Ενέργεια

Η μυστική ατζέντα της Τουρκίας

Οι Τούρκοι εργολάβοι καραδοκούν να εισβάλουν στο νησί μετά τη λύση, τονίζει Τούρκος αρθρογράφος
Την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία κατηγορεί η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ως το βασικό εμπόδιο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, απαιτώντας αλλαγή στα σχολικά βιβλία των Ε/κ

Την επέλαση του τουρκικού κατασκευαστικού τομέα χαρακτηρίζει η «Χουριέτ» ως τη «μυστική ατζέντα» που επιφυλάσσει η Τουρκία για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος Μπαρτσίν Γινάντς, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ. Γραμματέα του ΑΚΕΛ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ότι σκοπός του ταξιδιού του ήταν να διαγνώσει τις προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό, σημείωνε πως η πιο κρυφή ατζέντα που θα μπορούσε να έχει (η Άγκυρα), θα ήταν να μετατρέψει, μετά τη λύση, το νησί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο.


Ο Τούρκος αναλυτής εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι Τ/κ εργολάβοι έχουν ήδη συμφωνήσει με τους Τούρκους ομολόγους τους για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων. «Η Κύπρος είναι γνωστή στους Τούρκους ως το "πράσινο νησί". Αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο πράσινο θα παραμείνει, αν το TΟΚΙ, το διαβόητο γραφείο στέγασης της Τουρκίας, έκανε την είσοδό του στο νησί», είπε.
Επιδιώκουν success story
«Αν ήμουν Έλληνας Κύπριος, θα δεχόμουν μάλλον έναν περιορισμένο αριθμό Τούρκων στρατιωτών στο νησί, παρά μια πλημμύρα τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γινάντς, προσθέτοντας πως εάν η Τουρκία έχει μια μυστική ατζέντα, αυτή θα ήταν να αποτελέσει το Κυπριακό μέρος ενός διεθνούς success story, καθώς το χρειάζεται επειγόντως. Ένα από τα διδάγματα που έμαθε στο παρελθόν, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι η ανάγκη να αφήσει τις δύο πλευρές μόνες τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


«Αυτό μπορεί να ακούγεται πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό, και προφανώς κανείς δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία να κλείσει τα "ραντάρ" της στην Κύπρο και απλώς να πει στις δύο πλευρές να την καλέσουν όταν αυτές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Πράγματι, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, ζητώντας να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η διαδικασία να παραμείνει "τοπική" και όχι "διεθνής", όπως έγινε με την περίπτωση του σχεδίου Ανάν», σημειώνει ο Γινάντς, τονίζοντας πως ακόμα και οι ΜΚΟ έχουν κληθεί να μείνουν μακριά από τη διαδικασία.
Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»...
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, σημειώνεται πως η τουρκική πλευρά ψάχνει τώρα για μια «φόρμουλα που μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές» και το άρθρο καταλήγει, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει «κόκκινες γραμμές», αλλά έχει την ανάγκη μιας «ιστορικής επιτυχίας».
Τους έφταιξε η Εκκλησία
Την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου θεωρεί η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ως το βασικό εμπόδιο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Όπως υποστηρίζει σε χθεσινό του άρθρο ο Οζάν Τσιχούν, στη «Νότια Κύπρο» υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν τη λύση, αλλά, δυστυχώς, το «μπλοκ» που εναντιώνεται στο σχέδιο λύσης είναι ακόμα εμφανές. «Εκείνοι που προκαλούν εχθρότητα εναντίον των Τουρκοκυπρίων και το εκμεταλλεύονται αυτό για δεκαετίες έχουν ακόμη μεγάλη επιρροή. Δυστυχώς, ο αριθμός τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι υψηλός.


Και η επιρροή της Εκκλησίας στους Έλληνες Κύπριους εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο», σημειώνει ο Τσιχούν, προσθέτοντας: «Όταν οι ρατσιστές Έλληνες Κύπριοι και μια ομάδα από τα μέλη της Εκκλησίας που τους υποστηρίζουν δρουν από κοινού, αποτελούν μιαν ισχυρή αντιπολίτευση. Έχουμε βιώσει τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν. Και μερικοί από αυτούς εργάζονται τώρα, υπενθυμίζοντας τα έργα τους κατά τη διάρκεια των χρόνων του Σχεδίου», σημείωσε.
Ζητούν πίεση από Ε.Ε.
Αν η Εκκλησία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η οποία έχει «θηλάσει» για δεκαετίες τους Έλληνες Κυπρίους στη συλλογική εχθρότητα κατά των Τ/κ, με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού συστήματος που βασίζεται στην εχθρότητα εναντίον των Τούρκων, δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα εκτελώντας το καθήκον της όσον αφορά τη λύση, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. «Οι Τ/κ και οι Ε/κ δεν μπορούν να καταδικαστούν σε αδιέξοδο για ακόμη 50 χρόνια. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ θα πρέπει σχολαστικά να καθορίσει τα βήματα της όσον αφορά τη στήριξη των υποστηρικτών δημοψηφίσματος στη "Νότια Κύπρο". Η ΕΕ δεν θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ενίσχυση των αντιφρονούντων της λύσης», καταλήγει μεταξύ άλλων.
Αποδόμηση παιδείας
Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση περί αλλαγής του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων στην ε/κ πλευρά, λόγω «εθνικιστικού περιεχομένου», έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα και ενισχύθηκε μάλιστα από τις προτροπές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή το μεμονωμένο περιστατικό επίθεσης Ε/κ μαθητών σε όχημα Τ/κ στη Λευκωσία. Αν και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε προ ημερών ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των σχολικών εγχειριδίων, εντούτοις, συνεδρίες όπως αυτή με τίτλο «Οι προκλήσεις της δικοινοτικής παιδείας», που συνδιοργανώνει η πρωτοβουλία των πολιτών «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, ΟΠΕΚ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κινούνται αναμφίβολα προς αυτή την αντίθετη κατεύθυνση.
Έρευνα στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό θεωρούν ως το σημαντικότερό τους πρόβλημα το 30,29% των Τ/κ, αλλά λιγότερος από ένας στους τρεις πιστεύει ότι αυτό θα λυθεί φέτος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του «πανεπιστημίου» της κατεχόμενης Κερύνειας, μεταξύ 2013 και 2015 ο αριθμός αυτών που πιστεύουν ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί αυξήθηκε κατά 10% και το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί εντός του έτους είναι μόνο 27%. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 50,7% δεν πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, ενώ το 48,3% δεν πιστεύουν ότι το νερό που είχε μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα συμβάλει στην επίλυση.