Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Ελεύθερη διακίνηση
«Οι "Τάιμς" προβλέπουν για τις 24 Ιανουαρίου - ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - Στόχος η διευκόλυνση της επαναλήψεως των κυπριακών συνομιλιών - ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ της ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΩΣ», είναι ο τίτλος της «Σημερινής», ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Ο Πρόεδρος Μακάριος δήλωσε στον Βρεττανό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Όουεν, που επισκέφθηκε τελευταία την Κύπρο, ότι είναι έτοιμος ν’ αποδεχθή κάποιο συμβιβασμό για μιαν ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δεδομένου ότι και η τουρκική πλευρά θα πεισθή να κάμη ουσιαστικές παραχωρήσεις κυρίως στο εδαφικό και στο θέμα της ελευθέρας διακινήσεως.
Τα ίδια περίπου ανέφερε ο Πρόεδρος Μακάριος και στον καθηγητή Αλεξανδρίδη, που επίσης επισκέφθηκε τελευταία την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Μακάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στους κ.κ. Όουεν και Αλεξανδρίδη ότι δεν θα απέκλειε την αποδοχή μιας διζωνικής ομοσπονδιακής μορφής κάτω από ωρισμένες προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι ελεύθερη διακίνηση σ' ολόκληρη την Κύπρο.
Ένοχη η Τουρκία
Το «Μπι Μπι Σι» μετέδωσε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην έκθεσή της σχετικά με τις καταγγελίες της Κύπρου για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί την Τουρκία για ευρύτατη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου.
Η έκθεση, που δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, κρίνει την Τουρκία για την επανάληψη παραβιάσεως έξη άρθρων της συνθήκης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έδιωξαν 37 εγκλωβισμένους
Οι Τούρκοι έδιωξαν χθες άλλους 37 Ελληνοκυπρίους από τα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη Καρπασία. Είκοσι δύο από τους νέους ξεριζωμένους Καρπασίτες προέρχονται από τη Γιαλούσα, 9 από την Αγία Τριάδα, τέσσερις από το Λεονάρισσο και 2 από τον Άγιο Ανδρόνικο.
ΑΠΟΕΛίστικη φιέστα
Το προχθεσινό ντέρμπυ κορυφής μεταξύ ΑΠΟΕΛ - Ομονοίας μετετράπη σε ΑΠΟΕΛίστικη φιέστα, όμοια της οποίας το ΓΣΠ έχει πολύ καιρό να ζήση. Οι «γαλαζοκίτρινοι» αποδίδοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο κέρδισαν την Ομόνοια με 3-0, ισοβάθμισαν μαζί της στην κορυφή και ουσιαστικά η μάχη για τον τίτλο αρχίζει απ’ την αρχή. Τα τρία γκολ του ΑΠΟΕΛ -όλα σ’ εγγλέζικο στυλ- προκάλεσαν φρενίτιδα ενθουσιασμού στους οπαδούς του, αλλά πολύ περισσότερο συγκλόνισε η εκπληκτική απόδοση όλων των παικτών της νικήτριας.
Ο αρχηγός της ομάδας Στυλιανού έσπασε το πόδι του μετά από δυνατό κτύπημα στην κνήμη και θα παραμείνει εκτός ομάδος για δύο το ολιγώτερον μήνες, που σημαίνει πως φέτος το ΑΠΟΕΛ δεν πρέπει να υπολογίζει στον θαυμάσιο αυτό άσσο.