Ειδήσεις

Δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο εκφοβισμός

ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ
Το 78% των πολιτών πιστεύουν ότι η κυριότερη αιτία πρόκλησης περιστατικών βίας κατά ανηλίκων είναι τα οικογενειακά προβλήματα. Ακολουθούν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ το 14% θεωρούν ως αιτία, ο θύτης να υπήρξε και ο ίδιος θύμα

Όλοι σχεδόν οι Κύπριοι (98%) πιστεύουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) δηλώνουν στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παραθέτει σήμερα η «Σημερινή», ότι παρουσιάζονται περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, οποιασδήποτε μορφής, «σε αρκετό βαθμό».


Ερωτηθέντες με ποιες μορφές βίας μπορεί να παρουσιαστεί ο σχολικός εκφοβισμός, η πλειοψηφία (81%) απάντησαν με λεκτικό εκφοβισμό (κοροϊδία-σχόλια), ενώ το 69% απάντησαν με σωματική βία. Ένα ανησυχητικό 6% των Κυπρίων δήλωσαν ότι θα παροτρύνουν το παιδί τους να απαντήσει στη βία με βία. Στη δημοσκόπηση οι Κύπριοι, μεταξύ άλλων, βαθμολογούν την ευθύνη που φέρουν οι αρμόδιοι φορείς για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.
Ταυτότητα έρευνας


Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνίας διεξαγωγής: 18-19 Οκτωβρίου 2016,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά Δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Κοινό μυστικό


Όλοι σχεδόν οι Κύπριοι (98%) πιστεύουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) θεωρούν ότι παρουσιάζονται περιστατικά βίας, οποιασδήποτε μορφής, «σε αρκετό βαθμό». Το 31% απάντησαν σε «μεγάλο βαθμό» και το 16% εκτιμούν ότι παρουσιάζονται περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων «σε μικρό βαθμό».
Η σωματική, η πιο διαδεδομένη


Σε ερώτηση σε σχέση με το ποιες μορφές βίας σε βάρος ανηλίκων γνωρίζουν, το 80% αναφέρθηκαν στη σωματική βία, το 58% στη λεκτική, το 52% στην ψυχολογική/συναισθηματική βία και το 23% στη σεξουαλική παρενόχληση. Το 5% αντιλαμβάνονται την αμέλεια/παραμέληση ως μορφή βίας.
Αιτία η οικογένεια


Οι Κύπριοι πιστεύουν ότι η κυριότερη αιτία πρόκλησης περιστατικών βίας κατά ανηλίκων είναι τα οικογενειακά προβλήματα σε ποσοστό 78%. Ακολουθούν τα οικονομικά προβλήματα (16%), ενώ το 14% θεωρούν ως αιτία, ο θύτης να υπήρξε και ο ίδιος θύμα. Επίσης, το 8% πιστεύουν ότι αιτία είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος προς τον θύτη και το 7% η λανθασμένη διαπαιδαγώγηση.
«Βία μεταξύ μαθητών»


Ως «χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων» αντιλαμβάνονται τον όρο «σχολικός εκφοβισμός» οι μισοί Κύπριοι, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των πολιτών (40%) που θεωρούν πως ο όρος αυτός αφορά τη «χρήση βίας μεταξύ οποιουδήποτε στον σχολικό χώρο». Ένα ανησυχητικό ποσοστό 8% δηλώνουν ότι έχουν ακούσει τον όρο, αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει.
Κοροϊδία και σχόλια


Με λεκτικό εκφοβισμό, όπως κοροϊδία και σχόλια, συνταυτίζουν την έννοια του σχολικού εκφοβισμού τέσσερεις στους πέντε Κυπρίους. Το 69% τον διασυνδέουν με τη σωματική βία, το 39% με κοινωνικό εκφοβισμό (διάδοση φημών-απομόνωση) και ένα ποσοστό της τάξεως του 21% με διαδικτυακό εκφοβισμό.
Λανθασμένη αντιμετώπιση


Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων (82%) πιστεύουν ότι τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, θεωρώντας την αδιαφορία ως τον κυριότερο λόγο (61%). Ακολουθεί η ανεπαρκής στελέχωση σε ειδικευμένους επαγγελματίες (39%) και οι ανεπαρκείς τιμωρίες (14%).
Να απαντήσει στη βία με βία!


