Σημερινά

Ισλανδία-Πώς ξεπέρασε την κρίση;

Μετά την κατάρρευση αποφάσισε να μη σώσει τις τράπεζες και προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της
Η Ισλανδία είναι υπόδειγμα υγιούς και αναπτυγμένης χώρας. Δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει στρατό, δεν έχει εγκληματικότητα, κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση αφήνοντας τις τράπεζες να κλείσουν, βάζοντας τους υπαίτιους τραπεζίτες φυλακή και η οικονομία βρίσκεται σε άνοδο. Στους φτωχούς που επηρεάστηκαν από την κρίση δόθηκαν από το κράτος 30.000 κορόνες στον καθένα. Είναι ένας παράδεισος επί της γης, με την πλειοψηφία των κατοίκων της να μην είναι θρησκευόμενοι.
Υπενθυμίζεται πως η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2008 οδήγησε την Ισλανδία σε απώλεια του 8% του πλούτου της σε δύο χρόνια και η ανεργία έφτασε σχεδόν στο 12%. Όμως η ανάκαμψη ξεκίνησε από το 2011, όχι με επιβολή λιτότητας, αλλά με στήριξη της εγχώριας οικονομίας και κυρίως του τουρισμού, της αλιείας και τόνωση των εξαγωγών αλουμινίου. Η ανεργία μειώθηκε στο 3%, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,3% για το 2015.
Η κυβέρνηση απέρριψε εξαρχής τις συμβουλές των διεθνών οργανισμών και της Ευρώπης, για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Η Ισλανδία, μετά την κατάρρευση, αποφάσισε με δημοψήφισμα να μη σώσει τις τράπεζες και προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της. Η Ισλανδία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, η οικονομία της στηρίζεται ιδιαίτερα στον τουρισμό και την αλιεία. Διαθέτει επίσης φτηνή, καθαρή ενέργεια. Το 90% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτονται από υδροηλεκτρικές πηγές ή θερμές πηγές.
Περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη νησιωτική χώρα, που αριθμεί 320.000 κατοίκους.
Σημειώνουμε ότι η κεντροαριστερά κυβέρνηση απέσυρε το αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε., που είχε υποβάλει η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, και φάνηκε ότι πολύ καλά έκανε.
«Ουσιαστικά είμαστε ακόμα ένα έθνος ψαράδων και αγροτών», λέει ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, ο οποίος διατηρεί το πόστο του από το 1996 και ο οποίος δύο φορές αρνήθηκε να υπογράψει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα επέστρεφε στη Βρετανία τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που της οφείλει μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τους Βρετανούς καταθέτες που είχαν λογαριασμούς σε ισλανδικές τράπεζες.
«Η οικονομία δεν είναι απλώς η ηχώ των τραπεζών. Είναι μια κοινωνία ανθρώπων. Αν δεν νιώθουν δυνατοί, δεν έχει σημασία τι φορολογικά μέτρα θα πάρεις. Αυτό φάνηκε μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε Ισλανδό δόθηκε μία ψήφος και έλαβε μια αίσθηση ότι αξίζει σαν άτομο. Αυτό έκανε πιο ισχυρή την κοινωνία, αυτό το δημοκρατικό πράγμα έδωσε δύναμη στον λαό», λέει ο Γκρίμσον.
Σε τι οφείλεται αυτή η οικονομική αναγέννηση; Στον ανθεκτικό χαρακτήρα των Ισλανδών, αναμφίβολα, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Οι πολίτες της Ισλανδίας επιβιώνουν εδώ και αιώνες σε ένα απομονωμένο νησί, το οποίο αποτελείται κατά 70% από τούνδρα και όπου τον χειμώνα ξημερώνει λίγο πριν από το μεσημέρι και νυκτώνει νωρίς το απόγευμα. Αυτές οι προκλήσεις της φύσης είναι που καθιστούν τους ανθρώπους εκεί σκληρούς, ανθεκτικούς, φιλόπονους και σκληρά εργαζόμενους.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Οικονομολόγος-Ερευνητής