Με διάφορα σενάρια να φέρουν το Κυπριακό εντός των πυλών της Α ή Β συμφωνίας, είναι χρήσιμο να γίνει μια ανάλυση που δεν θα περιστρέφεται στη ΔΔΟ (βρίθουν αυτές πρόσφατα) αλλά να αντλεί από τις γενικότερες συγκυρίες, δεδομένου ότι όσο οι πολιτικοί ντύνουν το θέμα με εντυπωσιακές πολιτικές θεωρήσεις άλλο τόσο ο λαός καταπιάνεται με αυτές και τις μεγαλοποιεί, κάποτε μεγαλώνοντας και άλλο το χάσμα από την ουσία... Την ουσία προσωπικά την οριοθετώ ως εξής: Επιλογή Α: Όταν δεν μπορείς να πεις «όχι» σε κάτι (για παράδειγμα, συμφωνούμε ότι το Κυπριακό έφτασε στο τέλος του χρόνου, με την έννοια ότι ο χρόνος δεν δουλεύει πλέον για μας), τότε επικεντρώνεις τις προσπάθειές σου στο να βάλεις όρους, ώστε να έχει τουλάχιστον νόημα αυτό που θα γίνει. Βασική αρχή εδώ είναι να επικεντρωθείς στις μη καλοδεχούμενες πτυχές της συμφωνίας, όπως η «εκ περιτροπής» ή η σχετική πρόνοια που θα προκύψει στο ζήτημα διακυβέρνησης.
Η πλευρά μας σε αυτό τον τομέα δεν έχει κάνει αρκετά, δεδομένου ότι στην πρόταση της άλλης πλευράς για εκ περιτροπής δεν ακούστηκε καμιά εποικοδομητική πρόνοια από την πλευρά μας, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον ένα ευρύτερο ζητούμενο (όπως την πραγματική ανεξαρτησία της Προεδρίας) ή οποιαδήποτε ανησυχία που να βρίσκεται στη βάση της δυσφορίας της πλευράς μας για την εκ περιτροπής. Επιλογή Β: Όταν δέχεσαι να πεις «ναι» (για παράδειγμα, κρίνουμε ότι υπάρχει μια ισορροπία στις παραχωρήσεις - υποχωρήσεις των δύο πλευρών, με αναφορά στο υπόβαθρο γεγονότων και δεδομένων που βρίσκεται το θέμα), τότε επικεντρώνεις τις προσπάθειές σου στο να διασφαλίσεις ότι η συμφωνία θα έχει τις καλύτερες προοπτικές, ζητώντας ότι ορισμένα συμφωνηθέντα θα πρέπει να προχωρήσουν όχι με την πεπατημένη, αλλά με συνθήκες με τις οποίες θα έχεις μέγιστο όφελος.
Η πλευρά μας σε αυτό τον τομέα επίσης είναι δέσμια της πομπώδους πολιτικής επένδυσης του θέματος, για να δουν ότι χρειάζονται περισσότερα. Για παράδειγμα, πόσο θα μπορεί να συνδιαμορφώνεται κοινή εξωτερική πολιτική, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφορών σε αυτό το επίπεδο; Το μόνο σημείο σε αυτόν τον τομέα, που υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά μας, είναι στο ότι πρέπει να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες και κίνητρα επιστροφής, χωρίς όμως μέχρι τώρα πλήρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ Εκπαιδευτικός