Ενέργεια

Διετής ανανέωση για Eni/Κοgas

Η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ανανεώνει την έρευνά της για τα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ
Σάρωση του βυθού από ιταλικό καράβι σήμερα στη Λεμεσό, προκειμένου να διερευνηθούν τα γεωλογικά δεδομένα για πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Euroasia Interconnector

Την υπογραφή διετούς παράτασης της αρχικής περιόδου έρευνας για τα ερευνητικά τεμάχια 2, 3 και 9 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Eni/ Kogas ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η διετής αίτηση για παράταση της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας, η οποία διανύει την αρχική περίοδο της τριετούς Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων, που λήγει στις 23 Ιανουαρίου 2016, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και για τα τρία ερευνητικά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία κατέχει τις Άδειες Έρευνας.
Ενθαρρυντική εξέλιξη
Η ολοκλήρωση των μελετών για καλύτερη κατανόηση και αναθεώρηση του γεωλογικού μοντέλου της περιοχής, με σκοπό τον εντοπισμό στόχων προς υλοποίηση των γεωτρητικών της υποχρεώσεων, αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που διέρχεται η διεθνής βιομηχανία υδρογονανθράκων, επιβεβαιώνει και προωθεί την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου. Η εν λόγω εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για τους μελλοντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν λάβει κανείς υπόψη την επικείμενη τριμερή με το Ισραήλ και το γεγονός ότι τη Δευτέρα επισημοποιήθηκε και η είσοδος της βρετανικής BG Group στην κυπριακή ΑΟΖ.
Προχωρεί το Interconnector
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό η σάρωση του βυθού από ιταλικό καράβι αναφορικά με την πόντιση του καλωδίου Euroasia Interconnector, που θα ενώνει την Κύπρο, το Ισραήλ και την Κρήτη-Αττική. Με τις έρευνες αυτές θα ξεκαθαρίσει η εικόνα του βυθού μεταξύ των τριών χωρών σε ένα φάρδος 5 χιλιομέτρων με σκοπό την τοποθέτηση του ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σε μήκος στον κόσμο (1517 χιλιομέτρων).


Τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, βρέθηκαν στην Κρήτη υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Euroasia Interconnector Ltd. Το κλιμάκιο των στελεχών, συνοδευόμενο από τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης και σε σύσκεψη, παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Βιργινίας Μανασάκη, Νίκου Καλογερή, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Θεανώς Βρέντζου και εκπροσώπων της μελετητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εκπονεί τον ενεργειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, έγινε εκτενής ενημέρωση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεγάλο αναπτυξιακό έργο.
Έργο κοινού ενδιαφέροντος
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν υπογραφεί στο «Σπίτι της Ευρώπης», στη Λευκωσία, οι συμβάσεις εκπόνησης των περιβαλλοντικών, βυθομετρικών και τεχνικών μελετών του EuroAsia Interconnector. Εκεί έδωσαν το «παρών» τους εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Το συγκεκριμένο ενεργειακό έργο βρίσκεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκτά προτεραιότητα σε όλα τα στάδια υλοποίησής του.