Η ουτοπία του Βενιζέλου…

Ο Σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξανακτύπησε. Αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης του '23 επί τη βάσει της οποίας καθορίζονται τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και επί της οποίας οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ, ειδικώς ο πρώτος, είχαν οραματιστεί να οικοδομήσουν, όπως ελέγετο, μια ελληνοτουρκική ομοσπονδία!
Όταν, λοιπόν, ο φανατικός οπαδός του Θουκυδίδη, Ελευθέριος Βενιζέλος, άρχισε να αποκλίνει από τις βασικές αρχές του ρεαλισμού, διολίσθησε πολιτικά, κουρασμένος, πλέον, σε ουτοπικές αντιλήψεις. Εκ του αποτελέσματος, άλλωστε, κρίνονται ως τέτοιες. Όχι μόνο ελληνοτουρκική ομοσπονδία δεν έγινε ποτέ, αλλά και η Ίμβρος χάθηκε και η Τένεδος και ο Ελληνισμός της Πόλης και η μισή Κύπρος.


Διότι, η μεν Τουρκία υιοθέτησε πλήρως τις περί ισχύος αρχές του Θουκυδίδη, γενόμενη στη φιλοσοφία της ελληνικότερη των Ελλήνων, οι δε δικές μας ηγεσίες κινήθηκαν μεταξύ εξευμενισμού και φτηνών λεονταρισμών, χωρίς αρχή και μέση, αλλά με τέλος. Και μάλιστα τραγικό. Διότι, δεν είχαν ούτε όραμα ούτε στρατηγική ούτε ισχύ. Δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πιστεύουν ποια είναι και πώς δρα η Άγκυρα.
Ιδού, λοιπόν, που μας θυμίζει ο Ερντογάν ότι έχει θέσει στην πράξη την αναθεωρητική του πολιτική. Αμφισβητεί τις διεθνείς συμφωνίες και θέλει νέες για να κατοχυρώσει νομικά τον μεγαλοϊδεατισμό του. Και ξεκινά από την Κύπρο, όπου προσδοκά στην εμπέδωση της διχοτόμησης μέσα από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για να ελέγχει το νησί θεσμικά, μέσα από τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων, και γεωπολιτικά μέσα από την ισχύ του. Προτού δε πέσει η Κύπρος, προειδοποιεί την Ελλάδα τι πρόκειται να πάθει.
Άρα, μετά τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλείσιμο του Κυπριακού, δεν είναι ειρήνη που θα επέλθει με την Ελλάδα, αλλά θα αρχίσουν νέοι εκβιασμοί. Και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα είναι όμηρος και στο έλεος της Τουρκίας σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα. Θα συνεχίσει να είναι η αχίλλειος πτέρνα του ανθελληνικού αθηναϊκού, όπως έλεγε και ο Ίων Δραγούμης, κράτους. Το οποίο αφού κατάφερε να ξεπαστρέψει τους αδούλωτους Έλληνες, τώρα μη έχοντας τι άλλο να πράξει, τρώει τη σάρκα του.
Με ποιον θα κάνουμε συμφωνία για λύση; Με τον Ακιντζί; Ας είμαστε σοβαροί. Τα κορδόνια του δεν μπορεί να δέσει εάν δεν ρωτήσει τον μεγάλο Σουλτάνο. Και με ποιον θα υπογράψουμε σύμφωνο μη επιθέσεως; Με την Τουρκία και την Ελλάδα; Ακούτε πώς απειλεί ο Ερντογάν την Ελλάδα; Μετά την Κύπρο, ετοιμάσου Αιγαίο και Θράκη. Και είναι κανείς με την ψευδαίσθηση ότι θα σεβαστεί η Τουρκία το όποιο σύμφωνο φιλίας;


Ζει αλλού! Πάντως όχι στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ζει με ψευδαισθήσεις, όπως και ο Βενιζέλος, που οραματιζόταν την εμπέδωση της ειρήνης μέσα από μια ελληνοτουρκική ομοσπονδία. Και ότι έτσι θα έσωζε ό,τι απέμεινε από τον εκτός των συνόρων του αθηναϊκού κράτους Ελληνισμό που βρισκόταν, ακόμη, στην Τουρκία. Απέτυχε. Και τιμωρήθηκε. Τιμωρούμαστε. Και θα τιμωρηθούμε. Διότι, αμφισβήτησε και αμφισβητούμε τον Θουκυδίδη. Και εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν...