Ενέργεια

Εγγυημένες οι τουρκικές επιδιώξεις

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δηλώσεις του Μπουρτζιού
Η τουρκική πλευρά ενδεχομένως να συνεχίσει να προβάλλει την ανάγκη για ύπαρξη εγγυητικού σχήματος, για σκοπούς διασφάλισης των πάγιων τουρκικών θέσεων στην Κύπρο

Με το καλημέρα του καινούργιου έτους, η τ/κ πλευρά φρόντισε να «μετατοπίσει» τις θέσεις της στο μείζον ζήτημα των εγγυήσεων και του πληθυσμιακού, θέλοντας προφανώς να δείξει μια πιο διαλλακτική στάση, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών που αναμένεται να επαναρχίσουν το επόμενο διάστημα. Οι πρόσφατες δηλώσεις τού κατά τα άλλα μετριοπαθούς εκπροσώπου του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του Μπαρίς Μπουρτζιού, περί περιορισμού του εγγυητικού ρόλου και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στο συνιστών τ/κ κρατίδιο και διασφάλιση των εγγυημένων πλειοψηφιών προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σωρεία αντιδράσεων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που με ανακοινώσεις τους χαρακτηρίζουν την αλλαγή αυτή στάσης ως παγίδα και καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουρτζιού δήλωσε πως «μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο να προσφέρει ασφάλεια και στη μια πλευρά και να μην αποτελεί απειλή για την άλλη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια». Αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν για αναμενόμενη κίνηση η οποία, εάν δεν τύχει ανάλογης προσοχής, πολύ πιθανό να επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις σε διαπραγματευτικό επίπεδο.
Πρόταση παγίδα
Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ΔΗΚΟ σημειώνει πως οι δηλώσεις του κ. Μπουρτζιού δημιουργούν μια παγίδα, στην οποία ήδη κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά έπεσαν μέσα. «Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να μας προσφέρουν την ασφάλεια και την εγγύηση ασφάλειας που μας έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 41 χρόνια.


Γι’ αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει και μετά τη λύση, για να συνεχίσει να παρέχει αυτήν την εγγύηση ασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό», σημείωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άθως Αντωνιάδης, προσθέτοντας «και γι’ αυτό οι τουρκικές εγγυήσεις αποτελούν αναχρονιστική και επικίνδυνη πρόνοια, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές υπό οιονδήποτε τίτλο και οιαδήποτε μορφή, είτε για την ούτω καλούμενη τουρκοκυπριακή πολιτεία, είτε άλλως πως, γιατί, αν διατηρηθούν οι εγγυήσεις, έστω για κάποιο κομμάτι του κράτους μας, τότε αυτές θα καταστήσουν ολόκληρο το κράτος έρμαιο της Τουρκίας».


Το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε παράλληλα ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αποφεύγει να συζητήσει τα κεφαλαιώδη, παραπέμποντάς τα στο τέλος, και συνεχίζει να συζητά μόνο τα κεφάλαια όπως αυτό της διακυβέρνησης και τα «κριτήρια» για το περιουσιακό, που ενδιαφέρουν ουσιαστικά την τουρκική πλευρά. Τέλος, με αφορμή τις δηλώσεις του Τ/κ αξιωματούχου, το ΔΗΚΟ ζήτησε εκ νέου σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει και του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων και της μετάβασης του Προέδρου στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Απαράδεκτη θέση
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, οι Οικολόγοι επανέλαβαν γι' ακόμη μια φορά πως η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τουρκικές εγγυήσεις. «Είδαμε με ενδιαφέρον τη συνέντευξη του κ. Μπουρτζού. Είναι ο θετικός παράγοντας στην ομάδα του κ. Ακιντζί. Άνθρωπος με ανοικτή διάθεση, γι' αυτό για μας είναι ιδιαίτερα δυσμενής και δυσάρεστη η διαπίστωση ότι ακόμα και αυτός επιμένει στις εγγυημένες πλειοψηφίες γης και πληθυσμού στην τουρκοκυπριακή περιφέρεια», δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών γης και των προσφύγων δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το αναφαίρετο και βασικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».


