πρόσφατα ένα πολεμικό σκάφος από το Ισραήλ. «Υπήρξαν στιγμές πριν από δεκαετίες, ακόμη και στη δεκαετία του '90, όπου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων, εάν υπήρχε μια κοινοπραξία εβραϊκής ή ισραηλινής συμμετοχής, αυτό θα αποτελούσε έναν λόγο για να αποκλειστεί», είπε.
Αλλαγή στάσης
Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε, μάλιστα, τον ισχυρισμό που θέλει τους δεσμούς Κύπρου-Ισραήλ να ενισχύονται, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, αν και παραδέχτηκε ότι από τη στιγμή που οι σχέσεις αυτές άρχισαν να εκδηλώνονται, η Κύπρος και το Ισραήλ άρχισαν να βλέπουν με διαφορετικό τρόπο η μία την άλλη. Ωστόσο, είπε, μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας-Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να έρθει εις βάρος των ισχυρών δεσμών που δημιουργούνται τώρα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. «Είμαστε αρκετά ώριμοι για να κατανοήσουμε ότι ο εχθρός μας δεν θα πρέπει να είναι ο εχθρός των φίλων μας», είπε, επισημαίνοντας επίσης πως η Κύπρος προσπαθεί σκληρά για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Η Κύπρος, είπε, παρέχει στο Ισραήλ το στρατηγικό βάθος που χρειάζεται. «Η Κύπρος είναι μια φιλική χώρα και το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτή για πολλούς λόγους: ανθρωπιστικούς, επιχειρήσεων, ως ενεργειακού κόμβου, καθώς και σε άλλες πτυχές», ανέφερε, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, αλλά υπαινίχθηκε, σημειώνει η «Post», τον χώρο της ασφάλειας. Επιπλέον, όπως σημείωσε, η Κύπρος θα μπορούσε να διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποιος άλλος να μιλήσει για σένα», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το πράττει αυτό για το Ισραήλ σε φόρουμ της ΕΕ.
Επαφές με AHEPA
ΙΣΤΟΡΙΚΗ χαρακτήρισαν την προσέγγιση και συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ εκπρόσωποι του ελληνικού και του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν κοινή επίσκεψη στις τρεις χώρες. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και εβραϊκής ομογένειας των ΗΠΑ συναντήθηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Ανώτατο Πρόεδρο του Τάγματος ΑΗΕΡΑ Τζον Γαλάνη να δηλώνει ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκαν τα πλεονεκτήματα που έχουν οι τρεις χώρες σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους συνεργασία».


Υπέδειξε επίσης ότι στην πραγματικότητα οι τρεις χώρες έχουν πολλά κοινά, τόσο σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους όσο και στο ιστορικό υπόβαθρο. Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνεδρίου των Προέδρων των μεγάλων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων Malcolm Hoenlein είπε: «Σε μια εποχή αναταραχής στον κόσμο, όπου παρακολουθούμε σύνορα να εξαφανίζονται και χώρες να καταρρέουν, το να βλέπει κανείς να ενισχύεται η συνεργασία και ότι αυτές οι τρεις χώρες μπορούν να κάνουν τόσα πολλά σε πολιτικό επίπεδο, οικονομικό επίπεδο, στον τουρισμό, ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο, αποτελεί ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».