Ενέργεια

Άδραξε την ευκαιρία ο Μουσταφά

Σε τέσσερεις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Το ενεργειακό όραμα για μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Τουρκία μέσω αγωγού παρουσίασε ενώπιον όλων των προσκεκλημένων του Νταβός ο κατοχικός ηγέτης

Σε πλήρη αξιοποίηση του βήματος που του δόθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προέβη ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προέβαλε ενώπιον όλων των παρευρισκομένων τις θέσεις της τ/κ πλευράς αναφορικά με το Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε τις προοπτικές μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού, ενώ αμφότεροι συμφώνησαν ότι η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός του 2016.


Στο εναρκτήριο μέρος της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μίλησε για φρέσκια ελπίδα στο Κυπριακό μετά από 40 χρόνια. Μάλιστα, ο Νορβηγός Διπλωμάτης επέλεξε να παρουσιάσει τους Αναστασιάδη-Ακιντζί προς τους υπόλοιπους προσκεκλημένους «ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων, της ε/κ και τ/κ κοινότητας», παραβλέποντας το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε και τους δύο σε αυτό το πάνελ», σημείωσε.
Αχτίδα ελπίδας
Λαμβάνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Klaus Schwab δήλωσε πως ενώ ζούμε σε έναν κόσμο που καταρρέει με γεωπολιτικές και ανθρωπιστικές τραγωδίες κολοσσιαίων διαστάσεων στη Μέση Ανατολή, εντούτοις, στο κατώφλι της Ευρώπης υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας, που μας εμπνέει όλους».


Πρόσθεσε, επίσης, πως ο κ. Έιντε τον ενημερώνει συνεχώς για την πρόοδο, καθώς και για τις σημαντικές προκλήσεις των συνομιλιών. Αναφερόμενος αόριστα σε οικονομικές έρευνες, ο κ. Schwab σημείωσε πως αυτές καταδεικνύουν πως «η οικονομία μιας ενωμένης Κύπρου που βρίσκεται σε ειρήνη με τον εαυτό της και με τους γείτονές της θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη τροχιά ανάπτυξης, παρά οι δύο οικονομίες μιας διαιρεμένης Κύπρου», προσθέτοντας ότι πολλοί από τους ηγέτες των σημαντικότερων επιχειρήσεων του κόσμου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τι συντελείται στην Κύπρο.
Μνήμες 1988
Ο επικεφαλής της Συνόδου δήλωσε, επίσης, ιδιαίτερα χαρούμενος που παρευρίσκεται στο συγκεκριμένο πάνελ, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Σύνοδο του Νταβός το 1988, υπενθυμίζοντας την Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ, η οποία, όπως είπε, άνοιξε τον δρόμο για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, που βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου, και απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα, πιστεύω, και οι δύο σας εκπροσωπείτε την καλύτερη πηγή ελπίδας για συνέχιση των γεγονότων του 1988».
Οι προϋποθέσεις Αναστασιάδη
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης μίλησε για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις του διαπραγματευτικού διαλόγου στο Κυπριακό, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, και παρέθεσε «χωρίς πρόθεση για δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών» τις τέσσερεις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, οι προϋποθέσεις είναι:


Η αποφασιστική συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές, η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων στα ζητήματα που εκκρεμούν, η εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερομένους και τα εμπλεκόμενα μέρη και, τέλος, η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά τις οικονομικές πτυχές της λύσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε παράλληλα πως η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως όλα τα θέματα στο τραπέζι των συνομιλιών πρέπει να προσεγγίζονται υπό το πρίσμα της ΕΕ.
Ενεργειακή συνεργασία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στην πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή, σημειώνοντας ότι, «πιστεύουμε έντονα ότι η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, χωρίς εξαιρέσεις, μπορεί να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να αποτελέσει έναν αποφασιστικό παράγοντα στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ». Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πεπεισμένος πως η ενέργεια δεν πρέπει να καταστεί πηγή τριβών, αλλά καταλύτης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση. «Υπολογίζω στην υποστήριξή σας για να γυρίσουμε τη σελίδα της ιστορίας», δήλωσε καταληκτικά ο Πρόεδρος.
Τα μηνύματα Ακιντζί
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές αλλά και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, απέστειλε προς τους παρευρισκομένους τρία μηνύματα. Αρχικά επαναβεβαίωσε την ισχυρή αποφασιστικότητα των Τ/κ για επίτευξη λύσης στα πρότυπα της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα προβλέπει πολιτική ισότητα στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ.
Ο κ. Ακιντζί άδραξε την ευκαιρία να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ κοινότητα για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004, σημειώνοντας: «Όπως όλοι γνωρίζετε, 12 χρόνια πριν η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/κ δεν ήταν αρκετή, καθώς το σχέδιο των Ηνωμένων εθνών δεν πήρε την έγκριση των Ε/κ. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ ως ένα διαιρεμένο νησί και οι Τ/κ δυστυχώς έμειναν έξω». Αυτήν τη φορά, πρόσθεσε, δύο ηγέτες της ίδιας γενιάς εργάζονται ακούραστα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση και «γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να επανενώσουμε το νησί μας».
Αγωγός στην Τουρκία
Επιπλέον, εξέθεσε και το ενεργειακό όραμά του, που αποτελεί παράλληλα και τουρκικό όραμα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως μετά τη λύση οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία για να λειτουργήσουν ως «παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, αντί σύγκρουσης και έντασης, όπως είναι σήμερα». Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στον τουρκικό αγωγό «φρέσκου νερού», σημειώνοντας πως μετά τη λύση, όλοι οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν να επωφεληθούν. Κάτι ανάλογο, είπε, μπορεί να ισχύσει και με τον ηλεκτρισμό.