Παιδεία

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Το προσκύνημα λειψάνων από παιδιά

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε την προηγούμενη βδομάδα για το ζήτημα που προέκυψε με το προσκύνημα λειψάνων από παιδιά του νηπιαγωγείου και τον τρόπο που γενικά θα πρέπει να θρησκεύονται οι μαθητές. Στο «Ρινγκ» αυτής της Κυριακής φιλοξενούμε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη
Ερωτήσεις:
1) Θεωρείτε δικαιολογημένες τις συστάσεις του Αρχιεπισκόπου προς την Επίτροπο Διοικήσεως για το προσκύνημα ιερών λειψάνων στα σχολεία ή τα νηπιαγωγεία;
2) Είναι προσαρμοσμένη η θρησκευτική εκπαίδευση των σχολείων μας στις ανάγκες της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας;
3) Υπάρχει διαφορά μεταξύ της πολιτικο-ιδεολογικής κατήχησης των νέων από τα κόμματα και της θρησκευτικής κατήχησής τους από την Εκκλησία;
Απαντήσεις Δίπλαρος
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΙΠΛΑΡΟΣ
Βουλευτής ΔΗΣΥ

1) Θεωρώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση, ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας ήταν ιστορικά και ανέκαθεν συνδεδεμένες στην κυπριακή ιστορία. Η παιδεία μας πλαισιώνεται από τις αρχές της Ελληνορθοδοξίας, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και παρέχοντας όχι μόνο γνωσιολογικό αλλά και ηθικό υπόβαθρο.
2) Όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κανένας δεν υποχρεώνεται είτε να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα είτε να προσηλυτιστεί στην Ορθοδοξία εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Βασική αρχή της πολυπολιτισμικότητας είναι ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα, η εξάλειψη της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και οποιασδήποτε μορφής εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ακρότητας. Η πολυπολιτισμικότητα όμως δε σημαίνει αλλοτρίωση της ταυτότητας ενός λαού ή αποξένωσή του από τις παραδόσεις του. Στοιχεία τα οποία διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν τον συνεκτικό δεσμό μιας κοινωνίας.
3) Δεν θα συμφωνούσα κατ' αρχήν με τον όρο πολιτικο-ιδεολογική κατήχηση, γιατί, εξ όσων γνωρίζω, κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν στρατολογεί οπαδούς. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικής συνείδησης, ο καθένας έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις αρχές, τον ρόλο αλλά κυρίως για τα έργα μια κομματικής παράταξης και επομένως ως ενεργός και ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης να αποφασίσει τη δική του δράση. Τώρα όσον αφορά τη θρησκευτική κατήχηση σημειώνω ότι η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε πάντοτε φορέας της ορθόδοξης πίστης, αλλά ταυτόχρονα σε δύσκολες ιστορικές περιόδους συνετέλεσε στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Ωστόσο η οποιαδήποτε κατήχηση πρέπει να αποσκοπεί πρώτα και πάνω απ' όλα στον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, στην αγάπη και στην αλληλοκατανόηση. Θεμέλια της ίδιας της Χριστιανοσύνης.
Απαντήσεις Χριστοφίδη
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
Βουλευτής ΑΚΕΛ

1. Πρώτα και κύρια να θέσουμε το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις: η Επίτροπος Διοικήσεως, ως η αρμόδια Αρχή κατά των διακρίσεων, επεσήμανε σωστά ότι δεν μπορούν παιδιά να συμμετέχουν σε θρησκευτικά γεγονότα χωρίς να το θέλουν τα ίδια και οι γονείς τους. Αυτό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η εξέταση έγινε μετά από καταγγελία γονιού για υποχρεωτική παρουσία παιδιών νηπιαγωγείου σε προσκύνημα λειψάνων. Άρα το θέμα μας δεν είναι ούτε το μάθημα των θρησκευτικών, ούτε η θρησκεία συνολικότερα. Τώρα στην αντίδραση του Αρχιεπισκόπου: αυτή ήταν απαράδεχτη. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας έχει κάθε δικαίωμα να λέει την άποψή του. Δεν μπορεί όμως να προσβάλλει και να προπηλακίζει όσους διαφωνούν μαζί του. Ούτε είναι σωστό να παρουσιάζεται ως ο άρχοντας της παιδείας και ο αποφασίζων για την εκπαίδευση. Πόσω μάλλον να καταφέρεται κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπολιτών μας.
2. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος. Το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών πρέπει να είναι σεβαστό από όλους. Από εμάς είναι σεβαστό σε απόλυτο βαθμό. Απ' εκεί και πέρα στα σύγχρονα κράτη υπάρχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Ο καθένας, ο κάθε πολίτης, ο κάθε νέος, έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, ή να μην πιστεύει τίποτε. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να είναι κατοχυρωμένο και εντός του εκπαιδευτικού συστήματος. Φράσεις όπως «...είτε το θέλουν είτε όχι...» δεν βοηθούν. Αντίθετα βοηθούν σε καταδίκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάτι το οποίο είναι φοβερά επιβλαβές λόγω και της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Οι αρχές του Διαφωτισμού πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Μεταξύ των οποίων και ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας.
3. Κάθε μορφή καταναγκασμού είναι καταδικαστέα. Η συμμετοχή σε πολιτικούς οργανισμούς δεν είναι υποχρεωτική, είναι επιλογή του καθενός. Τώρα συζητούμε για αναγκαστική παρουσία σε θρησκευτικά γεγονότα, χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των γονιών. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Εκεί που υπήρξε προσπάθεια ιδεολογικής και πολιτικής προπαγάνδας από αυτήν την κυβέρνηση, εμείς το καταγγείλαμε. Τέτοια περιστατικά ήταν η αποδεδειγμένη πλέον καλπονοθεία στις μαθητικές εκλογές, η εγκύκλιος για επισκέψεις στο κρησφύγετο του Γρίβα και άλλα ευτράπελα περιστατικά.