Ενέργεια

Το Κυπριακό πάει Νταβός

Με εντολή Αναστασιάδη θα ζητηθεί η καθιέρωση της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της Ένωσης
Αύριο η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, του Προέδρου Αναστασιάδη, του κατοχικού ηγέτη και του ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία αποτελούν τα τρία βασικά ζητήματα, τα οποία θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιανουαρίου.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, να εξετάσει τις διάφορες προοπτικές που διανοίγονται σε επίπεδο οικονομίας στο νησί ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου, καθώς και τα θέματα ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο, στο περιθώριο του Συνεδρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα
«Επανενώνοντας την Κύπρο», στην οποία θα παραστούν και θα μιλήσουν ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και στις 12.30μ.μ. (τοπική ώρα) θα έχει κοινή συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί. Πάντως, δεδομένης της παρουσίας διαφόρων επιχειρηματιών στο εν λόγω συνέδριο, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπάρθ Έιντε μαζί με τον κατοχικό ηγέτη, να διερευνήσουν και τις προοπτικές χρηματοδότησης της λύσης του Κυπριακού, ζήτημα που αποτελεί αγκάθι για την περαιτέρω εξέλιξη στις διαδικασίες επίλυσης.
Οικονομία και ενέργεια
Όσον αφορά τον τρίτο στόχο, που σχετίζεται με την ενέργεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως έχουν διευθετηθεί σημαντικές συναντήσεις που αφορούν την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕNI κ. Claudio Descalzi και στη συνέχεια θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο ιδρυτής του Φόρουμ, κ. Klaus Schwab, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της ΤΟΤΑL, Patrick Pouyann?.
Τουρκική ιδέα η Πενταμερής
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης, είτε στο Νταβός είτε αλλού, σημειώνοντας πως η ιδέα της πενταμερούς αποτελεί εισήγηση της τουρκικής πλευράς, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέκλεισε, σε περίπτωση σημαντικής προόδου των διαπραγματεύσεων, την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων. Αυτό, όμως, επεσήμανε, με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να επηρεάσει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «κυπριακής ιδιοκτησίας» φύση των συνομιλιών.
Με αέρα «ηγέτη» ο Μουσταφά
Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου του ως «ηγέτη» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», πριν από την αναχώρησή του δήλωσε πως η τριμερής με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Μουν έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα συζητήσουν το σημείο όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και την εξέλιξη της διαδικασίας απ' εδώ και πέρα.


Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που θα συμμετάσχουν στο Νταβός. Ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε πως θέλει να επιστρέψει «με τα καλύτερα αποτελέσματα από το Φόρουμ του Νταβός, όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η ΤΔΒΚ σε επίπεδο ηγέτη».


Σημειώνεται ότι τον Τ/κ ηγέτη στο Νταβός συνοδεύει ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω», Τζενκ Γκιουρτσάγ, και η σύζυγός του, Μεράλ. Ενδιαφέρον προκαλεί η αναγραφή του κατοχικού ηγέτη στον κατάλογο των ομιλητών του Συνεδρίου ως «Τ/κ Ηγέτης, Προεδρικό Μέγαρο» (Turkish Cypriot Leader, Presidential Palace), σε αντιπαραβολή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που αναγράφεται ως «Πρόεδρος της Κύπρου, Προεδρικό Γραφείο της Κύπρου» (President of Cyprus, Office of the President of Cyprus).
Απάντηση προς Πρόεδρο-Αβέρωφ
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους τονίζει πως η συνάντηση στο Νταβός των δύο ηγετών αποτυπώνει την πολιτική τής αμοιβαίας αποδοχής του ενός από τον άλλον, στη βάση των δύο ισοτίμων συνιστώντων κρατών και αποτελεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ήδη, επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, ο Μουσταφά Ακιντζί πανηγυρίζει, διότι, για πρώτη φορά, όπως δήλωσε, «ο ηγέτης της λεγόμενης "ΤΔΒΚ" συμμετέχει σε διεθνές φόρουμ».


Αυτή, προσθέτει η κ. Θεοχάρους, είναι η απάντηση και προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προφανώς δεν διακρίνει τη διαφορά της συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο των δικοινοτικών συνομιλιών από εκείνη σε διεθνή φόρα στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ και με τον Ακιντζί να συμπεριφέρεται ως πρόεδρος κρατικής οντότητας.
Επισημοποιούν την τουρκική γλώσσα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χαβαντίς», έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αιτηθεί προς την Ε.Ε. όπως η τουρκική γλώσσα καταστεί και επίσημη γλώσσα της Ένωσης. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από κυβερνητική πηγή, ενώ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η εντολή δόθηκε κατά την τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών.


Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, μάλιστα, σημειώνεται πως πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της ε/κ πλευράς και του Πρόεδρου Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως εδώ και 12 χρόνια, με το αιτιολογικό πως το κόστος ήταν υψηλό και οι χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν το επιθυμούσαν, το θέμα της τουρκικής γλώσσας δεν υπήρχε στην ατζέντα.


Οι γραφειοκράτες στον «νότο», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, μελετούν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν με σκοπό να υπάρξει σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ε.Ε. Την πρόταση να καταστεί η Τουρκική επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. πρότεινε και η Τουρκική Δημοκρατία με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να μεταφέρει το συγκεκριμένο αίτημα σε κάθε πλατφόρμα.