Κρατικός ηγέτης ή κοινοτάρχης;

Η εμπλοκή της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί θετική συγκυρία για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εφόσον το Παρίσι παραμένει πιστό στις διαχρονικές θέσεις υποστήριξης των δικαίων απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, αυτή η εμπλοκή θα αποτελέσει αντίβαρο στις φιλοτουρκικές θέσεις, τις οποίες θα υποστηρίξουν οι αγγλο-αμερικανοί, σε μία ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η παρουσία, επίσης, της Ρωσίας και Κίνας σε πολυμερή διάσκεψη θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την κυπριακή πλευρά.
Μέχρι τώρα, όμως, η κυπριακή πλευρά δεν διευκρίνισε πώς εννοεί την πολυμερή διάσκεψη και ποία μέρη επιθυμεί να εμπλακούν σε αυτή, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, η οποία εδώ και καιρό αναφέρεται σε πενταμερή. Με σαφή αναφορά στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων -Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας- και των δύο κοινοτήτων. Αποκλείει εκ προοιμίου την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή ακριβώς τόσο η Τουρκία όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί τη θεωρούν «εκλιπούσα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει ξεκαθαρίσει έως τώρα ποια μέρη θέλει να παρακάθηνται στη πολυμερή. Και αυτό δεν είναι θετικό. Εικάζουμε ότι στην πολυμερή επιθυμεί τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των δύο κοινοτήτων. Την Κυπριακή Δημοκρατία τη θέλει; Ή θα υποκύψει στην τουρκική αξίωση και θα ισχυριστεί πως δεν χρειάζεται η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον οι συνομιλίες στο Κυπριακό διεξάγονται από τις δύο κοινότητες.
Εάν, παρ' ελπίδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεχθεί τη μη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, τότε θα θεωρήσουμε ότι όντως έχει συμφωνήσει ότι το κυπριακό κράτος είναι «εκλιπόν» και πως το κράτος που θα δημιουργηθεί δεν θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά νέο κατασκεύασμα.


Απευχόμαστε τέτοια εξέλιξη, αλλά και τη φοβόμαστε. Η τάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αποδέχεται κάθε πρόταση και κάθε θέση του Μουσταφά Ακιντζί, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη.
Συνεπώς, καλούμε έγκαιρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει: Θα απαιτήσει και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, ή θα προφασισθεί ότι είναι αρκετή η παρουσία των δύο κοινοτήτων, αφού στη βάση των κοινοτήτων διεξάγεται ο διάλογος.
Και τι θα συμβεί, εάν η Τουρκία δεν αποδεχθεί -που δεν θα αποδεχθεί- τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θα ενδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα αποδεχθεί, ή θα επιμείνει να συμμετάσχει ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς;
Το θέμα αυτό ίσως αποδειχθεί ακανθώδες, και από την έκβασή του θα καταδειχθεί εάν όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την έχει μετατρέψει σε κοινότητα, ή εάν συνεχίζει να αποτελεί κρατικό ηγέτη, και όχι κοινοτάρχη...