Ενέργεια

Εγγύηση η ευρωπαϊκή μας ιδιότητα

Αναστασιάδης - Ακιντζί προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεκολλήσουν από το περιουσιακό
Ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να στηριχθεί από την Τουρκία μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες για να μπορέσει να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία, υποστηρίζει η Κυβέρνηση
«Η εγγύηση θα προέλθει μέσα από τις ίδιες τις πρόνοιες της λύσης, μέσα από τους μηχανισμούς εφαρμογής της λύσης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης

«Δεν έχουμε κολλήσει στο περιουσιακό», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα από μόνο του είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο αγγίζει πολλές άλλες πτυχές του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον ίδιο, συμφωνήθηκε ότι στους επόμενους μήνες θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των κεφαλαίων, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, μέσα από μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης πραγμάτων, να δουν πού υπάρχουν συγκλίσεις και διαφορές προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.


«Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει χρονικά πόσο καιρό θα χρειαστεί όλη αυτή η διαδικασία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είχαμε το θέμα του περιουσιακού. Για κάποιους αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα. Στην πορεία έχουν προκύψει δυσκολίες και προβλήματα και συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, άρα δεν μπορεί κανείς να καθορίσει χρονικό προσδιορισμό. Μόνο τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούν να καθορίσουν πότε χρονικά θα ολοκληρωθεί αυτό», είπε.
«Κυπριακή» διαπραγμάτευση
Αναφορικά με το Νταβός τόνισε πως δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι που αφορά συγκεκριμένα τις συνομιλίες ή αυτά που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό. «Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε ενώπιόν μας μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση», είπε, προσθέτοντας: «Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεστε ότι για έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων, που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να στηριχθεί από την Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο θέμα του τουρκικού στρατού, σε άλλες πτυχές του συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην Τουρκία θα είναι που θα ληφθούν αποφάσεις».
Αναφορά στις εγγυήσεις
Σχετικά με τη συνάντηση της Πέμπτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων ακόμη και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις πολύ πρόσφατες επισκέψεις στην Κύπρο αριθμού σημαντικών αξιωματούχων από το εξωτερικό, η δική μας εκτίμηση είναι ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν είναι δύσκολο να επιλυθεί.


Κανείς σήμερα, και επαναλαμβάνω αυτό είναι και αποτέλεσμα των συζητήσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τους ξένους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την Κύπρο, δεν θέτει θέμα στρατιωτικών εγγυήσεων το 2015 για ένα κράτος, και πολύ περισσότερο ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.». Η εγγύηση, συνέχισε, «θα προέλθει μέσα από τις ίδιες τις πρόνοιες της λύσης, μέσα από τους μηχανισμούς εφαρμογής της λύσης. Απ' εκεί και πέρα, η ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ε.Ε. θεωρούμε ότι είναι η σημαντικότερη εγγύηση για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Να μην ξεφύγουν τα ΜΟΕ
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ΜΟΕ, και συγκεκριμένα στο πρόσφατο περιστατικό που προέκυψε στις κατεχόμενες περιοχές για την ανάγκη ηλεκτρισμού. «Αντιλαμβάνεστε ότι τα ΜΟΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφεύγουν ενός πλαισίου νομιμότητας, και το σημαντικότερο, και αυτή είναι η άποψη και των δύο ηγετών, αλλά και γενικότερα η προσέγγιση που υπάρχει και από τα Ηνωμένα Έθνη, τα ΜΟΕ λειτουργούν παράλληλα προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και σκοπό έχουν να ενισχύσουν την προσπάθεια και τον στόχο της διαπραγμάτευσης, που είναι ο τερματισμός του status quo». Όπως εξήγησε, οποιαδήποτε άλλη επίπτωση από την εφαρμογή ΜΟΕ, και οποιαδήποτε άλλο αποτέλεσμα από την εφαρμογή τους θα είναι μια αρνητική εξέλιξη.


«Γενικότερα, θεωρούμε ότι ο ρυθμός υλοποίησης είναι ικανοποιητικός. Έγιναν σημαντικά βήματα, συνεχίζεται η προσπάθεια σε κάποια άλλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινωθούν περισσότερα», είπε.
Στην Τουρκία ο Άντρος
Εν τω μεταξύ, στις 23 Ιανουαρίου έχει οριστεί η επίσκεψη της αντιπροσωπίας του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γ.Γ. του κόμματος Άντρο Κυπριανού, στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση για το κόψιμο της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σημειώνοντας ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ώστε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα».


«Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ως ΑΚΕΛ ότι είμαστε κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το ΑΚΕΛ στήριξε τη διαδικασία όταν διαπίστωσε ότι κινήθηκε προς τη «σωστή κατεύθυνση» και προσπάθησε να συμβάλει, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επίτευξης συμφωνίας. «Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος. Θα αντιμετωπίσουμε σ' αυτήν τη διαδικασία πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα και λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας -για την οποία δεν έχουμε απτά δείγματα μέχρι σήμερα ότι έχει διαφοροποιηθεί -αλλά και λόγω θέσεων που διατυπώνονται από την τ/κ ηγεσία. Θέσεις οι οποίες είναι έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο και σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας την πλευρά», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.