Λύση με επιστροφή

Αντικατοχικά μηνύματα στην 36η πορεία που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου
Η εκδήλωση περιελάμβανε αγωνιστικά τραγούδια, ενώ μίλησαν ο Πρόεδρος της κοινότητας Αστρομερίτη Άρης Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων Επαρχίας Λευκωσίας, Χριστάκης Καττιρτζιή, η Βρετανίδα βουλευτής Τερέζα Βίλιερς, η Ελληνίδα βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμος Αδάμου.
Με το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι μεταξύ των περιοχών που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία πρέπει να περιλαμβάνεται και η Μόρφου, σφραγίστηκε η αντικατοχική εκδήλωση και η 36η αντικατοχική πορεία που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, που ακολούθησε μετά το μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» μετέφεραν στον χώρο τη κύριας εκδήλωσης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Η εκδήλωση έληξε στο οδόφραγμα Αστρομερίτη με προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τον Εθνικό Ύμνο και επίδοση ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα, που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία των συνομιλιών εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να είναι αδιάλλακτη και προκλητική ακόμη και σήμερα που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για συμβιβασμό και λύση του προβλήματος, και καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
«Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα», αναφέρεται στο ψήφισμα και προστίθεται ότι «η λύση δεν πρέπει να δίνει σε οποιαδήποτε χώρα το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους».
Περαιτέρω αναφέρεται πως η Κύπρος δεν πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων.
Διατυπώνουν περαιτέρω τη θέση ότι η λύση θα πρέπει να εγγυάται την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα πως η συμβολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κύπρου στον διαρκή μας αγώνα και τις προσπάθειες για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι υψίστης σημασίας και εκφράζεται η άποψη ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμφιλίωσης, ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα.
Καταλήγοντας, οι Μορφίτες δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας. «Το οφείλουμε αυτό στις μελλοντικές γενιές, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Βασιζόμαστε στη δική σας βοήθεια και υποστήριξη για να γίνει αυτό πραγματικότητα».
Τα μηνύματα
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Προεδρεύων του Σώματος Αδάμος Αδάμου, εξέφρασε την ευχή όπως αυτήν τη φορά υπάρξει ουσιαστική μεταβολή της παραδοσιακά αδιάλλακτης τουρκικής στάσης, ώστε η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη να τελεσφορήσει.
Παρατήρησε ότι τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα μέσα από τα χρόνια επαναβεβαιώνουν διαρκώς την οδυνηρή διαπίστωση πως η Τουρκία κρατά στα χέρια της το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και σημείωσε ότι χωρίς ειλικρινή απόφαση της γείτονος χώρας για εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται δεν έχουν αίσια κατάληξη.
Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι από τον ακριτικό Αστρομερίτη, μιαν ανάσα από την κατεχόμενη πόλη μας, στέλνουμε «βροντερό το μήνυμα προς όλους ότι η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και σε κανέναν άλλο, ούτε στους χρήστες ούτε στους παράνομους αγοραστές και σφετεριστές της γης μας».
Αναφέρθηκε επίσης στις νέες απαγορεύσεις για προσευχή και λειτουργία στις κατεχόμενες και λεηλατημένες εκκλησιές μας, στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, στις απειλές για νέες πολιτογραφήσεις εποίκων και αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, τη συστηματική τουρκοποίηση των κατεχομένων με την αλλαγή των ονομάτων των κατεχομένων πόλεων και χωριών, και την πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, οικονομική, διοικητική, στρατιωτική, ακόμη και ως προς την αλλαγή της ώρας.
Η βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου Τερέζα Βίλιερς ανέφερε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Προσθέτοντας ότι συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις για τη στήριξη των δικαίων της Κύπρου και ειδικά των Μορφιτών, είπε ότι όλοι ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα των διεξαγόμενων συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης επιδεικνύουν τη θέληση τους για λύση που θα επανενώνει το νησί, συμπλήρωσε.
Η βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, Μαρία Τριανταφύλλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είπε ότι το Κυπριακό είναι διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστική λύση. «Κατάγομαι από το Μεσολόγγι και οι πρόγονοί μας έλεγαν: Ελευθερία ή Θάνατος», πρόσθεσε, διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτό το «ή» πρέπει να το βάλουμε στη ζωή μας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων Επαρχίας Λευκωσίας, Χριστάκης Καττιρτζιής, είπε ότι βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ακλόνητη θέληση για επιστροφή στην πατρώα γη, προσθέτοντας ότι η αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών κρατά σε επαγρύπνηση όλον τον προσφυγικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τους Μορφίτες, ανέφερε ότι η κοινότητα Αστρομερίτη συμπαραστέκεται στους Μορφίτες, που για άλλη μια χρονιά συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για να δηλώσουν ότι η γη μας δεν παζαρεύεται και δεν εκχωρείται.