Ενέργεια

Ενημερώθηκε από πρώτο χέρι

Κυπριακό και η οικονομία κυριάρχησαν στις επαφές του Προέδρου της ΝΔ με την Κυβέρνηση και τα Κόμματα
Την ασυνέπεια της Τουρκίας, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, υπέδειξε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Tην αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε, γι' ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες σειρά επαφών στο νησί μας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αρχικά συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο είχαν, όπως είπε, μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα.


«Επανέλαβα, γι' άλλη μια φορά, την αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες του Προέδρου και όλου του κυπριακού λαού, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα», είπε. Οι δυο άντρες συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται της οικονομίας, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να εκφράζει προς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα συγχαρητήριά του για το γεγονός ότι η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου εντός των επόμενων δύο μηνών. «Είχαμε γι' άλλη μια φορά την ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, πόσο σημαντικές είναι στην όλη προσπάθεια εξόδου από τους μνημονιακούς περιορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, έγινε συζήτηση για τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στο προσφυγικό. «Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο την έντονη ανησυχία μου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και να επισημάνω το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάγκη περιορισμού των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το Αιγαίο».
Νέα αφετηρία με Μητσοτάκη
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση της Αντιπροσωπίας του ΔΗΣΥ με τον κ. Μητσοτάκη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος και Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε πως οι δικιές μας έγνοιες, οι δικές μας ανησυχίες, τόσο για την οικονομία όσο και για το εθνικό θέμα είναι και δικές τους.


«Για εμάς έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία, γιατί δεν συναντηθήκαμε μόνο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αλλά συναντηθήκαμε με τον Αρχηγό του αδελφού κόμματος στην Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου, προσθέτοντας πως με τον νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δημιουργείται η αφετηρία, ούτως ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία και η συμπόρευση για τα εθνικά ζητήματα. «Για την οικονομία ευελπιστούμε ότι και η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει με τον ίδιο τρόπο που η Κύπρος κατόρθωσε με πλήρη επιτυχία να υλοποιήσει το πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.
Ενημερώθηκε από τον Άντρο
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ενημέρωσε τον Αρχηγό της ελληνικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για μια συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία η αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλές επιτυχίες προς όφελος πάντα του ελληνικού λαού.


«Τον ενημερώσαμε σε γενικές γραμμές, πρόθεσή μας είναι να επισκεφτούμε την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό για να ενημερώσουμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας εκεί, για τις επαφές που είχαμε στην Τουρκία», είπε, εξηγώντας πως κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Κύπρο. «Θα επικοινωνήσουμε με τα πολιτικά κόμματα για να τα ενημερώσουμε -όσα ενδιαφέρονται να τα ενημερώσουμε- για τα αποτελέσματα των επαφών που είχαμε στην Τουρκία», ανέφερε σχετικά.
Οι ευχές του ΔΗΚΟ
Το Κυπριακό και αλλά και η οικονομία ήταν επίσης τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη διαπραγματευτική πορεία στο Κυπριακό, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της κυπριακής και της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι μετέφερε τις ευχές του ΔΗΚΟ στο νέο ξεκίνημα του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε:


«Εμείς ευχόμαστε και προσδοκούμε στη δική του επιτυχία, όπως επίσης και στην επιτυχία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, καθώς θεωρούμε ότι η δική τους επιτυχία θα είναι ωφέλιμη για την ίδια την Κύπρο, αφού οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνισμός είναι κοινές και σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεννόηση μαζί με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, και όπου είναι δυνατό να συνεργαζόμαστε και να αναλαμβάνουμε κοινές δράσεις, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους και τα οράματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού».
Αχρείαστες οι εγγυήσεις
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για τις βασικές θέσεις του κόμματός του σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από κινήσεις τακτικής που ενδέχεται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε τον αναχρονιστικό και μη αναγκαίο χαρακτήρα τους, υπογραμμίζοντας ότι «οι εγγυήσεις θα απαιτηθούν μόνο αν θα έχουμε σοβαρές παρεκκλίσεις σε αυτά τα δικαιώματα», προσθέτοντας πως «η Τουρκία, αν και εφόσον κατορθώσει να εξασφαλίσει από το περιεχόμενο της λύσης τέτοιες αρμοδιότητες στο συνιστών τ/κ τμήμα για να ελέγχει τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποποιηθεί αυτών των δικαιωμάτων και εκεί είναι που θα παρουσιαστεί ότι πετύχαμε το ακατόρθωτο, να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να πετύχουμε μια λύση χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, τα οποία όμως θα κατοχυρώνονται διά της άλλης οδού, διαμέσου των αρμοδιοτήτων που θα έχει το συνιστών τ/κ τμήμα». Αναφορά έγινε και στο ζήτημα της Αμμοχώστου.
Άτυπη συνάντηση
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας πρότεινε τη διεξαγωγή μιας άτυπης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών Κύπρου και Ελλάδας, για καθορισμό στρατηγικής για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Λιλλήκας παρουσίασε προς τον Πρόεδρο της ΝΔ τις απόψεις της Συμμαχίας Πολιτών, αλλά και τις εκτιμήσεις του κόμματος για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών και τους στόχους που η Τουρκία θέλει να εξυπηρετήσει μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως η Τουρκία, μετά την πλήρη αποτυχία της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων του κ. Νταβούτογλου και την πλήρη ρήξη των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες και την απομόνωσή της, θα καθίσταται ολοένα και πιο επιθετική και αδιάλλακτη.
Υπόδειξη προβληματισμών
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη γιατί παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. «Μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας με τον κ. Μητσοτάκη και υποδείξαμε με σοβαρότητα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και εκείνος από τη δική του πλευρά να ενδυναμώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο μετατρέπεται στο τέλος σε συγχωροχάρτι της τουρκικής στάσης και πολιτικής», δήλωσε.
Αλληλοενημέρωση με ΕΥΡΩΚΟ
Κυπριακό, οικονομία και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στη σύντομη αλληλοενημέρωση-συζήτηση επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και σε μια γενικότερη ανάλυση των πραγματικοτήτων της γύρω περιοχής, που σίγουρα επηρεάζουν το Κυπριακό, αλλά και πολλά από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης.