Ενέργεια

Επίσκεψη σε ιδανικό μομέντουμ

Έλληνες και Εβραίοι των ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για ενίσχυση της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Σε πολιτικούς, ενεργειακούς και οικονομικούς τομείς θα επικεντρωθούν οι επαφές της κοινής αποστολής. Έμφαση θα δοθεί στον τομέα της ασφάλειας με επισκέψεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
«ΤΟ βρήκα ιδιαίτερα ανταποδοτικό να οδηγήσω σε μιαν αναβίωση των θετικών σχέσεων με την ελληνική κοινότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της B'nai B'rith

Επίσκεψη σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες η αρχαιότερη εβραϊκή οργάνωση στον κόσμο B'nai B'rith International, η Διάσκεψη των Προέδρων των μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (CoP - Presidents' Conference) μαζί με τους ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEP) και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ - American Hellenic Institute). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε την Πέμπτη η B'nai B'rith International, οι τέσσερεις οργανώσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια σημαντική επίσκεψη προκειμένου να αξιολογήσουν τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των τριών χωρών στα θέματα της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, καθώς και σε πολιτικούς τομείς.


Η B'nai B'rith International θα εκπροσωπείται από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο, Gary P. Saltzman, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Daniel S. Mariaschin και τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου, Alan Schneider. Εκ μέρους της Διάσκεψης των Προέδρων θα παραστεί ο Πρόεδρος Stephen Greenberg και ο Διευθύνων Σύμβουλος Malcolm Hoenle.
Ελληνο-αμερικανική αντιπροσωπία
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι ηγέτες της AHEPA, η οποία αποτελεί την κορυφαία ένωση Αμερικανών πολιτών ελληνικής κληρονομιάς, και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, μια ελληνο-αμερικανική δεξαμενή σκέψης δημόσιας πολιτικής, θα συμμετάσχουν μαζί με τους Εβραίους ηγέτες στην ανάλυση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας και της αλληλοκατανόηση».
Αναβίωση σχέσεων
«Το βρήκα ιδιαίτερα ανταποδοτικό να οδηγήσω σε μιαν αναβίωση των θετικών σχέσεων με την ελληνική κοινότητα, η οποία κορυφώθηκε με μια κοινή αποστολή στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, οι οποίες, ελπίζουμε, με τη σειρά τους, να ενισχύσουν την υποστήριξη των μελών της ελληνικής κοινότητα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ», δήλωσε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού B'nai B'rith o Πρόεδρος της οργάνωσης, Allan J. Jacobs. «Η συνεργασία μας με τις ομάδες αυτές οδήγησε σε ένα θαυμάσιο βραβείο εκ μέρους της AHEPΑ (Αμερικανο-Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση), το οποίο έλαβα εξ ονόματος της B'nai B'rith, για την υπηρεσία μας στην ανθρωπότητα και την καλή δουλειά που κάνουμε στο ετήσιο συνέδριο της ομάδας μας. Η B'nai B'rith ήταν η πρώτη μη-ελληνική οργάνωση που έλαβε αυτήν την αναγνώριση», σημείωσε.
Τομείς συνεργασίας
«Η στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ έχει εξελιχθεί, βοηθώντας στην επίτευξη της σταθερότητα στην περιοχή με ευρύτερες επιπτώσεις. Αυτό αποδεικνύεται από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής (28 Ιανουαρίου), που θα πραγματοποιηθεί από τους ηγέτες των τριών χωρών αργότερα αυτόν τον μήνα», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας. «Η αντιπροσωπία των Ελληνοαμερικανών και Εβραιο-αμερικανών ηγετών των κοινοτήτων προσδοκά να διερευνήσει τα μείζονα ζητήματα πολιτικής και τις ανησυχίες, καθώς και τρόπους για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών των τριών χωρών».
Ημερομηνίες επίσκεψης
Οι αντιπροσωπίες αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν επίσκεψη και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ενώ, όπως σημειώνεται, η κοινή αποστολή αντανακλά την ευρεία υποστήριξη των Εβραίων και των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναδυόμενη τριμερή σχέση. Η 12μελής αντιπροσωπία θα συνέλθει στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ 10-13 Ιανουαρίου, και έπειτα θα συνεχιστεί στη Λευκωσία, μεταξύ 13 και 15 Ιανουαρίου. Τέλος, θα καταλήξει στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει για το διάστημα 14 έως 18 του ίδιου μήνα.