Αυτό, συνέχισε ο κ. Περδίκης, είναι εξαιρετικά λυπηρό, όταν ένας από τους πιο μετριοπαθείς Τουρκοκυπρίους επιμένει σε μιαν απαράδεκτη, απάνθρωπη και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα θέση, για εγγυημένες πλειοψηφίες περιουσίας και πληθυσμού στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή. «Είναι θετικό το γεγονός ότι δέχονται να τις ξανασυζητήσουν, αν και η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Μπαρίς Μπουρτζού παραπέμπει σε παλαιότερη θέση του κ. Αναστασιάδη, για τουρκικές εγγυήσεις μόνο για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο», κατέληξε ο κ. Περδίκης, χαρακτηρίζοντας τη θέση αυτή ως απαράδεκτη.
Να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος
Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, κάλεσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και δημόσια για το κατά πόσο εξακολουθεί να «μοιράζεται το ίδιο όραμα» με τον κ. Ακιντζί για τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ υπενθύμισε ότι ο κ. Ακιντζί μιλά για εγγυημένες πλειοψηφίες γης και πληθυσμού, μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργίας συνομοσπονδίας με δύο συνιστώντα κρατίδια, εγγυήσεις από την Τουρκία, και απειλή πολέμου σε περίπτωση αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων μας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι πάγιοι τουρκικοί στόχοι
Μιλώντας στη «Σημερινή», ο ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Νικόλας Στυλιανού επεσήμανε πως η τουρκική στάση μπορεί να ερμηνευθεί ως απότοκο της έλλειψης διεθνούς στήριξης για τη θέση της περί συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων και του αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης, σε συνδυασμό με την εξ υπαρχής ασυμβατότητα του εγγυητικού σχήματος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και την ύπαρξη ιδίων Ενόπλων Δυνάμεων από το κυπριακό κράτος, για σκοπούς άντλησης οφέλους από τη διαπραγματευτική διαδικασία, στο ζήτημα του περιουσιακού, μόνιμων παρρεκλίσεων από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ειδικά, όμως, στο θέμα της διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας τού υπό μετεξέλιξη κράτους.


«Παρά την έλλειψη διεθνούς στήριξης σε αυτό που φαινομενικά αποτελεί τουρκική θέση, η τουρκική πλευρά ενδεχομένως να συνεχίσει να προβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ανάγκη για ύπαρξη εγγυητικού σχήματος, για σκοπούς διασφάλισης λοιπών πάγιων τουρκικών θέσεων, όπως οι εγγυημένες πλειοψηφίες περιουσίας και πληθυσμού στα συνιστώντα κρατίδια, επιστροφής όσο το δυνατόν λιγότερων εδαφών υπό ε/κ διοίκηση, επίλυσης του περιουσιακού κατά τρόπον που να ωφελείται ο «χρήστης» ε/κ περιουσιών, αυξημένης αναλογίας στα ομοσπονδιακά όργανα και εκ περιτροπής προεδρίας του ομοσπονδιακού κράτους», δήλωσε ο κ. Στυλιανού, προσθέτοντας:


«Παρουσιάζοντας ως θέση την ανάγκη διατήρησης εγγυητικών δικαιωμάτων, η Τουρκία ενδεχομένως να αποκομίσει διαπραγματευτικά οφέλη σε ζητήματα τεράστιας σημασίας. Εάν πετύχει αυτά τα οφέλη, δεν αποτελεί έκπληξη το να διαφοροποιήσει τη θέση της προς την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων· σε τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα ελέγχει πολιτικά το υπό μετεξέλιξη κράτος, ενδεχομένως χωρίς την παρουσία ούτε ενός στρατιώτη και χωρίς εγγυητικά σχήματα, ενώ η ε/κ πλευρά θα πανηγυρίζει την υποχώρηση της τουρκικής πλευράς σε κάτι που, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, παρά μόνο διαπραγματευτικό χαρτί».
Συνάντηση Κοτζιά-Έιντε
Συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι Νίκος Κοτζιάς και Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης αναμένεται πως θα είναι η εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού. Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού μέσα στο 2016, καταδεικνύει «τουλάχιστον ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το Κυπριακό δεν κάνει διακοπές».


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα ενημερωθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για «την οπτική γωνία» που έχει ο διεθνής Οργανισμός για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ειδική μνεία αναμένεται να γίνει και από τους δύο άνδρες στο θέμα των εγγυητριών δυνάμεων, στο οποίο η μεν Άγκυρα επιμένει να διατηρηθούν, η δε Αθήνα, διά στόματος Κοτζιά, έχει εξαρχής απορρίψει ως «καθεστώς απαράδεκτο και αναχρονιστικό». Το ίδιο και η Λευκωσία.
Συνάντηση διαπραγματευτών
Εντωμεταξύ, νέο ραντεβού, το πρώτο τους για το 2016, θα έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενόψει και της συνάντησης των ηγετών στις 7 Ιανουαρίου. Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το περιουσιακό και θέματα από άλλα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.