Ενέργεια

Αχρείαστες οι εγγυήσεις για τη Μόσχα

Υπέρ των ε/κ θέσεων και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μενέντεζ, που είχε χθες σειρά επαφών στη Βουλή
Θετική η Ρωσία στο ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει ρόλο εγγυητή, αν αυτό επιθυμούν και οι Κύπριοι, δήλωσε ο Στανισλάβ Οσάτσι, καλώντας σε αποφυγή έξωθεν παρεμβάσεων

Αν οι Κύπριοι επιθυμούν κάποιον ρόλο από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Μόσχα είναι έτοιμη να το εξετάσει, δήλωσε χθες ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, υπογραμμίζοντας πως θέση της χώρας του είναι ότι τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και του εδαφικού, θα πρέπει να τα επιλύσουν οι Κύπριοι, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Ο κ. Οσάτσι εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.


Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, στο περιθώριο επιχειρηματικής συνάντησης που οργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπίας της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Οσάτσι υπογράμμισε πως στον σύγχρονο κόσμο δεν χρειάζονται εγγυήσεις, σε ένα απολύτως ανεξάρτητο κράτος.


Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Πρέσβης επεσήμανε πως ό,τι είναι παραδεκτό για τους Κύπριους είναι αποδεκτό και για τη Ρωσία, κι αυτή είναι η σταθερή στάση της Μόσχας. «Υποστηρίζουμε πως πρέπει πραγματικά η Κύπρος να είναι ανεξάρτητο κράτος και αν οι Κύπριοι θέλουν εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τότε είναι εντάξει για εμάς, αλλά πρέπει να επιλέξετε εσείς τι θέλετε», πρόσθεσε.
Ενημερωμένος ο Λαβρόφ
Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως «φυσικά το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν», προσθέτοντας ότι ο κ. Λαβρόφ «είναι πολύ ενημερωμένος (για το Κυπριακό) και σε αυτήν τη φάση είναι πολύ σημαντικό -και για εμάς και για εσάς- να δηλώσουμε για ακόμα μια φορά την υποστήριξη της Ρωσίας στην επίλυση του Κυπριακού».
Η κατανόηση του Μενέντεζ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά τη στήριξη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών στις διαπραγματεύσεις, την κατανόησή του για τις θέσεις της ε/κ πλευράς επέδειξε και ο φιλέλληνας Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ενημερώθηκε χθες στη Βουλή από τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Ως έναν από τους πιο σταθερούς διαχρονικά υποστηρικτές της Κύπρου και του αγώνα για επανένωση του τόπου χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως κατά τη συνάντηση ο Αμερικανός Γερουσιαστής πληροφορήθηκε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, τις διαφορές που παραμένουν αλλά και την ξεκάθαρη θέση της ε/κ πλευράς στα θέματα της ασφάλειας και του εδαφικού.
Διαχρονική η στήριξη
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως τον ευχαρίστησαν για τη διαχρονική στήριξη και «του ζητήσαμε τη δική του βοήθεια, τη βοήθεια του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά μας να βρούμε λύση του Κυπριακού».
»Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση για το εδαφικό θα υπάρξουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που θα επιτρέπουν επιστροφή, τουλάχιστον 100.000 προσφύγων, υπό ε/κ διοίκηση, για να μπορέσουμε να μπούμε στο εξίσου σημαντικό και ουσιαστικό θέμα, αυτό της ασφάλειας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Αμερικανικές επενδύσεις
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το γεγονός ότι η Κύπρος κατάφερε να πετύχει τον στόχο της εξόδου από την οικονομική κρίση του 2013, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ενδιαφέρον και την προοπτική των αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Κύπρο.


Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως, της αμερικανική EXXON MOBIL, για συμμετοχή στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, επιβεβαιώνει αφενός τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και αφετέρου ότι τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι σημαντικά.
Υποσχέθηκε να συμβάλει
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, λέγοντας ότι τον ευχαριστεί ιδιαίτερα για τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον του για επίλυση του Κυπριακού εδώ και πολλά χρόνια, «στηρίζοντας αρχές και θέσεις της ε/κ πλευράς».
Στη συνάντησή τους, είπε, τον ενημέρωσε για τις θέσεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και για την ετοιμότητα του κόμματός του να στηρίξει τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές για την επίλυση του Κυπριακού. Άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, κι ο κ. Μενέντεζ υποσχέθηκε να συμβάλει με κάθε τρόπο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, χωρίς, βεβαίως, να αναμειγνύεται στην ίδια τη διαδικασία.
Τα είπε με Συλλούρη
Ο Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ είχε, επίσης, συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη. Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η πλευρά μας στο ζήτημα της ασφάλειας.


Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την απαλλαγή από τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αμερικανό Γερουσιαστή συνόδευε η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από το Κογκρέσο και την Πρεσβεία των ΗΠΑ.