Δύναμη από τον λαό ζητά το ΑΚΕΛ

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ
Νυν Βουλευτές, αλλά και ηχηρά ονόματα του κόμματος που κατείχαν θέσεις-κλειδιά στο παρελθόν, καθώς και νέα άτομα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε δικαιολογίες και αν νομοσχέδια που θα αλώσουν τις ζωές μας πέρασαν με μία ψήφο διαφορά, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσει το ΑΚΕΛ εντός της Βουλής», υπέδειξε ο Άντρος Κυπριανού

Τα ψηφοδέλτια για όλες τις επαρχίες επικύρωσε χθες η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε εκτάκτως στο Συνεδριακό Κέντρο. Έτσι η Εζεκία Παπαϊωάννου μπαίνει και επίσημα στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 22ας Μαΐου, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του κόμματος.


Με βάση τον κατάλογο των υποψηφίων, πέντε από τους υφιστάμενους Βουλευτές του -Σταύρος Ευαγόρου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος (Αμμόχωστος), Γιάννος Λαμάρης, Αναπληρωτής ΚΕ (Λεμεσός), Πανίκος Σταυριανός (Λάρνακα), Νίκος Κατσουρίδης (Λευκωσία) και Πάμπος Παπαγεωργίου (Κερύνεια)- αποχαιρετούν τα κοινοβουλευτικά έδρανα, αφού δεν περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο των επαρχιών τους.


Την ίδια ώρα, επανέρχονται στο προσκήνιο ηχηρά ονόματα του ΑΚΕΛ, όπως ο Στέφανος Στεφάνου, η Ελένη Μαύρου και ο Τουμάζος Τσιελεπής, τα οποία αναμένεται πως θα ενισχύσουν σημαντικά την προσπάθεια του κόμματος για διατήρηση και ενδεχομένως αύξηση των ποσοστών του. Σημειώνεται πως από τους 56 υποψήφιους Βουλευτές οι 11 είναι γυναίκες, που αποτελούν το 19,64%.
Οι υποψήφιοι
Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, οι υποψήφιοι του κόμματος, κατά αλφαβητική σειρά και ανά επαρχία, είναι:
*Επαρχία Λευκωσίας: Άντρος Κυπριανού, ΓΓ του κόμματος, επικεφαλής ψηφοδελτίου, Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου, Ιατρός-Χειρούργος, Πρόεδρος Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Γρηγορίου, Οικονομολόγος και Πολιτικός Επιστήμονας, Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας, Άριστος Δαμιανού, νυν Βουλευτής, Μαρία Δανέζη-Πελεκάνου, Πολιτικός Επιστήμονας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, Στέλλα Δημητρίου-Μισιούλη, νυν Βουλευτής, Άντρη Δημητρίου, Συνδικαλίστρια (ΠΕΟ), Γρηγόρης (Λώρης) Κυριάκου, Ιατρός, Γιώργος Λουκαΐδης, νυν Βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Σκαρπάρης, Συνδικαλιστής (ΕΚΥΣΥ), Στέφανος Στεφάνου, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λ/σιας-Κερύνειας, Μιχάλης Τσιτσέκκος, Νομικός, Πανίκος Χάμπας (ΓΓ ΕΚΑ), Μάριος Χαννίδης, Νομικός, τέως Γενικός Διευθυντής ΚΟΤ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, νυν Βουλευτής, Χάρης Χαραλάμπους, πρώην Υπουργός Υγείας, Σούλα Χατζηκυριάκου, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης, Πολιτικός Μηχανικός, Ιωάννης Χριστοδούλου, Λέκτορας Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Χρίστος Χριστοφίδης, πρώην Διευθυντής Προεδρικού Γραφείου.
*Επαρχία Λεμεσού: Αδάμος Αδάμου, Ιατρός, νυν Βουλευτής, Γιώργος Τ. Γεωργίου, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Αργεντούλλα Ιωάννου, Νομικός, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, Νέαρχος Ιωάννου, Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Άντρος Καυκαλιάς, νυν Βουλευτής, Πέτρος Κλεάνθους, Χημικός και Πολιτικός Επιστήμονας, Κώστας Κώστα, νυν Βουλευτής, Γεώργιος Μακαρίου, Επιθεωρητής και Σύμβουλος Πυρόσβεσης, Χρίστος Μέσης, νυν Βουλευτής, Δημήτρης Μιχαλακάκος, Δημοσιογράφος, Νίκος Τριμικλινιώτης, Κοινωνιολόγος, Νομικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Φωτεινή Χρίστου-Μιχαηλίδου, Νομικός.
*Επαρχία Αμμοχώστου: Γιαννάκης Γαβριήλ, νυν Βουλευτής, Αθηνά Ζαούρα, Πολιτικός Επιστήμονας, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Κώστας Ιερείδης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Επαγγελματικής Αγωγής, Ανδρέας Καζαμίας, Εκπαιδευτικός, Φιλόλογος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου, Νίκος Κέττηρος, Δημοσιογράφος, Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα, νυν Βουλευτής, ΓΓ ΠΟΓΟ, Τάσος Μ. Κυρμίτση, Νομικός, Γιάννος Πιερή, Οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου, Χριστάκης Τζιοβάννη, νυν Βουλευτής, Τουμάζος Τσιελεπής, Νομικός-Διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου, Ευρωπαϊκές-Διεθνείς Σχέσεις, Παιδαγωγικά, Προϊστάμενος Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων ΤΕΠΑΚ.
*Επαρχία Λάρνακας: Γιώργος Κ. Γεωργίου, νυν Βουλευτής, Ευανθής (Άθως) Καζαντζής, Πολιτικός Μηχανικός, Ανδρέας Πασιουρτίδης, Νομικός, Χρίστος Πουτζιουρής, Νομικός, Ευανθία Σάββα, Νομικός, Δημοτικός Σύμβουλος Αραδίππου, Φάνης Χριστοδούλου, Πολιτικός Επιστήμονας.
*Επαρχία Πάφου: Κώστας Δίπλαρος, Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Πάφου, Μάριος Ιγνατίου, Δημοσιογράφος, Ανδρέας Φακοντής, νυν Βουλευτής, Μάριος Χρίστου, Πρόεδρος Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας Πάφου.
*Επαρχία Κερύνειας: Ελένη Μαύρου, τέως Δήμαρχος Λευκωσίας, πρώην Βουλευτής και Υπουργός Εσωτερικών, Κλαύδιος Μαυροχάννας, πρώην Βουλευτής, Ανδρέας Χειμωνίδης, Πλαστικός Χειρούργος.
Ο στόχος του ΑΚΕΛ
Πέραν από την επικύρωση των ψηφοδελτίων η ΚΕ του ΑΚΕΛ ενέκρινε και Κώδικα Συμπεριφοράς των υποψηφίων. Πριν από την επικύρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως η Εζεκία Παπαϊωάννου θα ζητήσει από τον λαό «να μας δυναμώσει για να τον ενισχύσουμε, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε δικαιολογίες και αν νομοσχέδια που θα αλώσουν τις ζωές μας πέρασαν με μία ψήφο διαφορά, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσει το ΑΚΕΛ εντός της Βουλής».


