Ενέργεια

Το όραμα γίνεται πραγματικότητα

Η υλοποίηση του Εuroasia Interconnector θα αρχίσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022
Πρεσβευτές από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, μαζί με αριθμό εμπειρογνωμόνων, έδωσαν το «παρών» τους στις πρώτες βυθομετρήσεις από το ιταλικό καράβι Odin Finder στη Λεμεσό

Και με τον πλέον επίσημο τρόπο ξεκίνησαν την Τετάρτη στη Λεμεσό οι πρώτες βυθομετρικές εργασίες, ενόψει της κατασκευής του «EuroAsia Interconnector», το οποίο θα διασυνδέει μέσω ενός ηλεκτρικού καλωδίου το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης. Τις εν λόγω βυθομετρήσεις πραγματοποίησε το καράβι Odin Finder, της ιταλικής εταιρείας Gas, η οποία κέρδισε και τον διαγωνισμό που διοργάνωσε προηγουμένως η EuroAsia Interconnector Α.Ε.


Στην τελετή έδωσαν το «παρών» τους και οι πρέσβεις των τριών χωρών (Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ) καθώς και της Ιταλίας, αριθμός εμπειρογνωμόνων μαζί με τον επιχειρηματία Νάσο Κτωρίδη, ο οποίος στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.


Σημειώνεται ότι την Κρήτη εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη, η οποία παρίστατο και στην τελετή της επίσημης υπογραφής που έγινε πάλι στην Κύπρο. Το Euroasia Interconnector αναμένεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μη απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης ενεργειακά. Η υλοποίηση του έργου θα αρχίσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ η διάρκεια ζωής του καλωδίου υπολογίζεται ώς τα 50 χρόνια, και η απόσβεσή του θα γίνει μόλις σε τέσσερα.
Νοοστρατηγική που γράφει ιστορία
Επιπλέον, σε ανάλυσή του επί του θέματος, ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός σημείωσε: «Όταν μιλούμε για το πρόγραμμα του EuroAsia Interconnector, λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη γεωπολιτική του αξία, που ξεκινά από τη γεωοικονομία. Κι ακόμα λιγότεροι πιστεύουν ότι θα υλοποιηθεί. Έτσι, όταν ξεκινά το πρόγραμμα, πολλοί δυσκολεύονται ακόμα και να το δουν, λόγω της ηττοπάθειας που κυριαρχεί», προσθέτοντας:


«Ζήσαμε από κοντά τα εγκαίνια για την έναρξη της αποστολής του καραβιού του απέραντου γαλάζιου. Και μπορέσαμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, οι οποίοι όλοι παλεύουν για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, που ανήκει στα Projects of Common Interest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτές οι συναντήσεις αποδεικνύουν επί του πρακτέου ότι γίνεται αυτό που άλλοι θεωρούν ότι παραμένει αδιανόητο. Η ξενάγηση του καραβιού και η εξήγηση των χαρακτηριστικών του αποδεικνύουν την ωριμότητα του όλου θέματος. Έτσι, δεν μιλούμε πια για λόγια, αλλά για πράξεις που αλλάζουν το μέλλον και δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για τη νοοστρατηγική που γράφει την ιστορία μας».
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο, που θα διασυνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και του οποίου η μεταφορική ικανότητα φτάνει τα 2000 MW. Το συνολικό μήκος του καλωδίου είναι περίπου 820 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου 1518 km και αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο.
Αναλυτικότερα, οι τρεις αμφίδρομες διασυνδέσεις είναι οι εξής:
α. 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου
β. 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης
γ. 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής
Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος-Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Το έργο τυγχάνει θετικής αξιολόγησης, αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί από την Ένωση.
Γεωπολιτική αναβάθμιση
Σε διάλεξή του με θέμα «Στρατηγική και ενεργειακή Κύπρος» στη Λευκωσία την Τετάρτη, ο Δρ Λυγερός επεσήμανε πως τα στρατηγικά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο νότιο μέρος, με την αξία τους στην Κύπρο να φτάνει το 1,4 τρις δολάρια. «Τα θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική αξία», δήλωσε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως και οι υπόλοιπες χώρες αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται πού βρίσκεται η Κύπρος και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως ενεργειακός κόμβος.


Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στο Οικόπεδο 1, για το οποίο, αν και μέχρι πρόσφατα καμία εταιρεία δεν ενδιαφερόταν, πλέον αναμένεται να αποτελέσει στόχο των εταιρειών πετρελαίου. Όπως εξήγησε, λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, οι εταιρείες άρχισαν να ενδιαφέρονται και για κοιτάσματα παρόμοιας γεωμορφολογικής δομής (καρστικού ασβεστόλιθου), τα οποία συναντώνται σε 3 κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε οικόπεδα κάτω από την Κρήτη.