Ενέργεια

Ο «Αρχηγός» Ερντογάν πάει Τρίκωμο

Στη γενέτειρα του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή, τα γυρίσματα ταινίας για τη ζωή του νεο-Σουλτάνου
Στόχο της ταινίας αποτελεί η αντικατάσταση της εικόνας των Spiderman και Superman, που προωθεί ο παγκόσμιος κινηματογράφος, με τον Τούρκο «ήρωα» Ερντογάν, δηλώνει ο παραγωγός

Στη γενέτειρα του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή, το κατεχόμενο Τρίκωμο, σχεδιάζουν οι Τούρκοι να σκηνοθετήσουν μια ταινία αφιερωμένη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής «Guardian», η λήψη των γυρισμάτων αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα. H ταινία μεγάλου μήκους, που θα φέρει τον τίτλο «ο Αρχηγός» (The Chief), θα πραγματεύεται την σταδιοδρομία του Τούρκου Προέδρου από τα βιώματά του σε μια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης, μέχρι και την άνοδό του ως δημάρχου της πόλης τo 1999.


Όπως ανέφερε ο παραγωγός της ταινίας Evrensel Meyda, στον ρόλο του «Αρχηγού» θα πρωταγωνιστήσει ο γνωστός Τούρκος ηθοποιός Reha Beyoglu. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με δηλώσεις του παραγωγού Ali Avci στο πρακτορείο Anadolu, στο κατεχόμενο Τρίκωμο διεξάγονται εντατικά οι απαραίτητες αλλαγές, ούτως ώστε η περιοχή να προσομοιάζει με την περιοχή Κασίμπασα στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Ερντογάν.
Ερντογάν, Spiderman, Superman
Σκηνοθέτης θα είναι ο Hudaverdi Yavuz, ενώ τον νεαρό Ερντογάν θα ενσαρκώσει ο ηθοποιός Batuhan Isik Gurel. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γνωστή Τουρκάλα ηθοποιός Ozlem Balci θα παίξει τον ρόλο της Εμινέ, γυναίκας του Ερντογάν. «Αυτές τις μέρες βλέπουμε στα T-shirts των παιδιών μας και μερικές φορές στα βιβλία χαρακτήρες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, όπως ο Spiderman και Superman, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει ποτέ», δήλωσε ο Avci, προσθέτοντας, «αλλά έχουμε τους δικούς μας ήρωες, οι οποίοι είναι ζωντανοί! Η διαδικασία αυτής της ταινίας ξεκίνησε με τη σκέψη ‘πώς έγιναν ήρωες’»; Αντί να τον βλέπουν ως πρόεδρο, συνέχισε, οι άνθρωποι θα δουν τον Ερντογάν ως έναν άνθρωπο που μεγάλωσε στην Κασίμπασα και έζησε στην Κωνσταντινούπολη.
Η ευθύνη του Beyoglu
Παράλληλα, ο ηθοποιός Beyoglu χαρακτήρισε τον ρόλο του ως Ερντογάν μια τεράστια ευθύνη. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ντροπιάσω τον εαυτό μου, και θα δώσω μια καλή εικόνα», δήλωσε. Η ταινία, της οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αναμένεται να προβληθεί στις τουρκικές οθόνες στις 25 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, ο Beyoglu έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε ταινία που σκηνοθέτησε το 2013 ο Attila Akarsu, που έφερε τον τίτλο «Ο Σωματοφύλακας του Ατατούρκ Τοπάλ Οσμάν».
Νέο είδωλο της Τουρκίας
Σημειώνεται πως ο Ερντογάν έχει θητεύσει ως πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2003-2014 και τώρα είναι Πρόεδρος. Στην Τουρκία, ήδη, υπάρχουν γήπεδα και θεσμικά όργανα που φέρουν το όνομά του, ιδίως στην προγονική περιοχή του Rize στη Μαύρη Θάλασσα και το Κασίμπασα. Επιπλέον, το 1999, ο Ερντογάν υπηρέτησε τέσσερεις μήνες στη φυλακή για την απαγγελία ενός ισλαμικού ποιήματος, γεγονός που του κόστισε τη συμμετοχή του στην πολιτική, μέχρι τη στιγμή που το ίδιο του το κόμμα ανήλθε στην εξουσία το 2002.