Ενέργεια

Μπήκαν τα θεμέλια νέας τριμερούς Κύπρου, Ιορδανίας, Ελλάδας

ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΖΗΤΗΖΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΕΞ
Τις δυνατότητες πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών εξέτασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των 28 της ΕΕ. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ από ελληνικής πλευράς παρευρέθη ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.


Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, «οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο προσφυγικό, στην έξαρση της τρομοκρατίας, στην ειρηνευτική διαδικασία και στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας».
Προοπτικές συνεργασίας
Επιπλέον, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η κυπριακή πλευρά, στη συνάντηση των τριών ανδρών τέθηκαν οι βάσεις για μια συνολική στρατηγική στον τομέα των υδρογονανθράκων, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, εξέτασαν τις προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς δεσμεύθηκαν στον ομόλογό τους της Ιορδανίας να πιέσουν την ΕΕ να παράσχει στην Ιορδανία το ίδιο επίπεδο στήριξης, σε σχέση με το προσφυγικό, που παρέχει στην Τουρκία.
Εξειδίκευση θεματολογίας
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαφή μεταξύ των τριών χωρών θα συνεχιστεί, με την επόμενη συνάντηση να πραγματοποιείται σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών/Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε καταρτισμό εξειδικευμένης θεματολογίας σε σχέση με τους τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο, με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης και μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών.
Συνάντηση Φωκαΐδη-Καμμένου
Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε χθες στην Αθήνα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχτεί λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Από την πλευρά του, ο Έλληνας ομόλογός του Πάνος Καμμένος, που τον υποδέχθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση, πιθανώς και εντός του έτους, διότι, εκτός του ότι πιέζει ο διεθνής παράγοντας, είπε, και οι Τουρκοκύπριοι θεωρεί ότι θέλουν να ζήσουν χωρίς την κηδεμονία της Τουρκίας στην Κύπρο».