Ενέργεια

Θωράκιση της ΑΟΖ με BG

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της βρετανικής εταιρείας στο οικόπεδο «12»
Η British Gas εξέφρασε το ενδιαφέρον της και για άλλα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς, ωστόσο, να έχει συγκεκριμενοποιήσει τις προτιμήσεις της, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας

Κλείδωσε η συμμετοχή της BG Group (British Gas) στην κοινοπραξία του τεμαχίου «12» της κυπριακής ΑΟΖ, έπειτα από τη χθεσινή σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, βασικός διαχειριστής του τεμαχίου παραμένει η αμερικανική Noble, η οποία κατέχει το 35% του συνολικού μεριδίου, ενώ 35% θα κατέχει η BG και 30% ο ισραηλινός όμιλος Delek (15% Delek Drilling και 15% Avner Oil).


Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Υπουργικό, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική υπογραφή και την είσοδο της βρετανικής εταιρείας στην κοινοπραξία. Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει κάποιες επιστολές διαδικαστικού χαρακτήρα, οι οποίες θα προνοούν την αποδοχή των όρων του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, κάποιες εγγυητικές για καλή εκτέλεση των δραστηριοτήτων κ.λπ.
Επίσπευση διαδικασιών
Συγκεκριμένα, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνει υπογραφή της τροποποίησης του συμβολαίου για την είσοδο της νέας εταιρείας «και θα γίνει αυτό όταν λάβουμε εκείνα που προνοούν οι κανονισμοί, η νομοθεσία και το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού». Με την είσοδο της εταιρείας στην κοινοπραξία και την εν εξελίξει μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως η πλευρά μας αναμένει πλέον την εταιρεία να έρθει με τα δικά της σχόλια, ούτως ώστε να εξευρεθούν τρόποι επίσπευσης του σχεδιασμού αυτού, ακόμη και εξοικονόμησης πόρων.


«Είναι κάτι που θα δούμε επίσημα πλέον, αφού η BG υπογράψει και είναι επίσημα στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12», ανέφερε ο Υπουργός, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η βρετανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γενικότερα για την ΑΟΖ, αλλά όχι συγκεκριμένα. «Δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το ενδιαφέρον της, αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι έχει ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα τεμάχια, χωρίς να έχουμε υπόψη σε ποια συγκεκριμένα αναφέρεται», είπε.
Αξιοποίηση το 2020
Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε, ακόμη, ότι από τη στιγμή που η BG είναι και ένας δυνητικός αγοραστής ΦΑ, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προωθήσει το φυσικό αέριο του τεμαχίου 12 στο τερματικό υγροποίησης στο IDKU, το οποίο και διαχειρίζεται και είναι και συνιδιοκτήτρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής, το έτος 2020 θεωρείται η χρονιά της ανάπτυξης του κυπριακού φυσικού αερίου. «Απ' εκεί και πέρα, όπως έχω πει, αναμένουμε την επίσημη είσοδο της BG στην κοινοπραξία, για να έχουμε και τα σχόλιά τους επί του σχεδίου ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Ενθαρρυντική η συμμετοχή
Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες της διεθνούς βιομηχανίας υδρογονανθράκων, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε πως, παρά το ότι οι τιμές του πετρελαίου διολισθαίνουν όλο και περισσότερο, και το έργο των εταιρειών υδρογονανθράκων δυσχεραίνεται από τη μείωση των εξόδων, που οδηγεί στην αποδέσμευσή τους από έργα, εντούτοις το γεγονός ότι μια μεγάλη εταιρεία όπως η BG ενδιαφέρεται για την Κυπριακή ΑΟΖ, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό.
Διαχειρίσιμες οι δυσκολίες
Ερωτηθείς σε αυτό το πλαίσιο κατά πόσον οι συνθήκες που επικρατούν διεθνώς επηρεάζουν τους σχεδιασμούς μας στην ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι σίγουρα η προσπάθεια επηρεάζεται, «γιατί άλλο είναι να γίνονται υπολογισμοί σε μια Χ τιμή πετρελαίου και άλλο σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμής που ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί», προσθέτοντας ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού αποσκοπεί ακριβώς στη διαχείριση αυτών των δυσκολιών.
Win-Win
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigmalive, η συμφωνία εκτιμάται ότι είναι στη λογική του win-win, αφού, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα της ενέργειας, η Κύπρος έχει καταφέρει να εντάξει στην κοινοπραξία του οικοπέδου 12 μια εταιρεία με ευχέρεια κινήσεων λόγω της ισχυρής ρευστότητας και του στρατηγικού πλεονεκτήματος που διαθέτει στην Αίγυπτο. Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, πως ειδικοί του τομέα ενέργειας αναμένουν πλέον να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», ενώ από αυτήν αναμένεται να εμφανιστούν επιπλέον επιλογές.