Χωρίς τεχνοοικονομική μελέτη και στην απουσία διαβούλευσης η μετακίνηση του Ινστιτούτου Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρεις προσφορές για μεταφορά του, αλλά καμία εξ αυτών δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί Η αναγκαιότητα ελέγχου των διαδικασιών που ακολουθούνται για την υποβολή δήλωσης ενδιαφέροντος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τη μετακίνηση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.
Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου, η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μετακίνηση του ΑΞΙΚ από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του λήφθηκε χωρίς τεχνοοικονομική μελέτη και στην απουσία διαβούλευσης με τους εμπλεκομένους. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι υποβλήθηκαν τρεις προσφορές, ωστόσο φαίνεται ότι καμία από αυτές δεν πληροί τα κριτήρια για τη μετακίνηση του ΑΞΙΚ. «Κωμικοτραγικό αλαλούμ» Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι το κόμμα της ενδιαφέρεται ώστε η ξενοδοχειακή σχολή να συνεχίσει να εργάζεται με τον καλύτερο τρόπο, για να υποστηρίζει την τουριστική βιομηχανία με επάρκεια.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «ένα κωμικοτραγικό αλαλούμ», για να προσθέσει ότι «η επιπολαιότητα με την οποία οι κυβερνώντες λαμβάνουν αποφάσεις μάς αφήνει άφωνους».
Είπε πως «τα δύο Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας επιρρίπτουν το ένα την ευθύνη στο άλλο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν σαφείς και ουσιαστικές εξηγήσεις ως προς την απόφαση μετακίνησης του ΑΞΙΚ και την παραχώρηση του λόφου του Συνεδριακού Κέντρου σε ιδιώτες». Αντίδραση Δημητριάδη Από την άλλη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης δήλωσε πως είναι με έκπληξη που άκουσε αυτές τις δηλώσεις. «Τι έχει γίνει ουσιαστικά: έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι εκεί στο "Φιλοξένια" με ένα συνεδριακό κέντρο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου.
Είχε γίνει η σκέψη ότι, για να μπορέσει να ληφθεί απόφαση της αξιοποίησης αυτού του τεράστιου τεμαχίου, το οποίο έχει αξία δεκάδων εκατομμυρίων, θα πρέπει να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ και αυτό που κάναμε ουσιαστικά ήταν να γίνει μια εκδήλωση ενδιαφέροντος με διαδικασία προσφορών, για να δούμε πού θα μπορούσε να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ, και έχουμε βάλει μέσα και εναλλακτικές επιλογές εκτός της Λευκωσίας», είπε.
Διερωτήθηκε δε «πού είναι το κακό με αυτήν τη διαδικασία» και «για ποια τεχνοοικονομική μελέτη μιλούμε και με ποιο τρόπο δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον; Εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με το να έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια για να γίνει ένα συνεδριακό Κέντρο, το οποίο ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται καθόλου;», διερωτήθηκε περαιτέρω. Ελάχιστα τα έσοδα Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το Συνεδριακό Κέντρο «έχει ελάχιστα έσοδα, δεν υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα μπορούσε να βρίσκεται στη Λευκωσία, που έχει ανάγκη από τέτοιες αναπτύξεις», για να προσθέσει πως εκεί «υπάρχει μόνο το ΑΞΙΚ, που έχει περίπου 300 φοιτητές και έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί αν θα μπορούσε να προχωρήσουν με διαδικασία προσφορών για το "Φιλοξένια", που θα μπορούσε να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ.
Έγινε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος. Δεν έγιναν προσφορές. Για να γίνει περαιτέρω εκτέλεση οποιοδήποτε έργου πρέπει να προκηρυχθούν κανονικές προσφορές. Έγινε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να δούμε από τις διάφορες πόλεις κατά πόσο θα μπορούσαν να βάλουν μαζί κάποιες προτάσεις, ώστε να σκεφτούμε για μετακίνηση σε άλλες πόλεις», κατέληξε.