Ενέργεια

Εγκαταλείπει… βραδέως

Σχέδιο Ανάν μυρίζει το «κολεγιακό σχήμα» που ετοιμάζει το Προεδρικό για αντικαταστάτες
Δεν υπάρχει άμεσο θέμα αποχώρησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρά το ενδιαφέρον του για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ισχυρίζεται η Κυβέρνηση

Αν και κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άμεσο θέμα αποχώρησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τη θέση του διαπραγματευτή της Ε/κ πλευράς, η αντίστροφή μέτρηση για τον Κύπριο διπλωμάτη φαίνεται πως άρχισε ήδη, αφού ο ίδιος έχει προ πολλού καταθέσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ευχήθηκε το καλύτερο στον κ. Μαυρογιάννη, σημειώνοντας μάλιστα πως οι οιωνοί για την υποψηφιότητά του φαίνεται να είναι αρκούντως ευνοϊκοί.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος, αν ο κ. Μαυρογιάννης εκλεγεί, τότε αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2017 και επομένως το θέμα αντικατάστασής του, προς το παρόν, δεν τον προβληματίζει. Παρ' όλ' αυτά, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως η διαπραγματευτική ομάδα ενισχύεται με αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους. Πάντως αποτελούσε μέχρι τώρα κοινό μυστικό πως ο κ. Μαυρογιάννης ήταν δυσαρεστημένος με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας κατά καιρούς να διαρρεύσει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχουν αγεφύρωτα χάσματα, με την τ/κ πλευρά να καταθέτει απαράδεκτες απόψεις.
Αίνιγμα ο αντικαταστάτης
Αυτό ωστόσο που εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο είναι το πότε θα οριστικοποιηθεί η εν λόγω παραίτηση, δεδομένου ότι η διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται να επαναρχίσει τις επόμενες μέρες, με τα καυτά ζητήματα του περιουσιακού και των εγγυήσεων να παραμένουν ακόμη άλυτα. Επιπλέον, μυστήριο παραμένει το ποιος θα είναι ο νέος «εκλεκτός» του Προεδρικού που προορίζεται να γεμίσει το κενό που θα αφήσει πίσω του ο έμπειρος διπλωμάτης.


Επί του θέματος, σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκε από παλιό στέλεχος πως το «κολεγιακό σχήμα», που φαίνεται να ετοιμάζεται στο Προεδρικό, με Μαρκίδη, Τσελεπή και Δημητρίου μυρίζει από πάνω μέχρι κάτω Σχέδιο Ανάν. Πάντως, στη σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τρόοδος, το «παρών» τους έδωσαν και οι σύμβουλοι του Προέδρου, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Κληρίδης, οι Παναγιώτης Δημητρίου, Πόλυς Πολυβίου, Τουμάζος Τσελεπής, Μάριος Ηλιάδης, Κρις Τριανταφυλλίδης κ.ά.
Σημειώνεται πως ο κ. Μαυρογιάννης μαζί με τον Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί πραγματοποίησαν χθες την πρώτη διαδικαστικού τύπου συνάντησή τους για το 2016, με σκοπό την προετοιμασία της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Στα κατεχόμενα ο Μποζκίρ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ πραγματοποίησε χθες το βράδυ παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος αξιωματούχος θα έχει σήμερα επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία και συγκεκριμένα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον «πρόεδρο» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ και τον «πρωθυπουργό» Ομέρ Κάλιοντζου. Ο κ. Μποζκίρ θα αναχωρήσει για την Τουρκία σήμερα το βράδυ στις 21:00 με ειδικό αεροσκάφος.
Στην Αθήνα το Κυπριακό
Εν τω μεταξύ, συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Έιντε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 3.00 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχε ως επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού. Ειδική μνεία αναμενόταν να γίνει από ελληνικής πλευράς για το θέμα των εγγυήσεων.