Για τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, τόνισε πως «θα πρέπει να διαφέρουν ως αυτοί που, μπορεί κάποιος να διαφωνεί πολιτικά μαζί τους, αλλά τους πιστώνει με εντιμότητα, εργατικότητα και σεμνότητα». Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η μάχη που έχουμε μπροστά μας θα είναι πολύ δύσκολη και το ΑΚΕΛ θα πετύχει μόνο αν δουλέψει ενωμένο και σφιχτοδεμένο, μόνο αν καταθέσει σωστές πολιτικές θέσεις, στοχοπροσηλωμένη οργανωτική δουλειά και πολλή προσπάθεια από όλους μας. Με άλλα λόγια θα πετύχουμε μόνο αν δουλέψουμε όπως φοβούνται οι αντίπαλοί μας ότι θα δουλέψουμε: σαν πραγματικοί ΑΚΕΛιστές», συμπλήρωσε.
Επικρίσεις κατά Κυβέρνησης
Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπέδειξε πως «δεν χρειάζεται να προτρέχουμε για τον καθορισμό των εξελίξεων. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι η εξεύρεση συμφωνίας στο τραπέζι των συνομιλιών», σημείωσε και επανέλαβε ότι «η δική μας επιδίωξη είναι ο έντιμος συμβιβασμός με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ούτε συμβιβασμός με την κατοχή, ούτε με την τουρκική αδιαλλαξία, ούτε με τον οποιοδήποτε τρίτο».


Σε αναφορά του σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και οικονομίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «πλέον το λένε απροκάλυπτα ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τους οργανισμούς δημόσιας ωφελείας, για ιδεολογικούς λόγους και όχι για τις ανάγκες του Μνημονίου, όπως είναι πλέον προφανές ότι η ανάπτυξη την οποία επιδιώκουν, δεν θα είναι προς το συμφέρον των πολλών, αλλά των λίγων και εκλεκτών», ενώ επέκρινε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ωράρια των καταστημάτων και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Παράδειγμα η Ισλανδία
Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού και αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που θα επανεκκινήσουν την οικονομία, όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών. Θα τους απαντήσω με ένα μόνο παράδειγμα: Ισλανδία. Μια χώρα η οποία όχι μόνο τιμώρησε ήδη τους υπεύθυνους της τραπεζικής κρίσης, αλλά, το πιο σημαντικό, κάλεσε να πληρώσουν τις συνέπειές της αυτοί που άντεχαν να το κάνουν, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους, εισήγαγε φόρο πλούτου και αύξησε τον φόρο στα κέρδη, περιέκοψε τους υψηλούς μισθούς, επέκτεινε το ανεργιακό επίδομα, την κοινωνική πρόνοια και την προσφορά στέγης και με αυτό τον τρόπο εξήλθαν της κρίσης σε χρόνο ρεκόρ», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.