Ενέργεια

Συνεχίζεται η κούρσα ανακαλύψεων

Περιττή χώρα διέλευσης χαρακτηρίζει την Τουρκία ενεργειακός αναλυτής, δίνοντας πλεονέκτημα στον αγωγό East Med
Αισιόδοξος για νέα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο δηλώνει ο Πρόεδρος της BP Βορείου Αφρικής, σημειώνοντας πως η Αίγυπτος θα μετατραπεί σε κόμβο εξαγωγής αερίου σε Ισραήλ, Κύπρο και Τουρκία

Το σχέδιο της BP (British Petroleum) είναι να διπλασιάσει την παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, δήλωσε χθες στο Reuters o Πρόεδρος της εταιρείας για την περιφέρεια της Βορείου Αφρικής Hesham Mekawi. Ο κ. Mekawi διαβλέπει ραγδαία ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Αιγύπτου, με το Κάιρο να αναλαμβάνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια τον ρόλο του περιφερειακού κόμβου για επανεξαγωγή του φυσικού αέριου και διασύνδεση με την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και την Τουρκία. Η Αίγυπτος, συνέχισε ο κ. Mekawi, «διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές, εγκαταστάσεις, και τοποθεσία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί τόσο για την εγχώρια αγορά, η οποία είναι τεράστια, όσο και για τις εξαγωγές».
Επαναλειτουργία της Νταμιέτα
Η BP έχει συνάψει συμφωνία για επαναλειτουργία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Νταμιέτα, στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου. Ο σταθμός, ο οποίος θα επιτρέψει την εκ νέου εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε αδράνεια, και έκτοτε η Αίγυπτος σταμάτησε τις εξαγωγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Mekawi σημείωσε μάλιστα πως με τις μελλοντικές ανακαλύψεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ο συγκεκριμένος σταθμός υγροποίησης θα αναβιώσει. «Υπάρχει ακόμα πολύ αέριο να βρεθεί στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νέα ανακάλυψη στο Ισραήλ
Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν μάλιστα πρόσφατα, αφού πριν από μερικές μέρες, εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ανακοίνωσαν πως βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός ακόμη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία των εταιρειών Isramco Negev και Modiin Energy, που κατέχει την άδεια για τα Οικόπεδα Daniel East και Daniel West, προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε δημόσια εκτίμηση ότι το κοίτασμα θα φθάνει τα 8,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tm). Ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Yuval Steinitz τόνισε ότι οι ειδικοί εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για 10.000 με 15.000 δις. κυβικά μέτρα αερίου, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στις ΑΟΖ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου.
Δύσκολα για Τουρκία
«Είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ χρειάζεται αγορές φυσικού αερίου για τα νέα ανακαλυφθέντα κοιτάσματά του και ότι η Τουρκία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Carleton Robert M. Culter στη «National Post». Ανέφερε όμως ότι «υπό το φως των πρόσφατων διμερών σχέσεων θα ήταν δύσκολο για το Ισραήλ να επικαλεστεί την Τουρκία για τη διαμετακόμιση του φυσικού του αερίου προς την Ευρώπη. Ο προτεινόμενος αγωγός East Med από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Ελλάδα, κι από εκεί στην Ιταλία ή τα Βαλκάνια, καθιστά την Τουρκία ως περιττή χώρα διέλευσης».


Ο κ. Culter σημειώνει επίσης πως το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε απεριόριστο ανεφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας από την Τουρκία. «Αν και η δημιουργική διπλωματία μπορεί να μεριμνήσει για την επαλήθευση των ναυτιλιακών αποστολών, για παράδειγμα μέσω της Κύπρου όπου θα μπορούσαν να επιθεωρηθούν, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται το Ισραήλ περισσότερο απ' ό,τι το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Άνοιγμα Τουρκίας σε Αίγυπτο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μεσολαβητικό ρόλο για να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου φαίνεται πως αναλαμβάνει η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» την Τρίτη, η μεσολάβηση αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς. Η Άγκυρα έδειξε ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση Σίσι, με την οποία είχε διακόψει κάθε διπλωματική επαφή. Ως ανταπόδοση, σημειώνει εφημερίδα, ο κ. Σίσι προτίθεται να σταματήσει τις θανατικές εκτελέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων.


Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε ρήξη μετά την ανάληψη της εξουσίας της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο Σίσι, ο οποίος υπήρξε σφοδρός πολέμιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την οποία το ισλαμικό κόμμα του Ερτογάν (ΑΚΡ) διατηρούσε αδελφικές σχέσεις. Η είδηση αυτή της επαναπροσέγγισης Καΐρου - Άγκυρας, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, δεδομένου ότι η Τουρκία επιδιώκει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αγνοώντας την ύπαρξη του συμπλέγματος Καστελορίζου. Επιπλέον, η είδηση αυτή έρχεται σχεδόν μια βδομάδα μετά την πρόσκληση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο για συμμετοχή της στο συνέδριο Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στην Κωνσταντινούπολη.
Τούρκος Πρέσβης στο Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των πρόσφατων προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η τουρκική εφημερίδα «Sozcu» ανέφερε πως η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο διορισμού ενός διπλωμάτη υψηλού επιπέδου ως Πρεσβευτή της στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγκυρα αποφάσισε πως εάν οι δύο χώρες συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης, ιδίως για το θέμα της Γάζας, θα διορίσει τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Can Dizdar ως Πρεσβευτή στο Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματούχος είχε διατελέσει το 2001 επικεφαλής υπάλληλος για τα θέματα της Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.