Θα κατάγγελλαν οι ίδιοι το περιστατικό δήλωσαν το 59% σε ερώτηση πώς θα αντιδρούσαν αν μάθαιναν ότι το παιδί τους έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού. Το 35% δήλωσαν ότι θα παρότρυναν το παιδί να καταγγείλει το περιστατικό σε εκπαιδευτικό/διευθυντή του σχολείου. Το 12% ανέφεραν ότι θα ζητούσαν βοήθεια από κάποιον ειδικό, ενώ ένα ανησυχητικό 6% παραδέχονται ότι θα παρότρυναν το παιδί τους «να απαντήσει στη βία με βία». Σε ερώτηση πώς θα αντιδρούσαν αν μάθαιναν ότι το παιδί τους ήταν θύτης σε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, το 72% απάντησαν ότι θα συζητούσαν το θέμα με το παιδί τους και θα έπρατταν ανάλογα. Το 31% δήλωσαν πως θα τιμωρούσαν το παιδί παραδειγματικά, ενώ το 23% θα ζητούσαν τη βοήθεια ειδικού.
Περισσότερο ενδιαφέρον


Το 54% των Κυπρίων εκτιμούν ότι, για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, χρειάζεται περισσότερο ενδιαφέρον από το οικογενειακό περιβάλλον. Το 42% θεωρούν απαραίτητη τη στελέχωση του σχολείου με ειδικευμένους επαγγελματίες, ενώ το 36% δηλώνουν πως χρειάζεται περισσότερο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς.
Προστασία για θύμα αλλά και θύτη


Οι Κύπριοι (68%) θεωρούν πως θύτης και θύμα σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού έχουν την ίδια ανάγκη για προστασία από την κοινωνία. Ένα ποσοστό 29% πιστεύουν, πάντως, πως χρήζει περισσότερης προστασίας το θύμα.
Ποιοι φέρουν ευθύνη


Σε ερώτηση για τον βαθμό που φέρει ευθύνη η οικογένεια, το 75% απάντησαν «πολλή» και το 17% «αρκετή». Για τον βαθμό ευθύνης της κοινωνίας το 47% απάντησε «πολλή», το 27% «αρκετή» και το 29% «όχι και τόσο». Το εκπαιδευτικό σύστημα φέρει «πολλή ευθύνη» πιστεύουν το 42% και «αρκετή ευθύνη» το 27%. Ένα ποσοστό της τάξεως του 38% των ερωτηθέντων θεωρούν πως το κράτος φέρει «πολλή ευθύνη» και το 30% «αρκετή ευθύνη». Αποδίδουν, επίσης, «πολλή ευθύνη» το 31% των πολιτών στους εκπαιδευτικούς, το 34% στους μαθητές και το 27% στην Αστυνομία.
Στο βαρόμετρο


Την ίδια ώρα, το 27% των ερωτηθέντων θεωρούν ως «όχι και τόσο» αποτελεσματική την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενώ το 10% βαθμολογούν πολύ αποτελεσματική τη συνεισφορά της Επιτρόπου. Το 29% θεωρούν «όχι και τόσο» αποτελεσματική την κοινωνία, αλλά και την Αστυνομία, ενώ το 28% πιστεύουν το ίδιο και για το κράτος. «Καθόλου αποτελεσματική» εκτιμούν την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από την οικογένεια το 36%, από τους μαθητές το 37%, από τους εκπαιδευτικούς το 29% και από το εκπαιδευτικό σύστημα το 31%.