Ενέργεια

Επιστρέφουν «ίσοι»

Αναστασιάδης και Τσίπρας συζήτησαν την επικείμενη τριμερή με το Ισραήλ στη Λευκωσία
Σημαντική η πρώτη κοινή εμφάνιση των δυο ηγετών μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, διαμηνύει ο Έιντε. Σε εξέλιξη οι τεχνικές μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για χρηματοδότηση της λύσης, τονίζει η Κυβέρνηση
«ΔΕΝ αναβαθμίζονται έτσι παράνομα καθεστώτα, ούτε οι εκπρόσωποι παράνομων καθεστώτων», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Παρά τη χιονοστιβάδα των αντιδράσεων περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους από το εσωτερικό μέτωπο, η Κυβέρνηση εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός. «Δεν αναβαθμίζονται έτσι παράνομα καθεστώτα, ούτε οι εκπρόσωποι παράνομων καθεστώτων», τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το τετρασέλιδο έγγραφο που παρουσίασε προς τον κ. Μουν, ενώπιων του κ. Ακιντζί, δεν επιχείρησε να παίξει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων.
Εκκρεμεί η χρηματοδότηση
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Μπαν Κι Μουν ενημερώθηκε προσεκτικά για όλα τα κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική πτυχή της λύσης σημείωσε πως αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν έχουν συμφωνηθεί, τα οποία επηρεάζουν την οικονομική πτυχή της λύσης. «Δεν ήρθαμε για διαπραγμάτευση. Στο Νταβός ήρθαμε για ενημέρωση προς τον ΓΓ, πέρα από τη συμμετοχή του Προέδρου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ενδιαφέρον ΗΠΑ για ενέργεια
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν «μεταβαίνει το Σάββατο στην Τουρκία και θα μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, για πτυχές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για τις οποίες αναμένεται από την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, και να δούμε στην πράξη αυτό που δημόσια διακηρύσσει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού». Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αξιωματούχο συζητήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, και το ενεργειακό, αφού τον κ. Μπάιντεν συνόδευε ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Ενέργειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.


«Η Ουάσιγκτον στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία μέσα από τις συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή μας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ενέργεια, γενικότερα, και για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι υπήρξαν δυο σημαντικότατες συναντήσεις με τους επικεφαλής της ΕΝΙ και της TOTAL, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον και των δύο εταιρειών για περαιτέρω δραστηριοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός
Παράλληλα, σε συνέντευξή του χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα διατηρεί 40 χιλιάδες στρατεύματα στο νησί. «Όλοι συνειδητοποιούν ότι όσο πιο σύντομα φτάσουμε σε μια συμφωνία, τόσο πιο δίκαιη θα είναι για όλους», δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως η επίλυση του προβλήματος δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου. «Πρέπει να έχετε κατά νουν ότι στην Κύπρο υπάρχουν ακόμη 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, οπότε η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», είπε. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι για την ώρα υπάρχει μια έκφραση καλής θέλησης και μια ρητορεία υπέρ της επίλυσης, όμως αυτό που χρειαζόμαστε στα σημαντικά θέματα είναι πράξεις, ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την παρουσία των στρατευμάτων.
Συνάντηση με Τσίπρα
Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Νταβός, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και η συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, οι δυο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για την επικείμενη τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου, τις εξελίξεις σε σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν παρών στην εκδήλωση για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σημαντική η κοινή εμφάνιση
Εν τω μεταξύ, αξιολογώντας την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών στο Νταβός με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», τόνισε πως πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια των ηγετών για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε κοινή εμφάνιση των δυο ηγετών μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ήταν μια ευκαιρία για να γίνουν επαφές για την οικονομική διάσταση της λύσης, ενώ για τη συνάντηση με τον ΓΓ ανέφερε ότι ήταν πολύ «ωραία και εγκάρδια». Το πιο δύσκολο μέρος μιας διαπραγμάτευσης, συνέχισε, είναι το τελευταίο κομμάτι. «Ακόμη κι αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις κατά 90%, το εναπομείναν 10% είναι το πιο δύσκολο. Γι' αυτό η διαδικασία μπροστά μας είναι η πιο σημαντική», είπε.